Va povesteam mai de mult despre slow cooking si ce inseamna timpul lung de gatit si temperatura scazuta pentru prepararea mancarii. Inseamna numai lucruri bune, chiar daca, la polul opus, lucruri bune inseamna si un wok incins bine in care calim rapid cateva legume sau fasiute subtiri de carne.
Boeuf Bourguignon este o mancare ce isi are originea in Franta, care se face la foc mic, cu rabdare. Am scris reteta, mai mult sau mai putin originala, aici. Dar, daca tot m-am jucat o perioada cu un aparat de vidat high end, m-am gandit ca nu ar fi rau sa il folosesc pentru a face o vita in stilul Bourguignon folosind metoda sous-vide.
Primii pasi sunt la fel ca in reteta clasica. Carnea data cu faina se prajeste pana cand se maroneste bine, in ulei incins alaturi de ceva arome (poate rozmarin, poate cimbrisor proaspat).
Adaugam si ceva ceapa la calit, si scoatem carnea si ceapa direct in punga pentru vidat. Deglasam tigaia cu o jumate de litru (sau chiar mai mult) de vin si il fierbem o perioada pana cand alcoolul se evapora, apoi turnam si vinul peste carne direct in punga.
Si acum intervine utilitatea functiei de vidare cu lichid a aparatului de vidat de la . Apasam doua butoane, introducem gura pungii in aparat, iar aparatul face singur toata treaba.
Apoi in baia de apa, la 65 de grade. Poate sta 12 ore acolo, dar si mai bine il lasati 16, pana la 20 de ore pentru a avea parte de o fragezime a carnii cum n-ati mai intalnit.
Separat, am vidat si niste morcovi cu unt, pentru o garnitura simpla. Legumele trebuiesc gatite la o temperatura mai mare, asa ca m-am folosit de baia de apa Sous Vide Supreme (despre care v-am povestit aici) pentru a gati legumele. 3 ore la 85 de grade.
Cu putina organizare si time management, totul a fost gata in timp util pentru pranz. Carnea foarte frageda si aromata de la timpul lung petrecut la gatit. Morcovii cu gust puternic, imbracati intr-o aroma de unt, gatiti foarte bine dar pastrandu-si fermitatea.
Sunt foarte curios daca vom gasi ceva reduceri de acest Black Friday pentru . N-ar strica sa stati cu ochii pe ele.
In rest, voie buna va doresc.