La multi ani dragii mei. Incepem anul cu o reteta usoara care, desi cu ceva carne prin ea, ne va usura de povara grasimilor obisnuite in perioada ce tocmai a trecut. De fapt reteta este de anul trecut dar m-am gandit ca acum este mai potrivit sa o prezint. Reteta de astazi este prezentata de Tudor, un impatimit al mancarurilor in stil asiatic. Spun „in stil” pentru ca numai la ei acolo se poate afla adevarata bucatarie asiatica, cu ingredientele exotice si sosuri care mai de care mai ciudate.
In principiu, pentru o reteta de inspiratie asiatica, ingredientele trebuie sa fie cat mai putine dar de cat mai buna calitate. Daca este vorba despre gatirea la wok (si in cazul nostru este), acesta trebuie sa fie extrem de incins inainte de a pune ingredientele la calit. Daca nu avem posibilitatea sa calim individual ingredientele, este foarte importanta ordinea in care acestea ajung in wok-ul incins.
Un ultim aspect de care trebuie sa avem grija este sa nu aglomeram wok-ul. Ingredientele trebuie sa aiba in permananta contact cu suprafata incinsa. Daca aveti un wok mare, faceti maxim 2 portii in acelas timp. Altfel, faceti fiecare portie pe rand. Poate parea complicat dar va asigur ca timpul de preparare este destul de scurt.
Asadar, inainte de toate pregatiti ingredientele. Taiati puiul in fasii sau cubulete. Ceapa verde trebuie tocata marunt, morcovul taiat julienne (bastonase) cat mai subtire iar ardeiul putin mai gros decat morcovul. Usturoiul il feliati cat mai fin posibil. Ghimbirul, dupa ce il curatati de coaja, il feliati la fel ca pe usturoi sau il dati pe razatoare.
Incingeti foarte bine un wok. Numai cand este foarte incins turnati ulei si lasati sa se incinga si uleiul. In permanenta focul trebuie sa fie la maxim.
Dupa ce ati calit ceapa verde impreuna cu usturoiul si ghimbirul, adaugati puiul.
Amestecati energic pana cand puiul se albeste pe toate partile.
Adaugati apoi in wok ardeiul.
Caliti in continuare amestecand incontinuu. Nu uitati, focul trebuie sa fie foarte tare pentru a pastra temperatura wok-ului cat mai ridicata. Dupa un minut este momentul sa adaugati sosurile.
Sos de soia – din belsug dar nu mai mult de 4 linguri.
Sos de stridii – o lingura
Sos de peste – cativa stropi. Sosul de peste are o aroma foarte puternica si riscati sa stricati gustul.
Adaugati acum si morcovul si amestecati bine. Morcovul trebuie sa se prajeasca foarte putin si sa ramana „al dente”, dand astfel textura preparatului.
Adaugati dupa un minut o lingura de ulei de susan si mai tineti wok-ul pe foc pana cand morcovul ajunge la textura dorita.
Condimentati cu sare si piper. Daca aveti piper szechuan este perfect. Acesta are un gust diferit fata de piperul normal, nu este atat de picant si are o aroma asemanatoare cu cea de lamaie. Asezati in farfurie alaturi de orez si serviti fierbinte (despre orez nu va mai spun, gasiti aici pe blog diverse variante de preparare a lui).
Ii multumesc lui Tudor ca ne-a impartasit aceasta reteta cu arome deosebite. Sper sa fie o alegere buna pentru week-end-ul ce soseste.
Va doresc un weekend frumos.
5 răspunsuri la “Pui in stil asiatic”
[…] ne-a demonstrat, ca si data trecuta, o mancare foarte simplu de realizat la care ingredientul principial este scoica. Poate pare […]
Nu stiu pe cine ar trebui sa felicit, pe Tudor sau pe tine? Probabil pe ambii.
Am incercat reteta intocmai si a iesit extraordinar.
Super!
[…] dinspre bucatarie. Tudor a mai fost prezent pe la noi pe blog si cu alta ocazie, cand a gaitit un pui in stil chinezesc sau midii in sos de vin, asa ca l-am rugat si de data aceasta sa ne faca o reteta in stilul lui. […]
Chiar acum savurez:) foarte bun si aromat:)