Puiul este tipul de carne cel mai des folosit la gatit in lumea intreaga. Poate fi preparat intr-o multitudine de feluri: fiert, prajit, la cuptor, la gratar sau utilizat in salate, supe, tocanite, carnati, frigarui si altele.
Retetele de pui cu fructe, desi nu sunt specifice gastronomiei traditionale romanesti, sunt deosebit de savuroase si destul de usor de preparat. Puiul in sos cremos de portocale pare la prima impresie o mancare greoaie, insa daca reteta este realizata cu crema de branza degresata, poate fi apreciata si de cei care au stil de viata sanatos.
Acum cateva zile am fost acasa la Adriana, care a gatit pentru noi un pui delicios, in sos de portocale, cu orez si salata. Adrianei ii plac muntele si excursiile in aer liber, si gateste din pasiune de fiecare data cand are ocazia, indeosebi specialitati exotice. La fiecare partida de gatit este asistata indeaproape de Tara, pisica familiei, care ii urmareste orice miscare.
Iata ce ne-a spus Adriana despre aceasta masa:
In primul rand vom pregati toate ingredientele pentru a le avea la indemana in momentul in care ne vom apuca efectiv de gatit. Este important ca sucul de portocale sa fie proaspat stors; nu numai ca in acest fel mancarea va fi mult mai sanatoasa decat daca am utiliza suc de portocale cu tot felul de conservanti sau chiar indulcitori din comert, dar este si ceea ce ii confera retetei textura si unicitatea gustului.
Ceapa verde se curata, se spala si se toaca rondele. Contrastul de culoare dintre cele doua ingrediente principale ale sosului, verdele si portocaliul, fac ca acest fel de mancare sa ne bucure nu doar papilele gustative, ci si ochiul, asa cum se spune pe buna dreptate ca ar trebui sa faca orice reteta care se respecta.
Acum ca toate ingredientele au fost pregatite, putem sa dam drumul la aragaz si sa prajim puiul. Este de preferat sa se utilizeze o tigaie tip wok, fara a se adauga nici un fel de grasime, astfel pulpitele se vor gati in sucul lor propriu. Se va amesteca pana in momentul in care puiul va capata o culoare uniform aramie. Spre deosebire de pieptul de pui, pulpitele au o carne mai frageda si sunt mult mai gustoase si potrivite pentru reteta de fata.
In paralel, putem pregati si garnitura de orez. Se pune la fiert apa cu un varf de sare si in momentul in care aceasta da in clocot se adauga orezul. Eu am folosit 250 de grame de orez basmati in aproximativ 2 litri de apa, am constatat ca pentru a obtine un orez care nu se lipeste, cel mai usor este sa il fierbi intr-o cantitate indeajuns de mare de apa, surplusul fiind scurs in momentul in care orezul s-a fiert suficient.
In momentul in care carnea devine aramie, vom adauga coniacul, sucul proaspat de portocale si ceapa verde tocata rondele. Dupa ce dau in clocot, se vor acoperi cu un capac si se vor lasa sa fiarba inabusit aproximativ 15 minute, sau pana in mometul in care carnea este moale si partea sa cea mai groasa poate fi usor strapunsa cu o furculita sau cu un cutit.
Dureaza cel putin 15 minute. Avem acum timp suficient sa pregatim garniturile. Vom spala, toca si asezona salata verde si vom lua de pe foc orezul fiert scurgand surplusul de apa.
Intr-un mic bol, vom amesteca malaiul cu putina apa si apoi vom adauga crema de branza. Malaiul este ingredientul “catalizator”, cel care va stabiliza si ingrosa sosul. Intre timp, sosul de portocale a mai scazut putin, ceapa verde si-a schimbat culoarea, iar carnea de pui este aproape gata.
Vom turna amestecul de crema de branza si malai peste pui si vom amesteca usor, la foc mic, pana incepe sa fiarba. Vom asezona cu sare si piper dupa gust.
Puiul este gata! Se serveste alaturi de garniturile de orez si salata verde, combinatia care ii completeaza si scoate cel mai bine in evidenta gustul. Este cremos, putin dulceag, cu tente putin amarui, ce mai, o reteta care s-a intrecut pe sine si pe care toti o apreciaza. Pofta buna!
3 răspunsuri la “Pui in sos cremos de portocale”
[…] se cuvine sa il intampinam cu un cocktail. Asa cum ne-a intampinat Adriana cand ne-a gatit puiul cu portocale. Adriana s-a decis sa isi faca publice gandurile si retetele si ce mai are ea de zis, asa ca in […]
Pare f gustos – pot incerca si fara ceapa ? Stiu ca ar lipsi o aroma si o culoare .Sotul meu nu suporta ceapa.
Sigur, merge si fara ceapa. In cazul de fata nu este asa mare pierderea 🙂