Timp de pregatire: 30 minute
Ingrediente:
2 cartofi mari 2 cepe mari 8 capatani de usturoi jumatate de telina o lingurita de cimbru smantana sare, piper
Portii: 4
Am mancat de cateva ori supa asta, in tari diferite. De fiecare data a avut alt gust, alta prezentare si alta poveste. Am incercat mai de mult sa fac si eu acasa, si nu a iesit bine. Trebuia sa incerc din nou, nu puteam lasa lucrurile asa.
Este o supa potrivita cu zapada de afara. Doar aromele singure iti dau o stare de bine, de caldura, de confort. Peste toate astea este un fel de mancare sanatos si ieftin, se face foarte repede si usor, din ingrediente putine. Din ingredientele de mai jos au iesit 4 portii uriase (as zice chiar 5 – 6 portii dar nu vreau sa dezamagesc vreun gurmand pantagruelic).
Una din greselile mele a fost ca am pus cam mult cartof si cam putina apa, asa ca la final a iesit o crema mai groasa decat vroiam. Nu-i bai, a fost excelenta si asa.
Am curatat de coaja cartofii, ceapa si telina, am dat coaja jos de pe usturoi. Va arat in curand o metoda simpla pentru acest ultim pas care poate deveni extrem de plictisitor daca aveti de curatat o cantitate mai mare de usturoi.
Am adus mai aproape condimentele. La fel ca toata aceasta mancare, ele sunt simple: sarea si cimbrul se pun de la inceput. Piperul merge la sfarsit. In mod normal ar fi trebuit sa pun cimbrisor. N-am avut si nici nu am gasit sa cumpar, asa ca am pus cimbru – nu-i acelas lucru, dar nici rau n-a fost.
Am pus cartofii, ceapa si telina la fiert in 3 litri de apa, impreuna cu cimbrul si sarea.
Cand legumele s-au fiert bine, am adaugat cele 8 capatani de usturoi si le-am lasat sa fiarba cam 6-7 minute. Cu cat tineti mai mult usturoiul la fiert, cu atat aroma devine mai discreta si usor, usor, dispare.
Am lungit 4 linguri de smantana cu zeama din oala. Apoi am pasat foarte bine cu un blender toata supa, iar cand s-a transformat in crema, am adaugat smantana.
Cam asta a fost totul. Am pus apoi in boluri, si in fiecare bol am mai pus o lingura de smantana, cativa stropi de ulei de masline si piper proaspat macinat.
Am mai pus un pic de ardei rosu si dulce pentru un strop de culoare, si am servit cu paine prajita.
Va doresc un weekend linistit, bulgari mari si oameni de zapada. Si nu stati in casa, e pacat.
10 răspunsuri la “Supa crema de usturoi”
Oooooohoooo, da, se face!
Am mancat acum cativa ani (sub denumirea de Supa portugheza de usturoi), si mi-a ramas gandul la ea.
Personal multumesc pentru postare
Placerea este de partea mea:).
Am gustat si eu o astfel de supa crema acum 3 ani. Cred ca eram prin Odorheiul Secuiesc. Arata foarte bine si am sa incerc sa o fac si eu.
Da, e si frumoasa si gustoasa :).
Am facut si eu aceasta reteta si tocmai am mancat. Nu mi-a iesit nici pe departe atat de cremoasa pe cat ar trebui sa fie o ‘supa-crema’. Cred ca am pus prea multa apa. Dar nu regret nimic, ca a fost foarte gustoasa. 🙂
Salut!
Am facut si eu supa de mai sus, mi-a iesit cremoasa, insa foarte…. dulce! Am adaugat o jumatate de cub de concentrat pentru supa de pui dar in afara de asta nu difera ce am pus de ce este mai sus.. O fi fost de la usturoi?
Intr-devar, supa de usturoi are o tenta dulceaga. Dar foarte dulce nu am intalnit. Ma gandesc ca un motiv poate fi smantana, dar si amidonul din cartof poate contribui la dulceata (avem prin piete cartofi care mai de care, romanesti sau importati). Apoi, de obicei cuburile „de gust” contin glutamat, care are rolul de a intensifica gusturile. Nu vreau sa dau din start vina pe cub, dar incearca odata si fara el.
Multumim pentru reteta. Baietelului meu de 1an si 8luni – pe care il cheama Razvan-Antoniu 🙂 – ii place la nebunie aceasta supa.
Multumesc si eu pt. vizita. Sarbatori fericite!
Multumim la fel!