• 2 galbenusuri
  • 100 grame de unt
  • o cana de faina
  • o lingurita de praf de copt
  • 8 linguri de zahar
  • 3 mere
  • o lingura de smantana
  • un kiwi (optional)

O zi de iarna rece. Cu multa zapada, ger si avertizari de coduri colorate. Oamenii au asaltat si golit supermarket-urile in asteptarea viscolului naucitor, al cosmarului de omat, al sfarsitului lumii asa cum o stim noi. Se pare ca au fost un pic pacaliti si zapada “ca in 54” nu a venit. Din fericire sau din pacate – multi isi doreau o vacanta fortata la domiciliu din cauza zapezilor.

Astazi vroiam sa nu fac nimic. Sa ma dedic statului degeaba. Am reusit sa vad cateva scenete cu Dem Radulescu si Toma Caragiu, si jumatate dintr-un B.D. Dar aveam pofta de ceva. Bun, ieftin dar mai ales rapid si fara efort. Am hotarat dupa o investigatie in frigider ca o tarta cu mere ar fi potrivita cerintelor mele.

Am amestecat o cana de faina, o lingurita de praf de copt, jumatate de pachet de unt, doua galbenusuri si 4 linguri de zahar brun (pe care il tin intr-un borcan cu vanilie).

Razvan Anton ingrediente tarta cu mere

Framantat bine, la inceput cu furculita si apoi cu mana. Dupa 10 minute nu se legase cum trebuie ….

Razvan Anton aluat pentru tarta cu mere

… asa ca am pus doua linguri de apa un pic calduta. Atat ii trebuia pentru a prinde consistenta perfecta.

Razvan Anton aluat pentru tarta cu mere

L-am intins intr-un vas de jena si l-am intepat cu o furculita, dupa care a intrat pentru un sfert de ora la frigider.

Razvan Anton aluat pentru tarta

Cat timp aluatul a stat la frigider, am taiat 3 mere rosii in bucatele. Am pus apoi 4 linguri de zahar intr-o tigaie, l-am incins si am pus merele deasupra sa se caramelizeze.

Razvan Anton mere caramelizate

Razvan Anton mere caramelizate

Cand merele s-au inmuiat am oprit focul, am pus o lingura de smantana dulce peste, am amestecat bine si am dat tigaia pe balcon sa se raceasca.

Razvan Anton mere caramelizate cu smantana

Am scos apoi aluatul din frigider si l-am pus la copt la foc mic (cuptorul era incalzit dinainte). Dupa 15 minute am adaugat si merele.

Razvan Anton tarta cu mere

Razvan Anton tarta cu mere

Dupa inca 20 de minute in cuptor tarta a fost gata. La un moment dat am vrut sa grabesc putin procesul si am dat focul un pic mai tare dar am constatat ca a fost o greseala – aluatul s-a ars putin pe fund.

Am pus cateva felii de kiwi deasupra si am dat tarta pe balcon sa se raceasca.

Razvan Anton tarta cu mere

A fost un desert delicios, nu prea dulce si destul de sanatos.

Cei care au fost la Una isi amintesc desigur de sosul de smantana pentru merele coapte (smantana, miere, coaja de portocala rasa). Merge perfect pe aceasta tarta. Daca vreti puteti pune si frisca dar nu-i acelas lucru.

Una peste alta, am terminat repede si am avut satisfactia unui desert care a indeplinit conditiile puse de mine: ieftin, cu efort minim dar mai ales bun.

Sa fiti sanatosi.

Va doresc un week-end linistit in continuare.

Razvan Anton tarta cu mere si kiwi

Razvan Anton tarta cu mere si kiwi