O zi de iarna rece. Cu multa zapada, ger si avertizari de coduri colorate. Oamenii au asaltat si golit supermarket-urile in asteptarea viscolului naucitor, al cosmarului de omat, al sfarsitului lumii asa cum o stim noi. Se pare ca au fost un pic pacaliti si zapada „ca in 54” nu a venit. Din fericire sau din pacate – multi isi doreau o vacanta fortata la domiciliu din cauza zapezilor.
Astazi vroiam sa nu fac nimic. Sa ma dedic statului degeaba. Am reusit sa vad cateva scenete cu Dem Radulescu si Toma Caragiu, si jumatate dintr-un B.D. Dar aveam pofta de ceva. Bun, ieftin dar mai ales rapid si fara efort. Am hotarat dupa o investigatie in frigider ca o tarta cu mere ar fi potrivita cerintelor mele.
Am amestecat o cana de faina, o lingurita de praf de copt, jumatate de pachet de unt, doua galbenusuri si 4 linguri de zahar brun (pe care il tin intr-un borcan cu vanilie).
Framantat bine, la inceput cu furculita si apoi cu mana. Dupa 10 minute nu se legase cum trebuie ….
… asa ca am pus doua linguri de apa un pic calduta. Atat ii trebuia pentru a prinde consistenta perfecta.
L-am intins intr-un vas de jena si l-am intepat cu o furculita, dupa care a intrat pentru un sfert de ora la frigider.
Cat timp aluatul a stat la frigider, am taiat 3 mere rosii in bucatele. Am pus apoi 4 linguri de zahar intr-o tigaie, l-am incins si am pus merele deasupra sa se caramelizeze.
Cand merele s-au inmuiat am oprit focul, am pus o lingura de smantana dulce peste, am amestecat bine si am dat tigaia pe balcon sa se raceasca.
Am scos apoi aluatul din frigider si l-am pus la copt la foc mic (cuptorul era incalzit dinainte). Dupa 15 minute am adaugat si merele.
Dupa inca 20 de minute in cuptor tarta a fost gata. La un moment dat am vrut sa grabesc putin procesul si am dat focul un pic mai tare dar am constatat ca a fost o greseala – aluatul s-a ars putin pe fund.
Am pus cateva felii de kiwi deasupra si am dat tarta pe balcon sa se raceasca.
A fost un desert delicios, nu prea dulce si destul de sanatos.
Cei care au fost la Una isi amintesc desigur de sosul de smantana pentru merele coapte (smantana, miere, coaja de portocala rasa). Merge perfect pe aceasta tarta. Daca vreti puteti pune si frisca dar nu-i acelas lucru.
Una peste alta, am terminat repede si am avut satisfactia unui desert care a indeplinit conditiile puse de mine: ieftin, cu efort minim dar mai ales bun.
Sa fiti sanatosi.
Va doresc un week-end linistit in continuare.
6 răspunsuri la “Tarta cu mere”
Prajitura cu mere e una din preferatele mele…auzi, ca sugestie, ai putea sa explici reteta de chocolate lava? ( am vazut niste poze delicioase pe Fb) 🙂 bafta
Elena, din pacate nu am fost foarte multumit de cum mi-a iest chocolate lava. Pot da vina pe cuptor dar nu fac asta. Deocamdata :). Voi incerca din nou in curand – era in plan. Daca te grabesti, gasesti aici pasii pentru o lava perfecta: http://www.adihadean.ro/2010/07/chocolate-lava-un-desert-spectaculos-de-simplu/
Sa ne spui daca iti iese bine 🙂
Ce-as putea pun in loc de smantana la mere? Cred ca azi ma apuc de ea….:))
Elena, daca nu vrei smantana poti sa pui un pic de unt. Sau, poti sa lasi doar zaharul cu merele sa isi faca treaba si apoi sa inmoi totul cu putina apa calda.
Ma gandeam ca vrei ceva de post, dar aluatul are unt, deci trebuie sa inlocuiesti si acolo cu ulei. Nu am facut niciodata cu ulei dar zice-se ca ar merge. Spor la experimentat.
Nu era vorba de post sau nu..doar ca aici smantana se gaseste doar la magazinele de romani la care merg mai rar :))) A iesit bine doar cu zahar…cu banane si capsuni peste mere. Gracias 😉
Super :).