Galusti cu ricotta in sos de rosii


Cateodata, in miez de iarna, mi se face dor de vara. De fapt, nu neaparat de vara ci mai mult de mancarurile verii. Pe timpul iernii iti permiti mancaruri care se fac incet, la cuptor timp de cateva ore, sunt mancaruri cu ingrediente din congelator sau din beci, cu carne mai tare (deja puii sunt gaini, porcusorii dragalasi din primavara sunt la garnita iar viteii sunt deja holtei de acum).  Vara sunt mancaruri rapide, facute cu putin foc, cu legume proaspete si gustoase, mancaruri care se beau un vin alb bine racit la o masa de pe o terasa umbrita.

Va zic si voua ce mi-ar placea sa mananc la o masa la malul marii, la umbra, cu un spumant rece alaturi si cu sunet de pescarusi si valuri in jur.

Lucrarea e relativ simpla, iar ingredientele va ajung pentru 4 portii decente. Va trebuie putine lucruri dar astea trebuie sa fie de calitate. De exemplu, alegeti o ricotta de calitate si incercati sa nu o inlocuiti. La baza, ricotta este un fel de urda, sora mai saraca a branzei, dar mai cremoasa putin decat cea de pe la noi. Conteaza sa fie ricotta si nu urda. Iata de ce: in primul rand, amestecati ricotta cu galbenusurile pana formati o pasta omogena.

Cand ati incorporat galbenusurile, puteti adauga faina in bol.

Veti amesteca intai cu furculita, pentru omogenizare, apoi veti framanata cu mana pana cand aveti o coca potrivita, nici prea moale nici prea tare. Daca este nevoie mai adaugati un praf de faina la framanatat.

Avand faina mereu pe placa de lemn, taiati in bucati egale, rulati in „tuburi” groase de un deget (mare), si taiati solzisori de coca.

Lasati un pic „galustile” sa se odihneasca pana cand fierbeti o oala mare cu apa si pregatiti sosul. Adica taiati cat mai marunt usturoiul si ardeiul iute, apoi il puneti la calit cateva secunde in ulei de masline. Aveti grija – usturoiul se arde repede si devine amar asa ca doar cateva secunde sunt suficiente pentru a elibera aromele sale.

Adaugati sucul de rosii acum. Daca era vara foloseam direct rosii taiate cubulete dar acum rosiile nu au gust, nu e vremea lor in Ianuarie. M-am multumit cu un sos facut din rosii italiene pasate, destul de gustos.

Cand incepe sa bolboroseasca sosul, dati focul mic, adaugati busuioc proaspat tocat si dati focul mic.

Cat timp sosul bolboroseste linistit la foc mic, pregatiti galustile. Nu trebuie decat sa le scufundati in apa clocotita in care ati pus o mana de sare (galustile nu au sare in compozitie, deci trebuie sa isi ia sarea din apa).

Cand incep sa se ridice la suprafata inseamna ca sunt fierte suficient. Asadar le luati cu o lingura cu gauri (nu avem nevoie sa lungim sosul mai mult decat este) si le puneti in sosul de rosii. Le luati doar pe cele ridicate la suprafata apei, restul inseamna ori ca nu s-au facut, ori ca s-au lipit de fundul oalei. E bine sa verificati – daca sunt lipite nu-i chiar bine.

Dupa ce ati pus toate galustile in sos, amestecati si lasat sa mai fiarba incet cateva minute.

Acum nu va mai ramane decat sa mai presarati un pic de busuioc si piper proaspat rasnit, si va ganditi la soare, la mare, la paharul de vin de la gheata si la pescarusi.

Pofte bune!


5 răspunsuri la “Galusti cu ricotta in sos de rosii”

  1. Inca o reteta minunata, Razvan, pentru care tin sa iti multumesc. SI pentru asta, dar si pentru ca m-ai dus cu gandul la vara. Cheers!

  2. Fenomenala reteta, multumiri ca ai impartit-o cu noi…am facut-o astazi, si am „asortat-o” cu un Rosé Cru de Côtes du Rhône, foarte bine racit. Abia astept sa o fac la vara cu rosii si busuioc din gradina.
    Mi-ar placea sa vad mai multe retete din bucataria italiana pe blogul tau. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *