Unele lucruri par complicate la prima vedere. Ne oprim, sau nici macar nu incepem sa facem anumite lucruri deoarece ni se pare prea complicat doar dupa denumire. Lucrul asta se aplica in toate domeniile, de la shimbatul unei garnituri la masina de spalat, pana la diverse operatii prin bucatarie. La masini de spalat nu prea ma pricep, dar pot sa va povestesc cum puteti face un preparat mai deosebit, care nu o sa va ia foarte mult timp daca va organizati cum trebuie. Organizarea in bucatarie este foarte importanta daca vreti sa faceti totul intr-un timp scurt si cu rezultate bune. O rulada pare complicat de facut (spun multi oameni) dar de fapt este destul de simplu.
Am taiat saptamana trecuta o gaina grasa crescuta la curte, si am zis sa fac din pieptul ei aceasta rulada. Apropos, pieptul singur a avut mai mult de 1,5 kilograme. Mi-a ajus si de rulada si de alte lucruri, asa ca socot ca nu a manacat boabe degeaba. Pentru garnitura am ales un dovleac „turcesc” cules din gradina in toama. L-am tinut de atunci pe balcon, la rece.
Asadar, organizarea. Ca de obicei recomandarea este sa aveti toate ingredientele la indemana.
Inainte de toate va apucati de umplutura si de garnitura. Respectiv caliti ceapa taiata marunt si adaugati deasupra ciupercile spalate si taiate la fel de marunt ca si ceapa. Puteti folosi cutitul sau un robot de bucatarie – robotul va usureaza munca si scade timpul necesar dar aveti grija sa nu transformati ciupercile in pasta.
Adaugati ciupercile cand ceapa incepe sa se maroneasca putin.
Adaugati sare, piper, patrunjel si ce condimente mai vreti si lasati sa scada la foc mediu, pentru a elimina apa din ciuperci. Intre timp, pregatiti si garnitura, respectiv dati coaja jos de pe dovleac, taiati bucatele si asezati intr-o oala peste care puneti apa fiarta cat sa acopere dovleacul. Zic sa puneti direct apa fiata (un fierbator ajuta) pentru ca astfel micsorati timpul de gatire. Tot acum adaugati acum sare si ghimbir.
Acum va puteti apuca de pui. Daca nu aveti pieptul dezosat, incepeti din mijloc si urmariti cu grija, folosind un cutit bine ascutit, oasele.
Impartiti pieptul in 2 bucati, si fiecare bucata o feliati astfel incat sa aveti o fasie subtire de piept. Taiati la jumate partea groasa a pieptului, tinand cutitul paralel cu solul dar aveti grija sa nu taiati de tot. Pieptul se va desface ca o carte. Intindeti apoi pe un tocator, il acoperiti cu folie de plastic si il bateti cu un ciocan de snitele sau cu un sucitor. Nu trebuie batut foarte tare ci pana cand se aplatizeaza si obtineti o grosime constanta.
Aveti acum un piept de pui de o grosime egala care poate fi rulat cu usurinta. In primul rand il ungeti cu unt si presarati pe el sare, si condimente. Eu am folosit un amestec de boabe de coriandru si mustar macinate impreuna.
Adaugati umplutura, intindeti-o in mod egal pe bucata de carne si rulati ajutandu-va de folie.
Mare atentie: folia de plastic trebuie sa fie complet in afara, sa inveleasca rulada, deci nu rulati si folia de plastic odata cu pieptul.
Strangeti bine folia la capete si inveliti acum in folie de aluminiu. Folia de aluminiu ajuta ca plasticul sa nu se topeasca daca intra in contact cu peretii vasului in care veti prepara termic rulada.
Intr-o oala incapatoare puneti rulada (sau ruladele daca aveti mai multe) la fiert pentru 25 de minute. Daca folositi fierbatorul, apa va incepe sa fiarba mai repede deci din nou timp castigat.
Pana acum s-a fiert si dovleacul asa ca scurgeti zeama (pastrati o parte in caz ca este nevoie sa mai lungiti piure-ul) si direct in oala pasati cu un blender. Adaugati la sfarsit unt, gustati de sare si garnitura-i gata.
Daca vreti sa obtineti un piure foarte fin, il puteti strecura printr-o sita fina. Nu-i obligatoriu dar ajuta mult la textura.
Mai aveti foarte putin. Scoateti rulada de la fiert, lasati-o sa se odihneasca 10 minute si indepartati foliile – atat cea de staniol cat si cea de plastic. Intr-o tigaie incingeti cantitati egale de ulei si unt si prajiti rulada pe toate partile, pana cand capata o culoare frumoasa.
Cand s-a rumenit bine, scoateti intr-o farfurie si lasati sa se odihneasca cateva minute. Odihna asta e foarte importanta pentru carne deoarece da ocazia fibrelor sa se relaxeze, astfel veti obtine o carne mai moale.
Asezarea pe farfurie este la imagiantia fiecaruia. Puteti folosi mai putina garnitura si rulada taiata „la unghi” …
… sau mai multa garnitura si rulada taiata drept.
Feliile de sfecla rosie fiarta la aburi dau putina aciditate. La fel ar putea sa faca si cativa stropi de sos Worcestershire sau otet balsamic.
In rest, voie buna sa fie!
2 răspunsuri la “Rulada de pui cu ciuperci”
[…] spuneam si la inceput ca luminile au participat si la o sedinta de gatit pentru o retetea noua pe blog-ul lui Razvan. Apropos de spatii inguste, iata la ce mă […]
[…] spuneam si la inceput ca luminile au participat si la o sedinta de gatit pentru o retetea noua pe blog-ul lui Razvan. Apropos de spatii inguste, iata la ce mă […]