Cartofi gratinati


Timp de pregatire: 20 de minute

Ingrediente:
1 cartof 50 grame de branza gruyere (sau cascaval) 2 linguri de smantana un cub de unt cimbrisor, rozmarin proaspat sare

Portii: 1

Astazi vreau sa va prezint o reteta simpla, de mare efect ca si garnitura. Cartofii gratinati se fac in felurite moduri. De obicei sunt taiati foarte subtiri, asezati in straturi cu cascaval sau branzeturi intre ele si lasati la cuptor. Am modificat aceasta reteta astfel incat cartofii au fost lasati mai grosi, si i-am prajit putin inainte pentru a ii aroma putin si a le schimba textura.

Am curatat un cartof mare pe care l-am taiat in felii cat mai egale ca grosime, felii de maxim jumatate de centimetru grosime. Folosind o forma metalica, am taiat cartofii, astfel incat sa fie toti la fel. Eu am avut o forma patrata dar puteti gasi diferite forme. Daca nu aveti forma, nu disperati – puteti taia cartofii si din cutit, iar apoi sa ii asezati pe straturi intr-o tava mai mica.

Cartofi taiati

Cartofi in forma patrata

https://lh3.googleusercontent.com/-XxrCNV8bN_U/T88JlBnrAuI/AAAAAAAAEBo/IUGptg1qLe8/s800/_ATN4587.jpg

Am ales sa aromez acest gratin cu cimbrisor si cu rozmarin, ambele proaspete.

Cartofi si cimbrisor

Am pus putin ulei de masline intr-o tigaie si un cub de unt. Dupa ce untul s-a incins, am pus in tigaie crengutele de cimbrisor si rozmarin impreuna cu cartofii si putina sare.

Cartofi prajiti in unt cu cimbrisor si rozmarin

Am prajit cartofii si i-am intors pe fiecare parte pana cand au capatat o culoare aurie, apoi i-am scos pe o farfurie.

Cartofi prajiti in unt cu cimbrisor si rozmarin

Cartofi prajiti in unt cu cimbrisor si rozmarin

Intr-o tava pentru cuptor am pus o foaie de copt si, in forma folosita pentru taierea cartofilor, am asezat straturi: cartof, smantana, branza gruyere (sau cascaval). Ultimul strat a fost de cascaval si tava a intrat la cuptor.

Cartofi prajiti in forma pentru gratinare

Cartofi prajiti in forma pentru gratinare

Tava a stat in cuptorul incins cam 10 minute. In orice caz, verificati din cand in cand si cand s-au rumenit frumos puteti sa-i scoateti. Scopul cuptorului este de a lega toata compozitia si de a impreuna aromele.

Cartofi gratinati

Puteti servi cartofii ca si garnitura la diverse preparate din carne, dar sunt foarte satiosi si gustosi si ca atare.

Cartofi gratinati

Cartofi Gratinati

Cam asta a fost pentru astazi.

Sa fiti sanatosi si voiosi.

 


13 răspunsuri la “Cartofi gratinati”

  1. Genial!
    Felicitari pentru prezentare, e de super-efect!
    Interesanta si alaturarea de cimbrisor si rozmarin, sunt doua arome puternice, mi-ar placea sa le incerc o data in combinatia asta 🙂

    • Multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar, aromele sunt puternice dar se completeaza foarte bine, atat timp cat nu exageram cu cantitatile. Cumva trebuie ca prajirea cartofilor sa se realzeze in untul aromat cu cele 2 condimente.
      Have fun 🙂

    • Daca ai 150 de persoane si ai o singura forma ai o problema. Noroc ca se gasesc forme de cumparat.
      A … si iti mai trebuie cateva ajutoare cand ai 150 de persoane.
      Sau poti sa faci niste tavi de din asta: http://www.razvananton.ro/cartofi-dauphinoise/ dar tot iti mai trebuie ceva ajutoare.

      In orice caz, blogul asta nu-i despre cum sa hranesti 150 de oameni ci mai degraba cum poti sa faci mancare ok acasa pentru tine si ai tai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *