• 1 cartof
  • 50 grame de branza gruyere (sau cascaval)
  • 2 linguri de smantana
  • un cub de unt
  • cimbrisor, rozmarin proaspat
  • sare

Astazi vreau sa va prezint o reteta simpla, de mare efect ca si garnitura. Cartofii gratinati se fac in felurite moduri. De obicei sunt taiati foarte subtiri, asezati in straturi cu cascaval sau branzeturi intre ele si lasati la cuptor. Am modificat aceasta reteta astfel incat cartofii au fost lasati mai grosi, si i-am prajit putin inainte pentru a ii aroma putin si a le schimba textura.

Am curatat un cartof mare pe care l-am taiat in felii cat mai egale ca grosime, felii de maxim jumatate de centimetru grosime. Folosind o forma metalica, am taiat cartofii, astfel incat sa fie toti la fel. Eu am avut o forma patrata dar puteti gasi diferite forme. Daca nu aveti forma, nu disperati – puteti taia cartofii si din cutit, iar apoi sa ii asezati pe straturi intr-o tava mai mica.

Cartofi taiati

Cartofi in forma patrata

https://lh3.googleusercontent.com/-XxrCNV8bN_U/T88JlBnrAuI/AAAAAAAAEBo/IUGptg1qLe8/s800/_ATN4587.jpg

Am ales sa aromez acest gratin cu cimbrisor si cu rozmarin, ambele proaspete.

Cartofi si cimbrisor

Am pus putin ulei de masline intr-o tigaie si un cub de unt. Dupa ce untul s-a incins, am pus in tigaie crengutele de cimbrisor si rozmarin impreuna cu cartofii si putina sare.

Cartofi prajiti in unt cu cimbrisor si rozmarin

Am prajit cartofii si i-am intors pe fiecare parte pana cand au capatat o culoare aurie, apoi i-am scos pe o farfurie.

Cartofi prajiti in unt cu cimbrisor si rozmarin

Cartofi prajiti in unt cu cimbrisor si rozmarin

Intr-o tava pentru cuptor am pus o foaie de copt si, in forma folosita pentru taierea cartofilor, am asezat straturi: cartof, smantana, branza gruyere (sau cascaval). Ultimul strat a fost de cascaval si tava a intrat la cuptor.

Cartofi prajiti in forma pentru gratinare

Cartofi prajiti in forma pentru gratinare

Tava a stat in cuptorul incins cam 10 minute. In orice caz, verificati din cand in cand si cand s-au rumenit frumos puteti sa-i scoateti. Scopul cuptorului este de a lega toata compozitia si de a impreuna aromele.

Cartofi gratinati

Puteti servi cartofii ca si garnitura la diverse preparate din carne, dar sunt foarte satiosi si gustosi si ca atare.

Cartofi gratinati

Cartofi Gratinati

Cam asta a fost pentru astazi.

Sa fiti sanatosi si voiosi.