Intr-o tara cu o vasta cultura culinara asa cum este Romania, mi se pare frapant faptul ca in marile supermarketuri, dar si in macelariile foarte comerciale, este foarte greu sa gasim anumite bucati de carne, taiate in diferite feluri. Nu vorbesc aici de T-Bone sau Portherhouse, denumiri intrate de curand in vocabularul unor consumatori de fripturi. Din pacate si acestia sunt foarte putini comparativ cu marea majoritate mancatoare de ceafa si mici, dar totusi sper ca ne indreptam inspre mai bine. Vreau sa va povestesc astazi de o bucata mult mai simpla.
Prin definitie, jambonul este pulpa porcului, intreaga, cu os, care poate fi preparata in diverse feluri, prin fierbere, afumare, macerare uscata sau umeda in diverse condimente. Foarte rar insa, macelarii iau aceasta pulpa si o sectioneaza, pastrand osul, grasimea si soriciul. Iese astfel o frumoasa bucata de carne, care, coapta la cuptor la foc mic, ajunge sa fie foarte frageda, mai ales datorita aportului de grasime din jurul carnii.
Gasesc destul de rar aceasta taietura in magazinele noastre, asa ca atunci cand am vazut la Auchan aceste bucati, nu am mai stat pe ganduri. Va povestesc si voua ce am facut cu ele, intr-o seara mult prea calduroasa pentru a aprinde cuptorul.
Am folosit pentru condimentare sos de soia, usturoi, coaja de lamaie si ulei de masline. Mi-ar fi trebuit si cateva frunze de salvie, dar, dintr-un motiv necunoscut, salvia a fost de negasit in cele 4 locuri in care am cautat-o. Am folosit in schimb rozmarin proaspat.
Rozmarinul, usturoiul si coaja de lamaie rasa au fost impreunate intr-un mojar si zdrobite bine, adaugand ulei de masline. Apoi bucatile de carne au fost unse pe toate partile cu acest amestec, dupa ce in prealabil au fost sarate si stropite cu sos de soia.
Am mai adaugat inca putin ulei de masline deasupra si am lasat carnea in vase potrivite, la temperatura camerei, cam 45 de minute. Puteti sa le tineti si mai mult, carnea va iesi cu atat mai frageda cu cat este mai bine macerata.
Dupa cum vedeti, am folosit doua vase in care bucatile de carne s-au potrivit perfect. Va recomand sa cautati astfel de vase, in care bucatile sa stea cat mai strans. Astfel, soriciul se va coace uniform iar grasimea de pe margine va ajuta la fragezirea carnii.
Doua ore in cuptor la foc mic au desavarsit lucrarea. Am intors in timpul asta carnea de pe o parte pe alta, iar la sfarsit am aruncat zeama si grasimea scursa si am dat focul tare pentru 10 minute. Cam asa arata bucata de carne proaspat scoasa din cuptor.
Aceasta gateala ne-a insotit cu ocazia zilei de nastere a unui bun prieten si a fost baza pentru un rose frantuzesc care s-a golit aproape instantaneu. Nu va trebuie langa ea decat o salata de rosii scoasa din frigider.
Recunosc ca nu este chiar o mancare de vara. E o provocare sa stai in bucatarie sa faci o cafea la aragaz si un masochism curat sa tii cupotorul pornit 2 ore. Dar, recompensa la sfarsit este mare, iar cand esti inconjurat de prieteni timpul parca trece mai repede.
Recunosc deasemenea ca in nici un caz nu este o mancare pentru cei care tin la silueta. Dar cred cu tarie ca singurul lucru daunator pe lumea asta este excesul. Excesul de orice. Deci daca mancam cumpatat, daca mai adaugam si o salata alaturi, nici o bucata de carne nu ne va ucide.
Zile insorite va doresc.
25 de răspunsuri la “O taietura simpla”
arata bestial
Multumesc!
Arata Super !!!
P.S Cand vi la Campina sa ma suni sa iti dau un ghiveci mare de Salvie.
Sigur. Iti dau telefon intr-un weekend. Multumesc mult!
Salutare,
Azi am gasit si eu la Metro o astfel de bucata, maine sau poimaine o sa incerc reteta :).
Buna treaba 🙂
Aveam prin concelator o bucata de carne mai grasa pe care am tot ocolit-o dar am zis acum ca o incerc in aceasta reteta cu mentiunea ca am lasat-o la macerat peste noapte inainte de a o baga la cuptor.
A iesit bestial, foarte interesanta combinatia cu coaja de lamaie.
Mercii
Cu cat sta mai mult la macerat cu atat iese mai frageda. Ma bucur ca ti-a placut.
Cand am vazut cu arata in poze mi-am zis ca trebuie neaparat sa incerc si eu. Cei care au gustat au fost incantati.
Am lasat carnea la macerat timp de 12 ore folosind condimentele de mai sus, la care am adaugat si 1 ardei iute. Sare am pus doar inainte de a introduce tava la cuptor.
Multumesc pentru idee.
Perfect ardeiul iute acolo. As fi pus si eu dar nu era o oprtiune pt. toti invitatii.
Gataaaaa….. Realizat, minunat. Mulțumim!
Arata bine, condimentele suna bine, am sa-l incerc si revin sa va spun cum mi-a reusit. Sambata am planuri ptr pulpa de porc cu os la cuptor
Perfect 🙂
Am facut un bait cu un plus fata de restul….miere
Nu-i rau:)
In cuptor era acoperita carnea sau nu?
Poate fi acoperita, cel putin in prima parte.
Pe facebook, unde iti pot urmari retele?
https://m.facebook.com/TuCeMananci?
ce inseamna foc min? cate grade?
Multumesc
Focul minim depinde de la cuptor la cuptor. Eu as zice intre 140 si 160 de grade.
Am facut si noi reteta asta in combinatie cu „Cartofi cu rozmarin la cuptor” (tot de pe site-ul tau). Rezultatul a fost excelent. Multumim pentru idee!
Multumesc de vizita.
Mărturisesc aici,ca ,după ce am încercat rețeta o data,a devenit preferata noastră,si chiar friptura tradiționala pentru Crăciun.Acum tocmai am pregătit tava pentru mâine,si nu pot decât sa-ți multumesc,și sa-ți urez,cu drag,’Sarbatori fericite’!
Multumesc si eu pentru vizita si cuvintele frumoase. Sarbatori fericite!