A trecut vremea cozonacilor, a torturilor, a prajiturilor pe langa care sudui in bucatarie. Nu mai facem pasca, aluaturi, nu mai dospim, nu mai urmarim in caldura bucatariei faina care creste cu orele pentru ca apoi sa stea la cuptor. Vine vara si probabil vreti o prajitura usoara, atat la gust cat si la manufactura. Si, de ce nu, daca se poate sa nu pornim cuptorul.
Recunosc ca am vrut mereu sa fac un cheescake bun. Nu mi-a iesit niciodata. Ba nu m-a lamurit baza, ba „umplutura” a fost prea uscata, sau prea moale, sau prea nu stiu cum. Am dat mereu vina pe cate ceva, dar acum m-am hotarat sa imi iasa. Si ca sa imi iasa, am facut un fel de cheese cake fara branza. Desi, mascarpone e tot un fel de branza. Sa ii zicem cum o fi, important este ca e e foarte usor de facut, nu necesita coacere si este foarte gustoasa.
Facem asa. Luam 220 de grame de biscuti cu unt. De orice marca, de orice fel. Ii sfaramam in blender si peste ei adaugam cateva fructe confiate taiate bucati. In cazul meu, 4 prune si 4 caise confiate au fost suficiente.
Peste amestecul de biscutiti si fructe, adaugam 110 grame de unt topit si racit (il puteti topi in cateva secunde la microunde, sau cu atentie la foc mic pe aragaz).
Tineti minte ratia – jumatate din cantitatea de biscuti sa fie untul. Astfel va iese o baza pentru prajitura numai buna de intins intr-o forma de tort. O intindem uniform si o presam cu un pahar cu fundul plat. Apoi merge la frigider pana ne ocupam de crema.
3 oua si 100 de grame de zahar sunt amestecate la bain marie pana devin spuma. Adica punem o oala cu apa fiarta pe foc si in ea introducem alta oala, de preferat cu fundul gros, in care amestecam ouale cu zaharul. Putem adauga si cateva seminte dintr-o pastaie de vanilie, pentru extra aroma. Atentie ca se pot transforma in omleta, asa ca mestecati si fiti cu ochii pe ele.
In timp ce amestecam in oala, punem la inmuiat o lingura de gelatina in 100 ml de apa. Dupa ce se inmoaie (cam 10 minute) o dizolvam folosind metoda de mai sus – bain marie – cateva minute.
Acum, amestcam mascarpone (2 cutii, sau 500 de grame) cu ouale racite si gelatina. Tot amestecul merge in forma de tort care a stat la frigider. Este lichid, dar nu va speriati, gelatina va intari crema.
Deasupra punem fructe proaspete, care se vor scufunda putin in crema. Daca le vreti doar la suprafata, le puteti pune dupa vreo ora de stat la frigider.
Acum nu avem decat de asteptat. Minim 4 ore, ideal 12 ore.
Apoi nu ne ramane decat sa desfacem forma de tort si sa taiem cu grija prajitura. Si mai avem o provocare – sa nu mancam toata prajitura deodata.
Sa fie bine!