• 1 kg mere
  • 15 linguri zahar (350 g)
  • 15 linguri ulei (110 ml)
  • 15 linguri apa (185 ml)
  • ~15 linguri faina (~350 g)
  • zahar pentru mere (optional)
  • scortisoara (optional)
  • zahar pudra (optional)

E toamna iar pietele sunt pline fructe de toamna. Mere, pere, prune, gutui si cate si mai cate inunda tarabele impartind arome de beci de tara, idei de tuica fiarta cu piper sau cuisoare si amintirea gustului de mere coapte din copilarie. Toamna e frumoasa. Are culori si gusturi aparte. Oamenii pun conserve, vinete pentru iarna, fac bulion si magiun. Pastrama e pusa la uscat, vinul e inca tanar dar promite, tiganii te imbie cu ghebe, muraturile s-au asezat in saramura, e o forfota generala in asteptarea zapezii si a momentelor in care vom sta la gura cuptorului, invartind sarmale, mestecand in mancarea de gutui cu gaina si respirand aroma de vin fiert in care am scapat un pic de scortisoara.

Iarna vine si ea cu minunile ei, cu Craciunul, cu porcul si cu mult asteptata lui pomana, dar pana atunci urmeaza o (prea lunga) perioada de post. Nu-i rau postul. Este un exercitiu atat pentru trup cat si pentru minte. Mai ales pentru minte, cea care ne indeamna mereu sa alegem o bucata de carne in locul unui ghiveci de legume sau care vrea ghiudem si babic in loc de mar si para.

Nu ne ramane decat sa gustam ceva dulce in asteptarea dezlegarii. Iar daca e dulce, nu inseamna ca trebuie sa aiba neaparat unt. Iata o placinta “de post”, pe care o puteti face din merele care incep sa se pateze, chiar din cele care au inceput sa se strice usor. Contine zahar cat vreti voi, un pic (cam mult) ulei, faina si apa. Si desigur mere. Cum ziceam, folositi merele care incep sa se strice, cele mici, urate, zemoase dar care sunt pline de gust.

Ingredienta placinta cu mere

Dupa ce dati merele prin razatoare, adaugati cateva linguri de zahar (nu-i obligatoriu, foile vor avea destul zahar) si scortisoara dupa gust si puneti totul la fiert la foc mic, amestecand din cand in cand.

Mere cu zahar si scortisoara

Umplutura placinta

Cand merele s-au inmuiat si au pierdut mare parte din zeama, stingeti focul si le puneti intr-o sita pentru a se raci si a se scurge excesul de suc.

Pana se racesc merele aveti timp sa va ocupati de foi. Aceastea contin cantitati egale de zahar, faina, ulei si apa. Pentru o tava normala de cuptor, va trebuie cam 22 de linguri din fiecare. S-ar putea sa va ramana un pic de aluat, dar mai bine sa fie decat sa nu se ajunga. Pentru tava noastra am folosit 15 linguri din fiecare: zahar, faina, ulei, apa si un pic mai putina faina. Aluatul trebuie sa fie moale, sa se modeleze usor dar sa se poata intinde fara sa se rupa.

Asadar, puneti faina, zaharul, uleiul si apa intr-un bol.

Foaie de placinta

Ulei

Stingeti o lingurita plina de bicarbonat de sodiu cu cativa stropi de otet si adaugati in castron.

Bicarbonat

Apoi adaugati treptat faina. Masurati aproximativ aceiasi cantitate ca la restul ingredientelor dar tineti minte ca nu este obligatoriu sa o folositi pe toata. Important este ca aluatul sa ramana moale si elastic. Un ajutor la operatiunea asta este mereu binevenit.

Andreea

Impartiti aluatul in doua bucati egale, intindeti-l cu un sucitor, apoi asezati o foaie in tava. Se intelege ca ati uns tava cu putin ulei peste care ati presarat faina. Adaugati merele recite si scurse bine (le puteti stoarce bine in mana sau intr-un tifon daca nu s-au scurs suficient) si adaugati deasupra a doua foaie.

O metoda simpla de a aseza foaia in tava este sa o rulati pe sucitor si apoi sa o derulati in tava. Ca in pozele de mai jos.

Gauriti foaia de placinta cu o furculita si introduceti in cuptorul incalzit. Focul trebuie sa fie mediu, iar placinta sa stea in cuptor cam 30 – 40 de minute (depinde de cuptor). Verificati constant cu o scobitoare – daca iese curata din compozitie este gata.

Placinta cu mere

La sfarsit pudrati cu zahar si cu scortisoara si serviti. Nu va munciti cu toata intr-o seara. Poate sa ramana si pentru a doua zi. Iar daca nu tineti post, puteti sa adaugati si o lingura de sos de vanilie alaturi.

O toamna colorata va doresc!