Cartofi „Dauphinoise”


Timp de pregatire: 1.5 ore

Ingrediente:
1 kg cartofi 150 g cascaval 30 g de unt 2 catei de usturoi 100 g smantana grasa 4 linguri de lapte nucsoara, sare, piper

Numele asta un pic sofisticat zice despre cartofi ca ar fi gratinati, adaugand smantana, unt si usturoi. Mai gasiti la mine pe site o versiune un pic diferita, pentru o prezentare mai eleganta. Reteta de astazi poate fi facuta cu usurinta in cantitati mari, este consistenta si poate fi folosita ca atare, deci ca fel principal, sau ca si garnitura la diferite alte preparate. Desi nu e prea indicat de nutritionisti, ne place sa mancam carnea cu cartofi, asa ca reteta asta poate fi luata in considerare daca ne-am saturat de cartofi la cuptor, piure, nature sau in orice alt mod de gatire.

Cel mai important pentru aceasta reteta este ca feliile de cartofi sa fie egale. Desi imi place sa ma bazez mereu pe cutit, o mandolina este mai mult decat necesara in situatia de fata. Cu aceasta mandolina am taiat cartofii in bucati absolut egale, intr-un timp mult mai scurt decat daca as fi folosit cutitul.

Am amestecat untul cu usturoiul pisat, si am uns o tava cu acest amestec.

In tava am asezat un strat de rondele din cartofi (rondelele trebuie sa se suprapuna putin), peste care am ras cascaval.

Punctele negre pe care le vedeti in poza vin de la piperul proaspat macinat si de la nucsoara rasa pe razatoarea mica. Nucsoara va da o alta dimensiune preparatului, o aroma noua. Am pus foarte putina sare pe fiecare strat, deoarece cascavalul era suficient de sarat.

Am facut vreo 4 straturi de acest fel, iar la sfarsit am amestecat smantana cu putin lapte pentru a o fluidiza si am turnat deasupra.

Dupa un ultim strat de cascaval ras, tava era gata pentru cuptor.

In cuptorul preincalzit, cartofii au stat cam 60 de minute la 160 de grade, in ultimele minute focul fiind dat mai tare pentru a se rumeni. Timpul depinde de grosimea si de numarul straturilor, asa ca cel mai bine este sa incercati dupa o ora si sa vedeti cum se prezinta. In cazul meu, s-a prezentat foarte bine.

Pentru prima portie, n-am stat foarte mult sa ma gandesc. Am mancat-o asa cum era.

Restul tavii l-am folosit ca si garnitura la un muschiulet de berbec.

Va doresc cumpatare!

Update: mi s-a adus la cunostinta de un prieten francez ca de fapt in Dauphinoise nu se pune cascaval. Asa este!


8 răspunsuri la “Cartofi „Dauphinoise””

  1. Unde tot gasesti tu miel, berbecut si alte specialitati de astea?
    Ma tot uit prin marketuri dar inafara de ceva carne obosita de oaie nu am vazut nimic.

    • Specialitatea asta am taiat-o eu direct dintr-o oaie. Adica am fost la o stana, am luat o oaie intreaga, am taiat-o, am pastrat bucatile de mare valoare si din restul am facut carnati. Cam asa fac rost de specialiati 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *