Prima reteta – Paine fara drojdie


Timp de pregatire: 40 minute

Ingrediente:
2 cani faina alba 1 cana de apa 1 plic praf de copt 1 lingurita de sare 1 lingura de seminte de in 1 lingura de seminte de floarea soarelui 1 lingura de susan

Portii: 4

Timp de pregatire: 40 minute

Ingrediente:
2 cani faina alba
1 cana de apa
1 plic praf de copt
1 lingurita de sare
1 lingura de seminte de in
1 lingura de seminte de floarea soarelui
1 lingura de susan

Portii: 4

Painea este un aliment foarte des intalnit in alimentatia romanilor. Desii unii o blameaza deoarece „ingrasa”, eu consider ca o paine de calitate, mancata cu masura, nu are cum sa strice, ba din contra poate ajuta in realizarea unei diete complete.

Va prezint mai la vale o reteta de paine care nu contine drojdie. Este foarte gustoasa dar cel mai important este faptul ca nu necesita un efort mare pentru a putea fi preparata in orice bucatarie. Am profitat de ultimele zile de soare, asa ca am facut painea afara, intr-un parc.

Am pus toate ingredientele, inclusiv semintele, intr-un bol si le-am amestecat. Semintele de in ajuta la digestie, cele de floarea soarelui dau un gust placut iar susanul asigura o textura mai fina a aluatului.

ravan anton paine drojdie sare bucatarie fainoase

Am adaugat treptat apa. Va recomand sa turnati din cana, putin cate putin, si sa integrati treptat faina in coca amestecand cu mana. Nu puneti toata apa deodata: va fi mult mai greu sa obtineti un aluat omogen si fara cocoloase.

razvan anton paine faina apa gatit

Am framantat timp de 5 minute pana cand am obtinut o coca omogena si elastica. Acestui tip de compozitie ii este suficienta o framantare de cateva minute. Cand incepe „sa se tina singura” este cam gata.

razvan anton paine framantat sare faina seminte

razvan anton paine coca faina

Am presarat putina faina intr-o tava de cozonac. Am modelat compozitia intr-o forma cat mai apropiata de a unei paini si am asezat-o in forma. A mai stat asa cam 10 minute, dupa care a intrat la cuptor. Cuptorul a stat aprins, la mediu, cat timp am pregatit aluatul.

razvan anton paine tava aluat coca

Dupa 30 – 40 de minute, am obtinut o franzela cu coaja tare. Pentru a ii da un pic de culoare, am uns-o cu putin ulei de masline si am mai lasat-o 2 minute in cuptor. Am servit-o calda alaturi de masline, ulei de masline extravirgin si sare grunjoasa, in compania unor prieteni buni.

ravan anton paine sare masline ulei calda

razvan anton paine sare ulei masline

Filmul de mai jos va demonstreaza cat de usor si rapid este sa va faceti o paine deosebita, pentru momentele cand vreti sa iesiti din rutina culinara. Este potrivita pentru un snack rapid, unsa cu unt, sau alaturi de diverse branzeturi.

Pofta buna!

 

 

, ,

89 de răspunsuri la “Prima reteta – Paine fara drojdie”

  1. îs tare curios cât se poate păstra pâinea în varianta asta. de regulă îmi coc singur pâine de casă și mă ține cam 2 zile până începe să capete un iz neplăcut de la drojdie. în rest toate cele bune și aștep rețete noi și faine 😀

    • Pai asta nu are drojdie deci izul acela de care vorbesti nu mai apare. Doar ca aceast tip de paine de obicei iese cu coaja destul de tare care tinde sa se intareasca din ce in ce, pe masura ce trece timpul (am observat ca nu este mare diferenta nici daca tin paine sub un prosop dupa ce o scot din cuptor). Tocmai asta este motivul pentru care fac aceasta paine cat mai mica si incerc sa o consum rapid.
      Pofta buna 🙂

  2. Am facut paine dupa aceasta reteta, nu am pus sare si seminte (nu imi place painea cu sare si seminte); reteta este usor de facut, imi place ca nu contine ulei (oricum l-as fi evitat) pentru ca eu doresc o reteta pentru paine de post (in post sunt zile in care nu este dezlegare la ulei). Asa ca….multumesc mult pentru reteta, Urmeaza sa mananc astazi din aceasta paine, aspectul este placut, consistenta este densa, iar coaja este intr-adevar crocanta…Mult succes in toate retetele si….pofta buna….

  3. Revin cu detalii referitoare la gust. Am mancat paine fara drojdie facuta dupa cum am scris in post-ul anterior, cu unt, urda de vaca, ou fiert si iaurt…Painea are un gust minunat, special, miezul este dens, coaja este excelenta….Felicitari si inca o data multumiri pentru reteta….

    • Multumesc Mihaela pentru opinii. Ma bucur ca a fost pe gustul tau. Este o paine foarte sanatoasa si, dupa cum vezi, destul de simplu de facut. Succes in tot ce faci!

  4. ACUM AM DESCOPERIT ACEASTA MINUNATIE, SUNT CONVINSA CA ESTE FOARTE GUSTOASA,PENTRU CARE ADUC MULTUMIRI ANTICIPATE, REVIN DUPA CE O PREGATESC, CRED CA MAINE.

  5. salut eu locuiesc in Danemarca si sincer m-am saturat de painea de aici nu e buna ca si a noastra asa ca am incercat reteta ta e rapida si super gustoasa acum o fac mereu mersi mult !!!

  6. Eu trebuie sa urmez o dieta foarte stricta si printre multe altele nu am voie faina din grau, produse animale si drojdie. Cautand paine fara drojdie am ajunse pe site-ul tau.
    Acum intrebarea. Am incercat cu faina din orez si cu o faina alba dar fara gluten (macar atat). Ambele au stat aproape o ora la cuptor si au iesit cu coaja foarte tare si „ude”, nefacute la interior.
    Oare as putea sa incerc cu altfel de faina?
    Grane am voie doar: orez brun cu bob lung, hrisca, mei, quinoa si amaranth.
    Poate am gresit cu cuptorul electric… l-am pus la 190 grade, cu caldura de jos in sus…
    Poate imi dai o idee….
    Mersi

    • Nu am incercat niciodata faina fara gluten. Cred totusi ca secretul acestei retete este tocmai glutenul continut de faina „normala”. In orice caz, chiar si asa, mi s-a intamplat si mie (chiar de curand) sa imi iasa foarte uda in interior – am pus pe seama faptului ca am pus ingredientele la ochi si e posibil sa fi gresit pe undeva. In orice caz, fiecare faina are cantitatea ei de apa si sare (daca pentru 2 cani de faina alba este necesara o cana de apa, situatia se schimba total la fainuri de alt tip (650, fara gluten, din orez).
      Coaja da, iese tare. Ca sa o inmoi putin, dupa ce scoti painea din cuptor stropeste-o cu cativa stropi de apa si apoi acopera cu un prosop mai gros pentru cateva minute. Aburii formati vor inmuia coaja.
      190 de grade ar trebui sa fie ok (cuptorul preincalzit).

    • O reteta foarte buna! Eu am adaptat-o putin: am pus o cana de tarate de grau, o cana de faina neagra, o cana de apa si restul ingredientelor….la framantat a mai fost nevoie de faina. Din aluatul obtinut am format 9 painici mici. Miros tare bine, arata tare bine si nu ma indoiesc ca si gustul e bun! ( sunt inca fierbinti) 🙂 multumesc pentru alternativa de paine fara drojdie 🙂

  7. Mmm , arata minunat , cum am vazut reteta , am si plecat l sa ma apuc de „bucatareala” 🙂 , eu nu am avut in casa seminte si am pus ceapa si cateva masline , acum astept sa vad cum imi iese si revin …. daca nu mor de placere 🙂 Multumesc pt reteta !

  8. Buna , fac pâinea asta de fiecare data când vreau pâine făcută in casa fara drojdie. Este minunata reteta, eu folosesc doar făina de secara si este delicioasa. Adaug nuci, arahide, mac, susan, seminte de floarea soarelui in aceleași cantitati ca si tine . Mult succes in continuare.

  9. multumesc. Aveam nevoie pentru ca la aluatul din drojdie trebuie sa framinti cu putere iar eu nu prea am asa ceva. Deci aveam nevoie de o piine care sa se poata face fara drojdie si care sa se framinte aluatul usor,sa nu ai nevoie de putere si fara ou . Am vazut si video-ul sa vad cum se face.

  10. Foarte tare reteta, bravo Razvan. Mi-am dat ieri musafiri cu painica facuta din reteta ta. Am pus pe masa si paine normala a fost de decor ca baiata a fost pe painica facuta din reteta ta, am pus pe masa uleiul de masline si niste masline si putina branzica si a fost prapad. O seara reusit cu paine de nota 10 😉

  11. Super. Se apropie foarte mult de ceea ce cautam. Nu prea avem timp sa facem paine la modul clasic, si eu cautam o solutie rapida, sanatoasa si gustoasa.
    Asta pare sa fie ok.
    Zi-mi te rog, coca aia pot sa o pun la congelator si maine sau peste 2 zile sa mai fac paine din ea?

    • In mod normal, o coca cu drojdie poate fi tinuta in congelator cateva saptmani. Despre coca aceasta, mai „speciala” nu stiu ce sa zic – nu am incercat niciodata. Incearca totusi cu o cantitate mica (cat pentru o chifla) si vezi daca functioneaza. Sa ne spui si noua 🙂

    • 120 – 140 de grade ar trebui sa fie suficient. Depinde aici de cat de umed este aluatul – un aluat mai umed va dura mai mult pana face crusta.

  12. Buna ziua. As vrea sa stiu si eu secretul acestei paini care in poze arata super dar mie nu mi-a iesit. Dupa ce am framantat la ea de mi-au sarit capacele

    • Daca imi spui ce s-a intamplat cu ea poate reusesc sa imi dau seama unde este eroarea. Nu s-a copt si a ramas cruda? Aluatul era prea moale? Sau prea tare? In principiu pasii din reteta asta ii respect de fiecare data. Singurele dati cand mai dau „rateu” sunt momentele in care folosesc faina de moara (grau macinat de mine la moara) care are nevoie de o cantitate diferta de apa.

  13. Acum e la cuptor. Daca imi iese esti magician, ca tot ce inseamna prajitura, paine sau blat preparate la cuptor refuza sa-mi iasa. :))

    Cheers si multumesc pentru reteta!

      • A iesit, am facut pana acum de 3 ori. Pe prima am facut-o cu faina alba de grau, cu susan si rozmarin – a fost super gustoasa. Apoi am zis sa diversific, am incercat sa o fac doar din faina dietetica de secara, cu mac. A iesit si asta, gustul a fost bun, insa nu a crescut mai deloc. A treia oara am combinat faina de secara si faina alba de grau 50/50, unde am adaugat inca o jumatate de pliculet de praf de copt si seminte de in,dovleac,susan,floarea soarelui si mac. A crescut frumos, a avut un gust exceptional si s-a mancat inainte sa se raceasca! :)) Asa ca multumesc, oficial esti magician!

        • Ha ha :). Ma bucur ca a fost ok. Faina de secara este mai „grea” decat cea obisnuita, de aceea de obicei nu prea creste, sau trebuie combinata cu faina normala.
          Mult succes si la gatirile viitoare 🙂

  14. Nu am reusit sa o fac dar vreau ptr.ca este sanatos sa mincam fara drojdie.iti multumim ptr.reteta .

  15. Doar ce am gustat din painea facuta dupa reteta ta si a iesit foarte gustoasa. Ador coaja crocanta care a iesit deasupra. Iti multumesc pentru sfaturi si te voi vizita mai des!
    Mult succes in continuare!

  16. aproape absurd! :)…ca tot omul, raman fara drojdie in casa, fix pe 31 dec, cand vroiam sa punem masina sa facem o paine….(nu folosesc drojdia des, recunosc). caut rapid si ….iata…Dvs, reteta si….wow!!! geniala!! coaja pe gustul, perfecta pt tartine (pate de casa…) ce sa mai zic? tot Respectul (stiu cand sa folosesc majuscule…in general cand vreau eu).
    deci, Respect – am mai citit din retete (si mi-am promis sa le citesc – rata cu portocale…eu am facut pt masa de new year, umpluta, cu mere si varza calita). as pune si poza cu painica, dar nu avd optiunea de attach photo.

  17. Fff buna si..nu stiu daca de la faptul ca am lasat-o sa se raceasca dupa ce am dat-o cu niste apa, dar nu s-a intarit deloc coaja…foarte tare reteta :). Eu am pus si niste oregano si o tara de usturoi pisat in aluat cat si tarate..arata de zici ca e de la magazin si e fff buna:).

  18. Bună ziua! Pâine fără drojdie, fără praf de copt sau amoniu/bicarbonat se poate face? Adică fără nimic… chimic. Mulțumesc!
    Succes!

  19. Buna dimineața! De ceva timp sufăr de gastrita și mi s-a tot spus că nu am voie sa mănânc pâine preparată cu drojdie. Așa că mă bucur tare că am dat peste acest site. Felicitari Răzvan pentru rețete și pasiunea cu care le prepari. Eu mă pregătesc să fac pâine. Nu am tava pentru cozonac dar improvizez eu ceva.

    • Spor la treaba! Mai ai o optiune – painea cu maia. Personal nu am facut niciodata dar am mancat de cateva ori si e perfecta.

  20. TINE MACAR O ZI INTREAGA ? EU TREBUIE SA O FAC DIMINEATA SI SA O LAS BAIATULUI CARE VINE SEARA ? dAR ADOUA ZI DIMINEATA MAI E BUNA ? NU E PREA TARE ?

  21. Extraordinar de buna! De când am descoperit rețeta asta de pâine mereu o fac! E extraordinara și gustoasa și rapida și o poate face oricine! Am mai adăugat în compoziție brânză, măsline și iese suuuper! Mulțumesc mult!

  22. Buna
    Am facut pentru prima oara paine, respectand reteta ta.
    Si culmea…AM REUSIT !!!
    Multumesc, e foarte buna si am descoperit-o acum, chiar intr-un moment de criza, in ceea ce priveste drojdia, (cel putin la mine in zona ).
    Daca stiam…faceam de mult…Mereu mi s-a parut o treaba pentru avansati….framantat, dospit…crescut…
    Multumesc mult!

  23. Multumesc pentru aceasta rețetă. Asa am făcut prima mea pâine înainte de Paști apoi încă una și acum am încercat cu făină FĂRĂ GLUTEN! Mi-a iesiiit suuuper buuna și crocanta și BINE coAPTA în interior. Am pus tot 2 căni de făină dar a necesitat mai multa apă, adică am pus cât a trebui sa iasă coca(cred ca 2 căni).! În plus am pus niște nuci și măsline iar pentru ca nu aveam ou am uns-o cu ulei de măsline și am ras și niște parmezan în ultimele 5 min de stat în cuptor. Gata! Nu mai cumpăr pâine fără gluten de la Mega!
    Am folosit Shar Bread Mix! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *