De multe ori aud la oamenii din jur ca ar pofti la o fasole cu carnati dar ca procesul e prea indelungat. Tre’ sa inmoi fasolea o noapte, sa scurgi, sa o fierbi putin, sa arunci apa, sa o fierbi din nou 2 ore (mai putin daca ai oala cu presiune). Deci e greu.
Din fericire, acum vreo 200 de ani, Philippe de Girard a inventat o cutie de tabla, inchisa ermetic, in care se pastrau alimente o perioada mai lunga de timp. Numita generic astazi „conserva”, o gasim peste tot umpluta cu orice iti trece prin minte – mancare gatita, carne, peste si chiar fasole fiarta. Asa ca, daca ai vreodata pofta de o fasole, pasii de mai jos si o cutie de fasole deja fiarta te vor scoate din pofta. Un singur lucru ai de facut – sa te uiti pe conserva si sa vezi ca are in ea doar fasole, apa si sare. Restul e poezie.
Ca idee generala, carnatii e bine sa fie „de casa”, adica facuti de vreo bunica priceputa, afumati la fum molcom de lemn tare, aromati cu paprika si cimbru si alte miroase. La fel de bine este sa ai si rozmarin proaspat si ceva usturoi la indemana, iar fasolea sa fie scursa de apa in care a stat in conserva.
Daca ai toate astea la indemana, poti sa tai carnatii felii groase si sa ii prajesti pe ambele parti intr-o tigaie cu putin ulei. Daca ai vreun deal de cosit sau o caruta de lemne de spart, uleiul poate sa fie si untura. Cand intorci carnatii prima oara, e bine sa pui si rozmarinul si usturoiul in tigaie.
Cand simti ca sunt aproape facuti carnatii, pune in tigaie si o ceapa mare la calit, si mai adauga sare, piper si alte condimente dupa bunul plac. Cimbrul este intotdeauna o optiune valida in combinatia fasole-carnati.
Cand ceapa e calita, caramelizata, cateva linguri de bulion sau suc de rosii merg in tigaie. Amesteci totul si lasi sa fiarba cateva minute (adaugi putina apa daca bulionul e prea gros, important e sa fiarba cu bulbuci).
Cand bulionul a fiert si a scazut, fasolea scursa intra in tigaie. Acum lasi flacara mica si amesteci in lucrare pana cand fasolea se incalzeste si preia din aromele sosului.
Mai ai un singur pas de facut. Pui in farfurie si mananci tot, cu ridichii si ceapa inmuiata in sare.
Greu? N-as crede. Timp pierdut? 15 – 20 de minute. Rezultat? Va las pe voi sa-mi spuneti.
Sa fie bine!
2 răspunsuri la “Fasole cu carnati in 15 minute”
Imi plac retetele astea, simple si gustoase. Citind-o mi-am adus aminte de celebra vorba „ai mancat fasole sau ai mancat fasolea?” 🙂
In mod clar mancaseam „doar” fasolea 🙂 🙂 🙂