• 1 kg cartofi
  • 1 kg rosii
  • 500 g ceapa calita
  • 250 g cascaval/branza
  • 100 g mozzarella
  • 4 catei de usturoroi
  • sare, piper, nucsoara

Cred ca, de multe ori, capacitatea de a improviza te poate scoate din multe situatii neprevazute. E posibil sa iti vina socrul in vizita si trebuie sa ii bagi rapid sub nas niste pui la cuptor. Sau poate ai ajuns la un chef si cineva a uitat sa intoarca lista de cumparaturi si pe partea cealalata si acum nu aveti decat jumatate din ingredientele pentru ceaun. Sau poate ti-e foame si afara e cod rosu si furtuna si non-stop-urile au inchis mai devreme. In toate cazurile, trebuie sa improvizezi, sa scoti din cateva ingrediente o mancare comestibila. Sigur, in multe cazuri, daca trantesti tot ce ai prin casa intr-un ceaun, poate iesi ceva de mancare care nu te omoara. Dar, daca te gandesti putin, sigur vei avea pe masa o lucrare atat comestibila, cat si gustoasa. Asta e fascinant la bunicile noastre, sau la oamenii care stau prin catune indepartate fara Carfur si MegaImaj la fiecare colt de strada: faptul ca pot din aproape nimic sa scoata mancaruri epocale.

Cum ma gandeam eu la astea aseara, mi-am dat seama ca am cateva ingrediente care stateau de mult in zona bucatariei fara a fi folosite la ceva concret. Cativa cartofi care incepeau sa dea semne ca ar vrea sa prinda radacini, niste rosii din gradina, foarte gustoase, dar care incepeau sa se strice sau branzeturi diferite incepute si lasate prin frigider. Mai avem in congelator si ceapa calita, ramasa de la o plachie de acum ceva vreme.

Acum stie toata lumea ca branza + cartofi = love. Rosiile au ceva glutamat in ele (sa nu ziceti ca nu v-am zis) asa ca daca le adaugi peste orice, fac bine. Ceapa calita merge si goala asa ca am pornit la lucru.

Am taiat cartofii rondele, i-am pus in apa fiarta si i-am fiert 4 -5 minute. Apoi i-am scos si i-am lasat sa se scurga bine.

Rosiile le-am taiat felii si le-am pus si pe ele la scurs pe cateva servetele de hartie.

Intr-o tava adanca pentru cuptor (poate sa fie de portelan, de jena, de metal) am pus pe fund ceapa calita. Are deja ulei (mult) in ea asa ca nu am adaugat suplimentar. Daca nu puneti ceapa calita, puneti pe fundul tavii ulei. Fiti generosi, mai ales daca e de masline, ca e de bine. Peste ceapa calita am pus un strat de cartofi (sare, nucsoara), un strat de rosii (sare, piper, felii subtiri de usturoi), un strat de branza rasa.

Am repetat operatiunea de trei ori, ultimul strat fiind de cartofi. Am ras ultima ramasita de branza si apoi am adaugat cateva bucati de mozarella.

Cuptorul incins la 190 – 200 de grade a gazduit mancarea timp de 40 de minute. Am scos, am mancat, m-am bucurat.

Ceea ce va doresc si dumneavoastra.

Sa fie bine!