• o foaie aluat de foietaj
  • doua rosii
  • oregano, busuioc
  • sare, piper
  • branza rasa

Mergand ieri pe holurile corporatiei, ma intreaba colegu’ Emil “Ce mai gatim?”. Din reflex zic: “Rosii, ca asta mananc de o luna”. Nu fac 10 pasi si imi vine in minte o reteta simpla, rapida, bineinteles cu rosii.

Acum, la reteta asta nu stiu cum sa ii zic. Poate fi antreu, poate fi “ceva de rontait”, poate fi garnitura sau chiar desert daca vrei sa mai continui la spritz si sa nu ti se para acru. Cum o fi, mie imi place ca e facuta cu rosii de la mine din curte, bune, carnoase, gustoase.

Daca apar musafiri pe nepusa masa, pana se linistesc de pe drum si iau o tuica, mancarea e gata. E buna calda dar mie imi place cel mai mult dupa ce s-a racit complet.

Cam asa se procedeaza:

Scoti din congelator aluatul de foietaj (trebuie sa ai mereu acolo asa ceva, pentru urgente). Cauti o rosie cat mai carnoasa si tragi aproape niste busuioc si oregano uscate (sau proaspete daca ai, nu se supara nimeni).

Dupa ce s-a dezghetat, tai o foaie de foietaj in patrate maricele (se gasesc cutii cu patrate din astea taiate deja daca stai sa cauti bine la frigiderul de “congelate”), si crestezi cu un cutit ascutit astfel incat sa obtii un patrat inauntrul foii.

Rosiile le tai felii de juma’ de deget, le dai cu sare si le pui la scurs pe servetele de hartie impaturite de mai multe ori. Rosia trebuie sa nu aiba prea multa zeama.

Rosiile scurse le pui peste aluat. Busuioc, oregano, piper si la cuptor intr-o tava cu hartie de copt, cam 15 minute la 220 grade (foc mediu spre mare, cuptorul incalzit in prealabil, se intelege).

Scoti paharele, scoti roze-ul de la gheata, arajezi masa si in 15 minute pui pe farfurie ceva de mancat. Pe deasupra ulei de masline si branza rasa si cam gata treaba. Acum poti sa stai la povesti.

Sa fie bine!