• 2.5 kg rosii
  • 3 cartofi
  • un pastarnac
  • o ceapa
  • o capatana de usturoi
  • frunze de busuioc
  • smantana
  • sare, piper, chilli
  • Pentru crutoane:
  • 4 felii de paine
  • frunze de oregano
  • ulei, unt

Supa asta este deosebit de simpla. O poti face urmarind cativa pasi si nu-ti trebuie mare lucru. Desigur, iti trebuie rosii bune, gustoase, din gradina, nu cele “de plastic” de la magazin. Cativa cartofi, o ceapa si un usturoi gasesti pierdute prin camara. Si, desigur, te ajuta tare un blender, altfel e putin chinutor sa treci rosiile prin sita.

Inainte de reteta, vreau sa va spun atat: daca o faceti si o mancati in aceiasi zi, nu mai e nevoie sa fierbeti supa de rosii, doar radacinoasele. Ii ziceti gaspacho, o mancati rece si va bucurati de vara.

Daca vreti sa aveti si maine sau mai tarziu din supa, este obligatoriu ca ea sa fiarba cateva minute. Alfel se va strica destul de repede. Acum ii ziceti, nepretentios, doar supa.

Eu am folosit pentru aceasta supa rosii din gradina, din cele care incepusera sa strice, inmoaie, decoloreze. Inainte de toate le-am oparit pentru a desprinde pielita de pe ele. Adica am turnat apa fiarta deasupra si le-am lasat la foc mic doua minute. Le-am scos apoi si le-am pus in apa foarte rece. Daca faceti asa veti observa ca pielita se desprinde foarte usor.

Odata ce am dat pielita jos, le-am taiat bucati si le-am pasat in blender, impreuna cu sare, piper, busuioc proaspat si restul legumelor fierte bine.

Am pus apoi totul pe foc si am lasat sa dea in cateva clocote. Nu va speriati daca face ceva spuma, este normal, o sa treaca.

Supa este destul usurica, asa ca, daca vrei sa te si saturi, merge sa pui deasupra putina smantana si chiar sa faci cateva crutoane. Eu am luat cateva felii de paine pe care le-am taiat cubulete. Cu cat mai veche painea, cu atat mai bine.

Intr-o tigaie am incins unt si ulei pana cand s-a dus spuma de la suprafata untului, am adaugat doi catei de usturoi putin zdrobiti cu marginea cutitului si apoi cubuletele de paine. Cand s-au rumenit, putin oregano a umplut casa cu arome.

Supa merge imediat, calda, cu mult piper, ceva smantana si ardei (foarte) iute. Merge si rece, a doua zi, direct de la frigider. Ba chiar merge si cu votca, un fel de Bloody Mary imbogatit.

Voie buna sa fie.