Timp de pregatire: 45 minute
Ingrediente:
1 kg de spanac congelat 300 grame branza emmental 3 oua o ceapa un pahar cu lapte o punga mare de crutoane (sau 5 – 6 felii de paine ) patrunjel sare, piper, nucsoara
Portii: 6
Nu stiam exact ce nume ar trebui sa pun acestui post. Am vazut de curand pe un blog acest fel de mancare dar nu retin numele (nici al mancarii si nici al blog-ului).
Chiar daca un carnivor din fire, imi place foarte mult aceasta „frunza”. In orice forma a ei, de la salata si placinta la spanacul cu orez din zona Sighisoarei, as manca spanac la fiecare masa. Singura problema este ca, fiind 92% apa si avand doar 20 de calorii /100 de grame, nu este un fel de mancare care aduce un aport foarte mare de energie. Este recomandat desigur in cure de slabit, dar si ca o planta care aduce un aport considerabil de vitamine. Tocmai pentru a nu irosi aceste vitamine, spanacul crud nu trebuie fiert – se opareste doar in apa fierbinte.
Pentru a fi mai satios, am combinat spanacul cu branza si cu fainoase. O combinatie deloc fericita intr-o cura de slabit, dar cu totul de apreciat pentru un pranz gustos.
Am decongelat complet o punga de spanac. Am taiat ceapa si am calit-o in 3 linguri de ulei (de porumb) peste care am pus spanacul. Am amestecat totul cu un praf de sare si putin piper macinat.
Am uns cu un unt un vas rezistent la cuptor, apoi am intins un strat de crutoane in el si am adaugat un strat de spanac (jumatate din cantitate). Eu am folosit crutoane de paine deoarece nu arunc painea veche, ci o tai cubulete si o las o zi, doua sa se usuce. Daca nu aveti, puteti sa folositi paine normala, dar nu foarte proaspata.
Am adaugat deasupra, un strat de branza emmental rasa (numita de obicei emmentaler la noi, sau puteti inlocui cu cascaval).
Am repetat operatiunile de mai sus (inca un strat de crutoane, un strat de spanac si unul de de emmental ). Apoi am amestecat 3 oua cu un pahar de lapte, sare, piper si o lingurita de nucsoara si am turnat incet peste straturile din vas.
Am acoperit vasul cu un capac si l-am lasat cam 3 -4 ore in frigider (trebuie neaparat sa stea in frigider, la rece, deoarece contine oua si lapte). Acest pas este necesar pentru ca painea sa se poata inmuia si sa absoarba aromele.
Dupa ce am incins cuptorul, am pus vasul descoperit la copt, la foc mediu. A fost gata dupa 30 de minute.
L-am pus in farfurie. Contrastul dintre spanacul fin, branza topita si crutoanele crocante este super. Nu m-am putut abtine si am mancat alaturi 2 catei de usturoi si am stins cu un pahar de bere.
Va doresc o saptamana usoara!
12 răspunsuri la “Spanac la cuptor”
pe aceasta sigur am sa o incerc cat mai curand 🙂
Asteptam o parere :).
Salut! Cred ca asta va fi cina de maine seara. Dar si eu am carnivori la masa. Ce ar merge cu spanacul gatit asa? Multumesc!
Andreea, din punctul meu de vedere este foarte satios si autosuficient :). Nu cred ca poti sa faci spanacul in felul asta ca si garnitura. Dar daca chiar trebuie si carne la el, cred ca un gratar din piept de pui, sau un pui la cuptor s-ar potrivi. Ma grabesc sa va recomand (tocmai am aterizat in Bucuresti, deci o sa mai dureze putin) si un pui cu portocale facut de o prietena poate iti dau o idee buna si pentru partea cu carnea. Sa imi spui parerile.
Azi l-am facut. Am folosit crutoane de paine de casa, si am pus smantana in loc de jumatate din cantitatea de lapte. Foarte bun! A placut si carnivorului care a mancat trei portii. Multumesc! Aici o poza: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=333291990024950&set=a.229999307020886.55514.100000324563258&type=3&theater
Super. Daca a placut si unui carnivor inseamna ca este mancarea completa :).
am incercat reteta. absolut delicioasa, ms de pont 😉
p.s. se poate incerca si varianta vegana (pt cei care nu consuma deloc produse animaliere). pot oferi reteta celor interesati 🙂
Intr-adevar este foarte buna. Cred ca toata lumea ar fi interesata si de versiunea pentru vegetarieni. Asa ca poti sa o lasi scrisa aici (daca nu incape imi poti scrie un mail si fac un update la reteta). Multumesc 🙂
ok, cu mare placere. deci, pt cei interesati de varianta pur vegetariana, aceasta reteta se poate prepara in mod asemanator, cu urmatoarele precizari: in loc de laptele obisnuit se foloseste cel de soia, ouale le eliminam din reteta, iar branza o preparam singuri. Pentru prepararea branzei vegane avem nevoie de: faina, margarina, mustar, sare si fulgi de drojdie (numiti si parmezanul vegan, datorita gustului asemanator cu cel al cascavalului) – cate 2 linguri pt fiecare ingredient; 100 ml apa. se fierbe acest amestec pt 2 minute. cand este gata se poate turna peste crutoane si spanac.
va incurajez sa incercati! fulgi de drojdie , pe langa faptul ca sunt gustosi au si valoare nutritiva mare. lasati un comment dc veti incerca aceasta reteta de branza 🙂 succes!
Paula, cred ca de proba am sa incerc odata.
In orice caz, eu prefer branza (oricat de grasa ar fi ea) unei combinatii de faina cu margarina (apropos, stiati ca margarina este un produs foarte „toxic” din cauza proceselor de hidrogenare si apoi de inter-esterificare? Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism si se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar).
Fulgii de drojdie, intr-adevar, sunt foarte buni si indicati in orice dieta, vegetariana sau nu – contin vitamine, minerale, regleaza tranzitul intestinal, nivelul de colesterol si functionarea ficatului.
Multumim pentru comentariu si esti binevenita oricand ai alternative 🙂
hey, razvan, intamplator studiez despre uleiuri, deci da, stiu despre margarina 😀
in aceasta reteta e vorba de o cantitate f neinsemnata de margarina (in nici un caz nu face vreun rau). mai degraba mi ar fi teama de branza aia grasa, sau untul sau ouale pe care le-as manca in mod constant si in cantitati considerabile, zilnic. totusi, pt cine este atat de strict, atunci margarina din reteta mea poate fi inlocuita cu orice tip de ulei 😉
Intr-adevar, in cantitatea recomandata de tine nu poate fi un asa mare pericol. Lucrurile in exces dauneaza. Daca mananci margarina o data pe luna nu e bai. Dar daca mananci in fiecare zi, atunci cred ca mai repede te indrepti spre branza grasa :). Cat despre ulei, e o alternativa buna.