• 1 kg de spanac congelat
  • 300 grame branza emmental
  • 3 oua
  • o ceapa
  • un pahar cu lapte
  • o punga mare de crutoane (sau 5 - 6 felii de paine )
  • patrunjel
  • sare, piper, nucsoara

Nu stiam exact ce nume ar trebui sa pun acestui post. Am vazut de curand pe un blog acest fel de mancare dar nu retin numele (nici al mancarii si nici al blog-ului).

Chiar daca un carnivor din fire, imi place foarte mult aceasta “frunza”. In orice forma a ei, de la salata si placinta la spanacul cu orez din zona Sighisoarei, as manca spanac la fiecare masa. Singura problema este ca, fiind 92% apa si avand doar 20 de calorii /100 de grame, nu este un fel de mancare care aduce un aport foarte mare de energie.  Este recomandat desigur in cure de slabit, dar si ca o planta care aduce un aport considerabil de vitamine. Tocmai pentru a nu irosi aceste vitamine, spanacul crud nu trebuie fiert – se opareste doar in apa fierbinte.

Pentru a fi mai satios, am combinat spanacul cu branza si cu fainoase. O combinatie deloc fericita intr-o cura de slabit, dar cu totul de apreciat pentru un pranz gustos.

Razvan Anton ingrediente spanac cascaval crutoane ceapa oua lapte patrunjel

Am decongelat complet o punga de spanac. Am taiat ceapa si am calit-o in 3 linguri de ulei (de porumb) peste care am pus spanacul. Am amestecat totul cu un praf de sare si putin piper macinat.

Am uns cu un unt un vas rezistent la cuptor, apoi am intins un strat de crutoane in el si am adaugat un strat de spanac (jumatate din cantitate). Eu am folosit crutoane de paine deoarece nu arunc painea veche, ci o tai cubulete si o las o zi, doua sa se usuce. Daca nu aveti, puteti sa folositi paine normala, dar nu foarte proaspata.

Razvan Anton Crutoane cu spanac

Am adaugat deasupra, un strat de branza emmental rasa (numita de obicei emmentaler la noi, sau puteti inlocui cu  cascaval).

Razvan Anton Crutoane Spanac Emmental

Am repetat operatiunile de mai sus (inca un strat de crutoane, un strat de spanac si unul de de emmental ). Apoi am amestecat 3 oua cu un pahar de lapte, sare, piper si o lingurita de nucsoara si am turnat incet peste straturile din vas.

Razvan Anton oua lapte nucsoara sare piper

Razvan Anton spanac crutoane branza emmental oua lapte sare piper nucsoara

Am acoperit vasul cu un capac si l-am lasat cam 3 -4 ore in frigider (trebuie neaparat sa stea in frigider, la rece, deoarece contine oua si lapte). Acest pas este necesar pentru ca painea sa se poata inmuia si sa absoarba aromele.

Dupa ce am incins cuptorul, am pus vasul descoperit la copt, la foc mediu. A fost gata dupa 30 de minute.

Ravan Anton Spanac crutoane

L-am pus in farfurie.  Contrastul dintre spanacul fin, branza topita si crutoanele crocante este super. Nu m-am putut abtine si am mancat alaturi 2 catei de usturoi si am stins cu un pahar de bere.

Razvan Anton Spanac crutoane

Razvan Anton spanac crutoane

Va doresc o saptamana usoara!