Astazi nu va tin mult de vorba. Vroiam doar sa va scriu repede o reteta, eleganta, fabuloasa, clasica, pe care nu puteti sa o faceti decat in perioada asta a anului. Uitasem complet de mancarea asta, pana ieri, cand am fost intr-o plimbare pe dealurile Buzaului, pe la Nehoiu, si la un moment dat, mergand cu geamul deschis la masina, am fost fulgerat de o aroma dulce, parfumata, divina.

Da, au inflorit salcamii. Ii vazusem si la Bucuresti dar aici nu le-am simitit prea tare mirosul, si am trecut pe langa ei fara sa ma impresioneze. Dar intr-un cadru mai “aerisit” le-am putut simti pe deplin aroma. Am cules cateva flori si am facut ceva cu ele ca nu puteam sa le las asa, in copac. Si am tras si cateva fotografii cu telefonul mobil ca sa am dovezi.

Daca aveti ocazia sa mai prindeti cativa salcami in floare, adunati cateva flori, spalati-le si scuturati-le usor, astfel incat sa ramana uscate. Faceti apoi repede un aluat pentru clatite – lapte (sau apa, sau apa minerala), un ou, un strop de sare, si faina pana se ingroasa. Putin ulei si gata aluatul.

Incingeti foarte putin ulei intr-o tigaie, pe foc mic. Apoi inmuiati florile de salcam in aluat, punandu-le pe rand in tigaia incinsa.

Flori de salcam in aluat de clatite

Clatite cu flori de salcam

Dupa ce se prajesc pe o parte, le intoarceti pe partea cealalta.

Clatite cu flori de salcam

Si cam asta este filosofia, cand sunt gata le scoateti.

Clatite cu flori de salcam

Observati ca n-am zis ca as pune zahar in aluat. Asta este pentru ca eu cred ca mancarea asta nu este un desert. Este un “felul doi”, aromat, putin dulceag de la flori, gustos, care merge perfect cu un vin alb, demisec, un Pinot Gris sau Chardonnay sau un cupaj intre soiurile astea, servit rece dintr-un pahar deschis pentru a completa aromele florale din farfurie cu cele din pahar.

Clatite cu flori de salcam

Sa fiti sanatosi!