• 1 cartof mediu
  • 1/2 telina mica
  • 400 g broccoli
  • 2 linguri de smantana
  • 50 - 100 g branza cu mucegai nobil
  • sare, crutoane

Bine v-am regasit. Am lipsit o perioada de pe ecranele voastre dar cu motive intemeiate. Nu am stat degeaba, ba din contra, a fost o perioada grea si obositoare, dar in care am invatat multe lucruri frumoase si utile, pe care am sa vi le arat si voua cu timpul. Perioada grea nu s-a terminat, dar am sa incerc, macar odata pe saptamana sa va aduc ceva nou si deosebit. Comentati, discutati si spuneti-mi ce fac bine, ce va place si ce nu va place.

In alta ordine de idei, am sa incerc sa va arat in continuare alt tip de retete. Daca pana acum v-am obisnuit cu retete clasice, as vrea de acum inainte sa schimbam putin “meniul”. Voi incerca asocieri mai deosebite, ingrediente speciale si experimente cu bucatariile altor natii. Nu va ingrijorati, ingredientele vor fi la indemana voastra, doar modul de combinare si tehnicile de preparare vor fi putin diferite.

Vreau sa fac asta din doua motive. In primul rand vreau sa iesim impreuna din rutina, sa vedem si sa gustam si altceva. Sa ne surprindem papilele cu gusturi noi, inedite si sa punem pe primul plan calitatea preparatelor, gustul si sanatatea noastra. Sa renuntam la cantitate in favoarea calitatii. Cred cu tarie ca asta este secretul unei vieti bune si sanatoase – calitatea ridicata a hranei pe care sa o consumam cumpatat.

In al doilea rand, as vrea ca pentru retele clasice, mai ales pentru cele romanesti, sa nu mai apelati la internet sau la un site. Puneti mana pe telefon si intrebati mamele, bunicile, matusile. Sunt convins ca se vor bucura sa va auda vocea si ca va vor oferi explicatii mult mai clare decat o pot face eu, sau orice site culinar.

Nu mai apelati la google, nu o sa stie sa va spuna de ce gogosile bunicii ies asa gustoase sau cum se potrivesc de gust sarmalele. Sau oare de ce tie ti se sfarama cozonacul si nu iese pufos si galben ca ala din copilarie. Sunt multe lucruri pe care le afli de pe internet dar sunt si mai multe lucruri pe care le afli din experienta batranilor, oameni simpli care au facut mancare cu dragoste atunci cand era mult mai greu decat acum (noi nu prea mai stim cum e sa stai 5 ore la coada pentru o punga de maruntaie de pui, sau sa iei paine “rationalizata”, sau sa lasi sticla de lapte la rand la 5 dimineata).

Sa incepem deci cu ceva simplu dar gustos. Supa asta am vazut-o undeva, la un restaurant, si mi s-a parut interesanta asocierea ei cu o branza fina cu mucegai nobil. Gasiti branza din asta prin orice supermarket. Calitatea ei va las pe voi sa o alegeti, in functie de gusturi dar si de buget. Calitatea vine, de obicei, la un pret.

Branza cu mucegai nobil

Am fiert in apa cu sare un cartof mediu impreuna cu o jumatate de telina mica, desigur curatate de coaja. Aveti grija ca telina este foarte aromata deci nu exagerati cu ea daca nu vreti sa faceti supa de telina. Cand au fiert cartofii si telina, adaugati broccoli si 3 catei de usturoi. Cu 400 de grame de broccoli mi-au iesit 3 portii de supa, voi puteti varia cantitatile dar nu uitati de regula cu telina – trebuie sa dea o aroma discreta.

Supa crema de brccoli cu branza cu mucegai nobil

Cand s-a fiert si broccoli, scurgeti putin din lichid, si puneti in functiune blender-ul, direct in oala. Daca aveti un robot de bucatarie, e si mai bine.

Supa crema de broccoli cu branza cu mucegai nobil

Adaugati smantana si pasati pana cand ajunge la consistenta unei creme. Daca este nevoie, mai puneti din lichidul scurs anterior. Daca nici asa nu obtineti o crema relativ lichida, puteti adauga si putin lapte.

Adaugati deasupra branza taiata in cubulete, putin ulei de masline si serviti cu paine prajita sau crutoane.

Supa crema de broccoli cu branza cu mucegai nobil si paine prajita

Supa crema de broccoli cu branza cu mucegai nobil si crutoane

Eu zic ca e o buna alegere pentru o supa usoara si gustoasa.

Sa fiti fericiti.