- jumatate de piept de rata
- un paharel de coniac
- 3 portocale
- 3 linguri de sos de soia
- 1 - 2 linguri de miere
- un cub mic de unt
- sare
Sunt convins ca multi dintre voi cand auziti cuvantul rata, va ganditi instantaneu la rata pe varza. Nu vreau sa spun ca rata pe varza ar fi cumva o mancare gresita, ba din contra. Doar ca mi se pare ca nu pune suficient de bine in valoare carnea frageda si gustoasa a acestei pasari. Amestecata cu multa varza, rata isi pierde din valoare.
Rata cu portocale este si ea o reteta clasica. Se folosesc diverse bucati din rata – pulpe, piept sau rata intreaga in unele retete. Si aici mi se pare ca unele retete exagereaza cu utiliarea portocalei si ajungem la situatia dinainte, dar de data asta mancam o bucata de carne cu gust de portocala.
Pe de alta parte, asocierea portocalei (sau a gustului de portocala) cu aceasta carne este una fericita. Dar prefer sa simt gustul de carne si sa ajut putin aromele cu un sos delicat, decat sa umplu farfuria cu felii de portocala care vor schimba total gustul acestui preparat.
Iata cum am facut eu saptamana trecuta, cand am pregatit minunatia asta.
Am scos pieptul de rata din frigider cam cu o ora inainte de a il prepara pentru a ajunge la temeperatura camerei. Acest pas este foarte important daca vreti sa se gateasca corect. Si este valabil pentru orice carne va decideti sa gatiti. Am pus la un moment dat si sare pe el, dar pe partea cu carnea. In mod normal, pieptul de rata trebuie sa ramana cu pielea pe el pentru felul acesta de preparatie. Tot acum am dat drumul si la cuptor, sa se incinga bine.
Inainte de a pune pieptul in tigaie, l-am crestat cu un cutit foarte bine ascutit, pentru a permite grasimii sa se scurga.
Am pus pieptul apoi cu pielea in jos, intr-o tigaie rece. Si acest aspect este foarte important deoarece avem nevoie sa scurgem surplusul de grasime din piept.Pentru asta, trebuie sa incalzim treptat carnea. Daca tigaia este incinsa, contactul cu metalul incins va sigila toate sucurile in interior.
Veti observa ca, pe masura ce tigaia se incinge, grasimea incepe sa se scurga prin taieturile facute.
O tigaie buna nu mai este greu de gasit in ziua de astazi. Cand cauti o tigaie, in general trebuie sa te asiguri ca are fundul gros si ca poate distribui caldura in mod egal, eventual sa si pastreze caldura pentru mai mult timp. Pentru calitate buna la pret mediu as recomanda ceva de la . Nu sunt cele mai bune tigai, nu se compara cu un sau cu o din fonta (pe care o poti lua si de la Obor cu mai putini bani) dar au avantajul de a asigura un raport calitate/pret destul de bun si o durabilitate foarte buna.
Lasati carnea sa se prajeasca la foc mic, iar daca se strange prea multa grasime puteti scurge din ea. Cand observati ca pielea este maro si devine crocanta, intoarceti pieptul si pe cealalta parte.
In cuptorul preincalzit am pus o tava goala, cu folie de copt in ea, pentru a se incinge (daca aveti o tigaie care poate fi bagata la cuptor, nu mai trebuie sa faceti pasul acesta). Am asezat pieptul de rata pe hartia de copt cu pielea in jos (nu ca in fotografie), si am bagat la cuptor.
Cum spuneam la inceput, pieptul de rata poate fi preparat in sange, mediu sau bine facut. Foarte bine facut devine tare iar prea in sange carnea devine neplacuta. Este esential sa tinem pieptul de rata la cuptor exact atat cat trebuie. Timpii oficiali, la o temperatura de 180 – 200 de grade sunt: 6-7 minute pentru in sange, 9-10 minute pentru mediu si 12 -14 minute pentru bine facut. Aici depinde foarte mult de ochiul si de mana bucatarului deci numai experienta va poate spune in ce stadiu este pieptul la un moment dat.
Cat timp a stat la cuptor, am avut vreme sa fac si sosul. Peste grasimea din tigaie am pus cam un paharel de coniac. Folositi un coniac sau in vinars de calitate. Nu pierdeti mare lucru daca puneti un paharel de coniac bun in tigaie. In schimb, puteti strica un sos delicios cu o bautura ieftina.
UPDATE foarte important
Pieptul de rata poate fi mai slab sau mai gras, caz in care se va scurge foarte multa grasime in tigaie. Pentru a avea succes cu sosul, indepartati mare parte din grasime si lasati in tigaie doar cateva linguri. In acest mod puteti fi siguri ca sosul va pastra aroma si nu se va „taia”. In caz contrar, va veti trezi ca in loc de sos aveti un fel de grasime lichida. Nu aruncati totusi grasimea in surplus – pastrata intr-un borcan in frigider poate fi folosita la aromarea orezului si a altor preparate.
Dupa cateva secunde, cand alcoolul s-a evaporat, am pus in tigaie 2 – 3 linguri de sos de soia, apoi, dupa inca cateva secunde, sucul de la 2 -3 portocale.
Am amestecat in continuu cu focul dat tare. Trebuie sa scada pana cand se evapora mare parte din lichid, sosul fiind legat.
Cand s-a ingrosat, am pus o lingura de miere in tigaie si am amestecat usor. Mierea nu trebuie sa stea foarte mult la incins. Ea trebuie doar sa isi contopeasca aromele cu ce este in tigaie. Dupa cateva secunde, am scos sosul intr-un castron pentru a nu se arde.
Sa revenim la carne.
Am scos-o din cuptor dupa fix 9 minute si am asezat-o pe un fund de lemn, cu pielea in sus, peste care am pus un cubulet mic de unt. Trebuie sa stea asa cateva minute.
Asezarea in farfurie e simpla: am taiat pieptul in fasii de maxim un centimentru grosime, peste care am pus putin sos.
Mai observati pe farfurie 2 felii de portocala, si drept garnitura cartofi gratinati.
O mancare delicioasa, fina si eleganta. Se potriveste cu un pahar de vin rosu si sec, si este perfecta daca respectati cateva metode foarte simple. Aduceti carnea la temperatura camerei inainte de a incepe gatitul. Puneti pieptul la prajit in tigaia rece, la foc moderat. Nu tineti pieptul la cuptor mult timp – „foarte bine facut” nu este o optiune pentru pieptul de rata. Lasati carnea un minut, doua sa se odihneasca inainte de a o taia.
Voie buna!
Oau ! Ce bine arata ! Banuiesc ca e si foarte gustos …
Gustos, fraged si foarte aromat.
Razvan, am niste piept de rata congelat de peste un an… cred ca o sa-l fac asa. Nu am coniac bun dar cred ca merge si niste Cointreau, ce zici? Mai ales ca vorbim de portocale….
Merge cu siguranta si Cointreau. Succes.
De multa vreme voiam sa fac asa ceva.
Si azi m-am apucat de ea, asa cum scrie in reteta ta.
Carnea f buna, desi am lasat-o ceva mai mult la cuptor pt ca mi se parea cam in sange.
Dar nu imi place grasimea de pe piept. Trebuia sa o prajesc mai mult in tigaie? Desi am lasat-o pana la facut spre maronie… Cum Ar fi trebuit sa fie grasimea asta la final -ca o osanza sau ceva f crocant?
In rest, numai de bine.
Merci
Maria, in mod normal grasimea ar trebui sa se scurga aproape integral daca crestezi bine pielea de pe piept. Important este sa incepi cu tigaia rece, pentru a se incalzi treptat si a da ocazia grasimii sa se inmoaie si sa se scurga. Cum vezi in pozele din articol, la final trebuie sa ramana un strat foarte foarte subtire de grasime (sau chiar deloc). Este posibil sa fi avut un piept cu foarte multa grasime.
Numai bine.
Te salut cu mare drag,Razvan!In primul rand doresc sa-ti multumesc pt. ceea ce ne oferi pe site.Am descoperit pagina ta cautand o reteta pt. piept de rata.Reteta ta este nemaipomenita si cu atat mai mult spre surpriderea mea ,ce a mai fost genial este supa de broccoli pe care am gatit-o de multe ori in diferite feluri dar niciodata nu a fost pe masura asteptarilor mele.Nu pot spune acelasi lucru insa de reteta oferita de tine si identica cu ceea ce am mancat intr-un restaurant aici peste ocean si care va ramane ‘in sfarsit’ in cartea mea de bucate.Multumesc inca o data pt. retetele tale rafinate.Toate cele bune!
Simona, si eu iti multumesc pentru vorbele frumoase. Sper sa fiu si pe viitor la inaltimea asteptarilor.
Salut.
Am sa incerc sa va ofer in curand si alte retete de paine. Eu mananc numai paine facuta de mine. Asta e cea mai simpla si mai rapida dintre toate.
Multumesc pentru aprecieri.
n-am sos de soia:((((((((((((
pot sa fac si cu alt ceva??????
Poti sa elimini complet sosul de soia. Merge si fara dar gusta si regleaza de sare daca este cazul.
cu restul de rata ce pot gati? astept o idee. multumesc
Sunt multe de facut daca ai o rata intreaga. Poti sa folosesti pulpele pe care sa le condimentezi bine cu salvie, rozmarin, coaja de lamaie si sare din abundenta, le tii asa cateva ore la frigider si apoi o ora la temperatura camerei. Le pui apoi intr-o tigaie foarte incinsa cu putin ulei si le perpelesti pe ambele parti. Apoi le pui la cuptor la foc mediu pentru cel putin o ora (depinde de cat de batrana e rata). Sau poti sa le fierbi in lapte in care ai pus putina scortisoara si anason stelat.
Cu restul, cel mai bine este sa faci o supa clasica, cu taitei de casa (fierbi carnea, adaugi o ceapa, o telina mica, un morcov si un cartof iar la sfarsit adaugi taiteii. Din legumele ramase poti sa faci rapid un piure daca adaugi putin unt, putin lapte cald, si un strop de ulei de masline la sfarsit).
Idei sunt multe 🙂
Spor la treaba!
Sosul e demential, desi nu stiam exact daca sa pun si pulpa portocalei sau nu, in cele din urma am pus-o, cred ca era mai fin fara, dar gustul e cel care conteaza. Mi-a iesit super si rata, cartofii am improvizat ceva inspirata de poza ta, multumesc pentru o cina memorabila de Mos Nicolae!
Multumesc si eu pentru aprecieri.
Meserie scrie pe aceasta reteta!
Se poate folosi wisky in loc de cognac?
Sper sa nu schimbe mult gustul, ca am doar cognac (vin ars) de casa, adica fara coloranti, doar vinul distilat, insa gustl vine si de la colorantii specifici cognacului.
Multumesc si am sa mai urmaresc postarile tale!!!
Mihai, poti sa incerci su cu wiskey. Gustul nu va fi chiar acelas dar cred ca un wiskey bun (un single malt) poate adauga ceva arome interesante. Spor.
Buna,
si eu vreau sa pregatesc reteta asta de mult dar nu am avut curaj, pentru ca am inteles ca exista riscul sa o stric, adica sa se intareasca carnea.
M-am hotarat in aces an sa o pregatesc pentru masa de Craciun, dar as vrea ca atunci cand sosesc invitatii sa fie aproape gata si sa nu incep practic sa o pregatesc cu invitatii in casa.
Pot sa o pregatesc cu 2-3 ore inainte de a sosi invitatii si apoi doar sa incalzesc pieptul si sosul?. Ma gandesc ca daca o fac mai devreme si apoi o reincalzesc sa nu se intareasca.
Sau as putea sa o pregatesc in doua etape :cu 2-3 ore mai devreme pana la etapa de rumenit in cuptor si apoi sa o finalizez la cuptor inainte de a o aduce la masa?
multumesc
Carmen, cred ca cel mai bine este sa incerci sa prepari pieptul in doua etape. In prima doar sa ii dai culoarea si sa ai baza pentru sos, apoi, cand invitatii au sosit, 10 minute in cuptor si reincalzirea sosului. Nu stiu in ce masura se pastreaza frageda atat timp iar o reincalzire sigur va dauna. Cred ca invitatii tai vor aprecia prospetimea chiar daca va trebui sa ii lasi cateva minute nesupravegheati :). Nu uita sa ai cuptorul incins inainte de a baga carnea.
Succes!
Sarbatori fericite si petrecere frumoasa!
Super reteta, Razvan! Am urmat pasii cu strictete si a iesit fix ca-n poza! Rapid, usor, elegant! Multumim!
Ma bucur ca a fost ok. Sarbatori fercite Iuliana!
La multi ani, Razvan
vreau sa iti multumesc pentru minunatele retete pe care le postezi pe blogul tau. Am cautat in ultimul timp cateva retete franzuzesti pentru un revelion cu tema.
Am gatit pieptul de rata cu portocale care a iesit fabulos si toata lumea l-a apreciat si tot dupa reteta ta am facut supa de ceapa care a iesit nesperat de gustoasa desi desi citind ingredientele ai putea crede ca este o reteta fada. Iti doresc un an bun si cat mai multe retete interesante…
Multumesc din suflet pentru urari si aprecieri.
Un an nou stralucit iti doresc.
buna te rog sa imi dai un sfat iubitul meu nu consuma alcool si nu stiu cu ce sa inlocuiesc cu otet balsamic merge? multumes
Sincer sa fiu nu cred ca merge otetul aici. Nu mai pune nimic decat sa pui otet. In orice caz, sosul nu va contine alcool: acesta se va evapora aproape instant cand torni cognac-ul in tigaia incinsa si va ramane doar aroma.
Iti multumesc pentru reteta am facuto saptamana trecuta si azi din nou:)
Inseamna ca ti-a placut tare. Ma bucur.
Salut Razvane; reteta cu piept de rata a fost exceptionala si iti multumesc foarte mult; am luat 6 bucati de piept de rata, mi-am invitat 5 prieteni (cu tot cu sotiile lor), le-am gatit si le-a placut foarte mult; sosul cu un cognac bun a fost demential; la urmatoarea intalnire testam dorada pe pat de sare; te tin la curent; toate bune
Multumesc si eu.
MAGNIFIC !!!!! ADOR SA GATESC si as dori daca se poate o reteta thailandeza ador mancarea asta !!! multmumesc frumos !!!!
Multumesc Andrei. O sa gasesti pe aici cateva mancaruri de inspiratie asiatica. Sper sa gasesti ceva pe gustul tau.
Extraordinar! Am executat conform indicatiilor, nu am avut sos de soia, dar a iesit delicios! Tocmai am terminat cina si invitatii mei au fost incantati! Multumesc
Multumesc si eu!
…am facit si piure de pastarnac ….mmmmm…..magnific!
buna! as vrea sa incerc si e reteta insa nu am coniac.as putea inlocui cu altceva?
Poti sa nu pui deloc, dar o sa pierzi mult din arome.
Salut.
Rata cu portocale mai mancasem pe la cantina firmei. De cateva ori mi-a placut f mult, alte dati nu prea ptr ca avea gust prea puternic de rata. La restaurant n-am mancat niciodata.
Asa ca am zis ca incerc si acasa si am ales reteta ta.
Carnea mi-a iesit f bine, sosul nu prea. Avea un gust prea puternic de caramel. Sucul de portocale l-am fiert cam 10 min pana a scazut. Sa fie asta cauza? A fiert prea mult? N-am pus coniac ca nu am avut.
Multumesc.
Gustul de caramel vine de cele mai multe ori de la zaharul fiert/ars/copt prea mult. Sucul de portocale are destul de mult zahar. La fel si unele tipuri de sos de soia. 10 minute este suficient pentru ca zaharul sa se caramelizeze (mai ales daca focul a fost tare).
Multumesc pentru reteta, Razvan! E a treia oara cand gatesc asa ceva si prima oara cand mi-a iesit fraged la interior si crocant la exterior. Toate celelalte retete pe care le citisem nu spuneau nimic de tigaia rece.
Daca a iesit pe gustul tau e perfect!
Salut!
Am incercat si eu reteta. Pieptul a iesit foarte bine, insa m-am incurcat pe la sos in sensul ca la sfarsit s-a caramelizat iar grasimea a iesit la suprafata. Unde oare am gresit? Poate prea mult suc de portocale?
Multumesc!
Este posibil sa fi fost prea mult sos de portocale (contine zahar) sau sosul de soia sa fi avut mult zahar (vezi pe eticheta). Zaharul se caramelizeaza destul de repede.
pot rade si putin ghimbir in sos? ssau at fi prea multe arome??
Miha, nu cred ca s-ar potrivi acolo ghimbirul .
Mi se pare grozava reteta si as vrea s-o incerc. Dar daca folosesc carne de rata crescuta la curte, timpul de gatire n-ar trebui sa se prelungeasca ? Ma gandesc ca 10 minute la cuptor nu sunt suficiente pentru a se patrunde carnea… Ce parere ai ? Din experienta mea anterioara iti pot spune ca acest tip de carne (rata sa gasca de curte) a fiert abia dupa 4 ore….
Cristina, daca pasarea e batrana tot tare o sa ramana. Cum spuneam, well done nu este o optiune pentru carnea de rata. Trebuie sa ramana roz, iar daca o tii mai mult la cuptor, mi-e teama ca va deveni well done, si tot tare va ramane. Poti sa cresti putin timpul (12 minute) dar tine cont ca trebuie sa ramana medium. Sa ne spui te rog cum iti iese 🙂
Am facut astazi cu rata de curte. Nici o modificare :). Asa ca … n-as modifica timpii.
facut!
foarte gustoasa!!!
multam 🙂
Iti multumesc pentru raspuns, Razvan ! Inca nu m-am incumetat sa incerc, dar cu ajutorul sfaturilor tale, cu siguranta nu voi fi dezamagita de rezultat.
P.S. Te felicit pentru ceea ce ai realizat pana acum, este un blog foarte reusit, iar tu esti foarte telentat! Multa inspiratie iti doresc si putere de munca !
Multumesc!
Am facut pieptul de rata intocmai si a iesit f bun. O singura obiectie ar fi la sos gustul de sos de soia, cred ca trebuia sa pun mai putin de 2 linguri pentru ca se simte un pic cam tare.
Era si normal sa iasa dupa niste indicatii asa de riguroase! Multumesc pentru sfaturi si voi mai incerca si alte retete!
Multumesc si eu pt aprecieri.
Voie buna!
Răzvan, am gatit azi impreuna cu mama reţeta propusa de tine si a iesit excelent!!! Indicatiile tale sunt foarte precise, iar pozele ajuta enorm! Ai avut o idee foarte buna!
Ai ceva retete dietetice? Salate, carne gatita usor?
Felicitari pentru site, este excelent! Succes!
Multumesc pentru aprecieri. Cred ca ai sa gasesti aici destul de multe retete usoare. Am incercat mereu sa prezint totul cat mai sanatos cu putinta. Spune-mi daca te intereseaza ceva anume si voi incerca sa fac o postare specifica.
M-ar interesa, daca esti dispus sa incerci, niste dressing-uri pentru salate. Legumele stiu sa mi le combin singura, insa m-am cam plictisit de vesnicul ulei de masline, de sare, piper si lamaie…
Sosul pentru rata cu portocale a fost delicios, insa era greu, provenind din grasimea pieptului de rata.
Am in frigider un sos care se numeste A1 (special pt carne), adus din America, insa zace acolo pentru ca nu stiu cu ce sa il combin; are un gust ciudat, otet-dulce si nu il suport direct in farfurie.
Cred ca ar fi utila o sectiune de „dressing-uri” la capitolul retete.
Multumesc!
Multumesc Ilinca pentru sugestie. Voi incerca pe viitor sa aduc si asa ceva in „meniu”.
Buna! Am gatit reteta in weekend si e foarte gustoasa. Torusi … am o intrebare legata de sos. S-a ales grasimea si evident am gresit undeva :). Suc de portocale am pus relativ putin (doar de la o portocala), sosul de soia e light, iar amestecul nu l-am fiert mult timp.
Mutulesc!
Ada, nu stiu ce sfat sa iti dau. Mie nu mi s-a intamplat pana acum – grasimea mi „s-a ales” doar dupa ce am pus sosul la frigider. Cand l-am incalzit la loc totul a fost OK. Poate ca a fost prea putin suc, sau nu o fi fost fiert suficient.
Am facut exact ca in reteta. A iesit extraordinar:) Multumesc!
Multumesc si eu Lucia!
Voie buna!
Bravo Razvan mi-a iesit perfect…mersi
Cu placere 🙂
Mai am o intrebare pulpele cum le-as putea gati ca sa fie asemenator fiul ma provoaca la tot felul de retete…mersi anticipat
Le poti face aproximativ in acelas mod, dar tinute mai mult la cuptor sau … ceva mai „fistichiu” le pui intr-o tava, pui peste ele lapte cat sa le acopere, apoi o steluta de anason si un baton de scortisoara. Le fierbi pana sunt facute (le mai intorici din cand in cand sa fie acoperite de lapte pe toate partile, le testezi cu o furculita) apoi le scoti si mai scazi putin sosul. Vezi ca sosul o sa iasa foarte gras. Cumpatare e cuvantul 🙂
Un piure de mazare la garnitura, putin usturoi copt si cred ca ai rezolvat o masa :).
Mersi frumos pt tot probabil ca o sa mai cu unele intrebari pe parcurs despre alte retete
Intrebare, inainte sa ma apuc sa o prepar:ce este bucatica aceea triunghiulara din fotografie? arata a budinca de clatite 🙂
Bucatica aia triunghiulara este garnitura – adica cartofi gratinati. Spor!
Razvane, nu stiu cum si de unde ai invatat trucurile acestea pentru a gati o rata, dar vreau sa le spun cititoarelor/cititorilor tai ca sunt extraordinare !
Am primit de la tara o rata destul de zdravana (vreo 3 kg) si am invitat cativa prieteni la cina. Cautand pe internet nu am gasit decat retetele clasice (lasi multe ore carnea la cuptor pana se desface de pe oase, dar isi pierde si tot gustul… de textura nu mai vorbesc) pana am dat de reteta ta…
La inceput am fost putin sceptic si mi-am invitat prietenii doar la un desert fantastic facut de sotia mea… dar m-am riscat: am zis trebuie sa-mi iasa si rata, ca doar baiatu’ e un mare bucatar, nu?
Carnea nu a iesit talpa de bocanc, cum imi era teama, ci a iesit foarte frageda pastrandu-si toate aromele! Excelent!
Sosul – perfect! Neavand un VSOP sau ceva mai vechi, ti-am urmat sfatul si nu m-am riscat… insa am improvizat cu un vin de Porto… S-au imbinat foarte bine!
Garnitura… n-am avut timp de gratinati.. si am amestecat repede un piure.
PS : am dezosat si pulpele, le-am gatit in acelasi timp cu pieptul si au iesit la fel de grozave!
Un mare bucatar (pe acasa :)) si gurmand, se inclina in fata domniei tale!
Wow, multumesc mult pentru aprecieri!
Felicitari pentru ideea cu vinul de Porto. Sunt convins ca a fost nebunie.
Succes in continuare (in bucatarie si in orice faci 🙂 ).
Excelenta reteta! Nu prea ai cum sa dai gres… Mi-am uimit ieri iubitul cu o masa cel putin la fel de buna ca una la restaurant. Mentionez ca am folosit ca salata rucolla cu emulsie de ulei de masline si otet balsamic 3/1. S-a potrivit de minune!
Perfect!
O reteta excelenta, cu grad redus de dificultate!Si timpul de preparare foarte scurt!
Mersi 😛
Cu placere!
Buna ziua 🙂
In primul rand vreau sa spun ca e un preparat incredibil de bun si reteta usor de urmat. Multumesc 🙂 am impresionat maxim.
In al doilea rand as avea o intrebare:
Daca fac doua piepturi se respecta timpii?
Va multumesc si toate cele buna
Multumesc pentru aprecieri. Timpii de coacere raman la fel, la fel si temperatura.
Am incercat reteta, pieptul mi-a iesit f bun, sosul insa s-a „taiat”, s-a separat grasimea de restul, iar ce am folosit din sos s-a caramelizat, intarit…As vrea sa stiu unde am gresit pt ca gustul e extraordinar. Am respectat reteta mai putin sosul de soia.
Adina, cu ce ai inlocuit sosul de soia?
Am luat in considerare raspunsul pe care i l-ai dat Adrianei mai sus si nu l-am inlocuit cu nimic :D, data viitoare iau si sos de soia, sper sa iasa.
Da, ar trebui sa mearga si fara sos de soia. De acceea am intrebat daca l-ai inlocuit cu ceva, m-am gandit ca din aceasta cauza s-a „taiat” sosul. Am sa studiez problema deoarece am inteles ca s-a mai intamplat fenomenul la cineva – mie nu mi s-a taiat niciodata si am facut de „cateva” ori 🙂 reteta asta fix asa cum este descrisa aici. Caramelizarea si intarirea sosului rezulta din faptul ca zaharul din miere s-a caramelizat prea repede. Dupa ce se adauga mierea, sosul mai trebuie sa stea doar cateva secunde pe foc.
Eu o sa mai incerc pt ca asa cum spuneam gustul e extraordinar. In plus de data asta o sa folosesc si sos de soia iar dupa ce adaug mierea nu mai las pe foc deloc, oricum fiind fierbinte se omogenizeaza si asa. Multumesc pt raspuns.
Mai am un sfat. Daca in tigaie se strage foarte foarte multa grasime, poti sa mai elimini din ea. Grasimea este acolo pentru gust, aportul caloric nu are importanta aici deci nu e necesar sa pastrezi o cantitate foarte mare de grasime. Stiu ca rata e foarte grasa si poate elimina cantitati enorme de grasime.
Intr-adevar era multa grasime, am sa tin cont si am sa mai scurg din ea pe viitor
Razvan Anton 10/11/2012 at 11:43 am – Reply
Poti sa elimini complet sosul de soia. Merge si fara dar gusta si regleaza de sare daca este cazul.
O reteta foarte buna si am facut-o de cateva ori deja. A iesit perfect de fiecare data. Multumesc!
Draga Razvan, a luat sotul meu niste piept de rata si, dupa primul atac de panica (realmente nu stiam cum sa l abordez), am gasit reteta ta. Cred ca a fost cel mai bun fel de mancare pe care l am gatit eu vreodata, despre carne vorbind. Multumim pentru reteta bine explicata, chapeau bas! Genial!
Multumesc Ruxandra!
Prima data cand am gatit rata (in urma cu vreo 4 luni) am cautat cu disperare retete si comentariile pozitive de la reteta aceasta m-au convins sa o incerc. Rezultatul a fost spectaculos. De atunci, pieptul de rata cu sos de portocale a la Razvan Anton este pranzul nostru in fiecare duminica. Multumim mult ca ne-ai impartasit secretele acestui preparat delicios. Mult succes.
Multumesc si eu pentru aprecieri!
Am mai pregatit de cateva ori pieptul de rata in acest fel dar sosul nu-l mai facusem. in sambata dinaintea Invierii au venit in vizita cativa prieteni care nu tineau post si m-am gandit ca ar fi buna reteta si usoara ca sa nu mergem sa luam Lumina cu burtile pline de friptura. Carnea a iesit perfect iar sosul extraordinar caci am respectat intocmai reteta. Din 6 invitati trei au scuipat mancarea la gunoi si trei au spus ca este extrem de gustoasa si au savurat-o cu multa placere. Sunt inca socata de asemenea reactii extreme dar pentru mine si sotul meu sigur o voi mai face. Multumesc mult!
Elena, oamenii sunt diferiti, la fel si gusturile. Intr-adevar, cam extrem gestul. Aceasta poate fi si din cauza lipsei de cultura culinara a romanilor. Asta este adevarul: romanul nu stie ce si cum sa manance, ii e frica de arome noi, mananca carnea prajita pana la carbonizare si legumele si pastele fierte ca un piure. Important este sa incercam sa aducem in fata acestor oameni tot ce este mai bun, pentru ca ei sa vada ca mai sunt si alte lucruri in lumea asta. Voie buna!
Ai dreptate. Ceafa la gratar cu cartofi prajiti ar fi avut mare succes dar m-am cam saturat de acelasi vesnic meniu cu salata boeuf oua umplute cartofi piure sau prajiti. Dar cum am mai patit-o deja cand nu prea s-au atins de garnitura de legume putin fierte apoi in tava la cuptor cu usturoi si rozmarin care mie si familiei ni se par super cu acea crusta crocanta si aromata, cred ca pe viitor le voi da posibilitatea sa aleaga pregatind atat clasicul cat si ceva diferit.
Trecand la lucruri serioase, la ce altceva mai poate merge acest sos? Crezi ca ar ti ok cu porc?
Sosul merge si cu porc, merge si cu vita. Ai grija doar ca porcul e putin mai gras si are un alt gust. Sfatul meu este sa gusti mereu din sos si sa il reglezi de sare si aciditate (suc de portocala) pana ajunge la gustul dorit.
aha..si ce fac daca mai am un piept de rata in congelator ..dar jumulit de piele??? Ca trebuie musai sa fac reteta asta …!
Nu-i asa complicat :). Doar ca rezutatul final va fi sensibil diferit. Trebuie sa incepi cu tigaia fierbinte in care ai pus putin ulei (ideal ar fi sa folosesti untura de rata sau de gasca – gasesti de cumparat, nu e chiar material de contrabanda). Restul pasilor sunt la fel, timpul de cuptor se pastreaza.
Succes!
Merci…planuiesc o cina romantica pe 4 Iunie…sarbatorim 20 de ani , pana atunci sunt la vanatoare de meniuri- surpriza!
Pai, la multi ani va doresc!
Merci! Aaa, mai am o varianta pentru pieptul din congelator: am gasit in Lidl pulpe de rata. Daca as adauga 2 pulpe langa piept, as castiga grasime de rata dar am 2 intrebari in cazul asta – carnea o pun in tigaia incinsa? Sau rece? Si mai tb luat in considerare si faptul ca pieptul e de rata de curte, iar pulpele din comert…Astept sfaturi!!!
Daca vrei sa obtii grasimea, trebuie sa incepi cu tigaia rece. Pieptul de la un animal de curte, indiferent de varsta lui, va fi mai tare si mai atos decat unul de la un animal crescut strict pentru carne.
Succes!
Buna Razvan, pot pregati aceasta reteta si cu pulpe de rata?
Sigur, dar la cuptor trebuie sa stea putin mai mult, sunt oleaca mai groase si au si os.
Cel mai frumos lucru pe care l-am citit. Felicitari pentru aceasta pagina!
Multumesc!
Vezi daca nu am telefon smecher, cu internet? Ieri am avut 2 bucati de piept de rata, vanat, dar eram la tara, fara calculator la indemana. Le-am pregatit asa, dupa ureche, ce imi aminteam din ce am vazut pe la TV. Daca aveam reteta ta iesea ceva deosebit. Asa nu prea mi-a placut ce am facut, a fost doar comestibil, plus ca mi s-a parut ca aroma carnii a fost prea puternica. Daca viitoare voi face cum ai zis. Multumesc
🙂
Ieri ti-am descoperit reteta. A fost prima data cand am gatit rata si imi era teama de rezultat :)) Dupa ce am citit si alte retete, a ta mi s-a parut completa si scrisa cu suficient talent pentru orice nepriceput in ale bucatariei. Asa ca m-am oprit asupra ei, mi-am facut cruce si am trecut la treaba.
Nu stiu cum trebuia sa iasa, pentru ca nu doar ca nu am mai gatit rata pana acum, dar nici nu am mai mancat. In orice caz, ne-am lins pe degete si sosul a facut totul! Am ajuns sa scufundam bucatile de carne in sos! Foarte bun!
Eu am folosit 3 linguri de grasime, cu 250 ml de suc proaspat stors de portocale si 25 ml de vinars!
SIMPLU, RAPID SI DELICIOS!
MULTUMIM!
Perfect!
Cu placere 🙂
Multumesc, Razvan! Astazi am gatit rata (urmand reteta ta) pentru prima oara si a iesit grozav! Am avut o cina frumoasa, romantica, reusita si datorita tie. Multumesc :).
Excelenta reteta. Deja am folosit-o in 3 ocazii diferite si am primit numai laude. Deci, felicitari!
Multumesc!
Multumim Razvan pentru reteta. Aseara am gatit si eu reteta ta dintr-o rata crescuta de parintii mei la tara, a fost geniala. Am urmat intocmai pasii si mi-a iesit excelent, mai complicat au fost de facut cartofii gratinati dar si ei au fost geniali.
Merci si eu pentru feedback. Cartofii sunt un pic mai complex de facut, dar ii poti face cu o zi inainte si se pot reincalzi. Ai incercat si reteta asta: http://www.razvananton.ro/cartofi-dauphinoise/ ?
Ah, o minune! Gatesc reteta asta a ta de fiecare data cand am chef de piept de rata si mi-a iesit azi un sos… 🙂 Multam fain!
Bun 🙂
Am sa incerc maine reteta ta, pare extrem de gustoasa. Merge si cu varza rosie?
Merge, cum sa nu mearga 🙂
Buna , f buna reteta doar ca sosul mi se pare putin amarui si nu stiu din ce cauza 🙂 in rest totul ok si delicios a si sosul nu mi s -a taiat
Este geniala reteta , am facut aseara si voi face de cate ori am pieptul de rata !! fantastica reteta
Multumesc 🙂
Arata super vreau sa o pregatesc pt seara de revelion cu ce alte garnituri se poate acompania multumesc
buna! am citit toate cometariile de aici si m-am hotarat sa prepar cele doua rate salbatice dupa retetele tale! insa as vrea sa folosesc si un piept de pui de tara ( s.ar putea sa am multi invitati in noaptea de revelion si mie-e teama ca nu o sa imi ajunga cele doua rate 🙂 ) Pot gati pieptul de pui dupa aceasta reteta sau timpii de gatire sunt diferiti? multumesc anticipat pt raspuns
Revin cu o intrebare legata de cuptor- nu este un cuptor modern( ventilator, ceas, diferite moduri de gatire); asta schimba cu ceva timpii? si mierea o pot inlocui cu….. zahar brun sau alceva?
Multumesc inca o data 🙂
Imi cer scuze petru raspunsul intarziat – am fost intr-o zona fara semnal de telefon sau internet. Daca mai este cazul – piptul de pui merge gatit dupa aceasta reteta dar este indicat sa il lasi putin mai mult in cuptor decat pieptul de rata. Timpii de gatire nu se schimba in functie de cuptor atata timp cat temperatura este constanta. Poti sa pui si zahar brun in loc de miere dar as recomanda un indulcitor lichid, ca sa se poata incorpora rapid.
La multi ani!
Multumesc mult pentru raspuns! Totul a iesit minunat! Un an nou binecuvântat cu sănătate si prosperitate atât tie cat si tuturor cititorilor! 🙂
Mulțumesc pentru rețetă!2015 cu multă sănătate credință răbdare și putere de muncă!! Doamne ajută!!!
Multumesc pentru urari si pentru vizita :).
Foarte tare reteta! Carnea a iesit f bine, sosul l-am improvizat pentru ca nu am avut recuzita necesara 🙂 Aveam in casa un compot de ananas in suc propriu si o sticla de Lacrima lui ovidiu de 12 ani. Asa ca am pus in tigaia incinsa cu o mica parte din grasimea ramasa de la piele, cubulete de ananas si o parte din sucul de ananas fara zahar si cateva linguri de vin ars. Am adaugat si piper si chilli. Le-am lasat sa scada, sa se caramelizeze… si a iesit minunat!
E perfect!
Am citit toate comentariile, am vazut ca unele improvizatii la sos pot adauga arome interesante, dar nicaieri n-am dat de gustul picant, adica adaugarea de ardei iute. Azi gatesc piept dupa reteta si sunt tentat sa adaug si chili..Ce parere aveti?
Nimic nu te opreste sa pui putin (sau chiar mai mult 🙂 ) chilli. Si, personal, cred ca un pic de „kick” nu strica. Un fel de dulce-acrisor-iute poate fi combinatie interesanta.
Am o rata intreaga. Cum o pot pregati? Multumesc anticipat pentru raspuns
In comment-urile de mai sus am raspuns deja la intrebarea asta. Poti gasi mai multe idei, tot prin comentarii.
Reteta merge si cu piept de gasca?
Sigur ca merge. Preparatia e tot cam la fel doar ca gasca are alta textura si alta culoare. S-ar putea sa trebuiasca sa cresti si timpul de cuptor, pieptul fiind mai gros decat cel de rata.
Salut,
Ma bucur ca am ales reteta ta fata de altele.
C
In loc de coniac (ca nu am avut) am ales sa pun triplu sec, ca are multe in comun cu portocalele , a iesit genial.
Succes in continuare!
Multumes de vizita.
Buna ziua!A venit randul si pentru mine sa prepar piept de rata,e drept sunt si doua copanele.Nu stiu ce va iesi,incerc sa respect reteta.Ma tot intreb de ce nu se pune nici un condiment,eu fiind ahtiata dupa ele.Probabil din cauza sosului care-i ceva aparte.Ma gandesc sa las pulpele mai mult in cuptor si sa le condimentez cu ce-mi place mie.
Sper sa pot „raporta” succesul”,nu are ce sa nu iasa bine.Eu fac si o garnitura de orez cu sofran si grasime de rata.
Cum a fost 🙂 )
tocmai am facut aceasta reteta si a iesit foarte buna
si eu cred ca mai bine merge cu triplu sec.in plus am folosit sare de mare cu mirodenii care a dat un gust deosebit carnii
mersi.
Merci si eu
Felicitari pentru pricepere si retetele minunate! Este prima data cand reusesc sa fac acest piept de rata si sa placa tuturor. Succes in continuare!
Merci Carmen.
Chiar azi am facut, a iesit super fain, dar am facut 2 greseli: am lasat pieptul de rata la cuptor 10 min. la 200 grade si a iesit putin mai facut decat mediu(dar nici bine facut nu era), iar eu il doream mediu…a doua greseala a fost ca am pus putin mai mult sos de soia decat era recomandarea si sosul nu a iesit galbui cum arata poza ci mai maroniu. Coniacul Alexandrion 7 stele a facut aproape toata treaba 🙂
Depinde un pic si de grosime dar si de cat de exact este cuptorul cand masoara 200 de grade. Despre sos, nu-i rau nici mai puternic atata timp cat nu se simte doar sosul de soia. Multumesc.
In seara ajunului de Craciun am facut impreuna cu sotia si cu 2 pahare de cognac reteta ta, si a iesit delicioasa. Multumesc! Sarbatori cu di tatii!!!
Sarbatori gustoase 🙂
Am gatit respectand reteta si timpii dar cu doua mici adaugiri: la sos am adaugat putin vin rosu sec de calitate si o bucatica mica de ardei iute uscat taiata fisii milimetrice. A iesit O NEBUNIE! Frageda, suculenta si extrem de gustoasa. Multumesc, mi-ai fost de mare ajutor.
Multumesc si eu pentru vizita si aprecieri
Deci, revin: este cea mai delicioasa si cea mai usor de facut reteta, de cand am invatat-o de pe site-ul tau o pregatesc din cand in cand, cand vreau sa ma rasfat, si e o nebunie 🙂 Multumesc 🙂 (un amanunt: nu intotdeauna am cognac… asa ca pun tuica facuta de tata adevarata :))))
Merci Cristina. Si la mine este preferata pentru petreceri sau „rasfat”.
msssss pt reteta!Este(a fost) delicioasa!
de cand am citit reteta si am gatit-o pt prima data,
am inceput sa gatesc aproape in fiecare saptamana
felicitari,este perfecta
Multumesc si spor la gatit in continuare!
Este interesant site ul tau ,dar numai ca in tigaie la tine apare f mult negru inchis,parca ar fi ceva carbonizat,nu ca un sos clar,sticlos culoare mai vie maron deschis!!!???sau mi se pare mie ?si asa carbonizat nu mi este pe plac.In Suedia unde locuiesc,de f mult,ei sunt experti in tot felul de sosuri bune si daca ar vedea ce ai acolo in tigaie ar arunca ca nefiins sanatos!Nu ar tr. Poate sa renunti la soia la acest sos???merci de raspuns.
Negrul inchis este de la sosul de soia. Nu vad nimic nesanatos in a il folosi si nu este obligatoriu sa fie pus in sos (se poate inlocui cu sare si zahar). Merci 🙂
O reteta simpla si delicioasa.
Super gustoasa!!!
Multumesc.
De cativa ani am tot gatit reteta ta. A inceput si sotia sa o gateasca. A participat la Mama mea gateste mai bine cu reteta asta si a fost castigatoare., Maestrul Varlan spunand ca este rata perfecta. 🙂
Multumim!
Multumesc si eu 🙂
La aragaz normal cât timp trebuie să stea la cuptor?
Ziceam in articol „Timpii oficiali, la o temperatura de 180 – 200 de grade sunt: 6-7 minute pentru in sange, 9-10 minute pentru mediu si 12 -14 minute pentru bine facut”.
Timpii astia se pastreaza la orice tip de cuptor, important e sa ai temperatura potrivita – la un cuptor normal 180-200 de grade ar insemna un foc mediu spre mare (intre 1/2 si maxim).
Eu o sa incerc maine reteta. 🙂
Sper sa-mi reuseasca…. 😀
Bafta. Sa ne spui cum a fost
Eu am o rață intreagă pe care vreau să o fac mâine la cuptor, și sosul să î-l fac după rețeta ta . Sper sa-mi iasă 🙂
Perfect!
Nu am avut sos de soia, iar in loc de coiac am pus tuica de pruna. Sosul a iesit foarte bun. Pentru carne am folosit un termometru pentru carne si am lasat-o pana a ajuns in interior la 90 grade. A iesit nemaipomenita. Multumesc pentru reteta. Pentru prima oara a fost un succes
Bun. Incearca data viitoare si la o temperatura mai scazuta, vezi cum iti place :).
La rata leseasca nu se potriveste. Cum fac la rata leseasca(muta)?
Se potriveste, faci la fel.
Supeeeer buna. Sosul a iesit cam subtire … trebuia sa-l tin mai mult inainte de apune mierea?
Buna ziua,as vrea sa stiu daca in loc de coniac as putea folosi Cointreau?
E tot pe acolo, doar ca imi pare mai aromat coniacul
A ieșit super!!!Mersi pentru rețeta!
Merci si eu de vizita
Salut
Fac paine cu faina don comert. Daca e f alba iese ok
Daca e f semi sau neagra se faramiteaza a doua zi
Cand pun juma cartofi mai merge
Care i secretul la paine neagra nefaramicioasa?
Multzam
Probabil are nevoie de framantare si dospire mai indelungata, pentru ca amidonul sa poata actiona.
Nu am coniac,merge si fara?
Merge
In loc de miere,pot sa pun dulceata de portocale?
S-ar putea sa se simta foarte putetnic gustul de portocale. Dar e psibil sa iasa ceva bun din asta
as dori sa ne impartasiti reteta de cartofi gratinati! incercam sa facem la fel si nu prea ne iese…
http://www.razvananton.ro/cartofi-dauphinoise/
Buna, mulțumesc pentru rețeta! Am făcut de „n” ori, dar azi fac pentru 5 persoane. Întrebarea mea este dacă trebuie sa multiplic cantitățile pentru sos x 5? Merci
Buna,
Daca multiplici cu 5 va iesi putin cam mult sos, dar cred ca, in cazul asta, mai bine sa iti ramana putin. Il poti folosi apoi la alte tipuri de friptura (sta bine in frigider si o saptamana).
deoarece am doar niste piept de gasca prin casa intrebarea logica ar fi merge si cu gasca? si daca da credeti ca timpii pentru carne ar ramane aceiasi . va multumesc anticipat
Sigur merge si cu gasca. Timpii sunt la fel.
O reteta sigura si gustoasa. Spun sigura pt. ca daca se respecta pasii tai Razvane, iese perfecta. Am facut si a treia oara si mi-a iesit super! Am facut pe langa piept si o garnitura de orez in care am folosit grasimea in exces de la piept, sare, piper si vin alb. A iesit o minunatie! Multumesc.
Multumesc si eu pentru vizita 🙂
Iti multumesc mult pentru aceasta reteta. Am gatit-o de 3-4 ori pana acum si a iesit perfect urmand indicatiile tale. In seara aceasta voi incerca o mica, mica modificare. Voi pune foaie de copt in tigaie peste care voi pune pieptul pentru a nu pierde din grasime ( grasimea tinde putin sa se evapore in contact cu tigaia ) si pentru a se contopii sucul cu carnea. Sunt curios ce iese 🙂 . Toate cele bune si revin cu un feedback cu prostia ( eu sper sa nu ) facuta.
PS. Daca aveti posibilitatea, folositi piept de rata de casa si nu din comert. Este incredibila diferenta de gust
„De casa” este intotdeauna cel mai bun!
Am gatit piept de rata pentru prima data in viata mea. Am respectat reteta si a iesit delicios. Sosul este extrem de bun. Singurl lucru pe care nu l-am facut: nu am pus sos de soia in sos. Dar si asa a fost extraordinar! Multumesc pentru reteta!
Daca rața e de curte,timpii de coacere sunt aceiași??Carnea e mai ațoasă,cred că necesită mai mult timp pt.fragezire
Am avut ceva emotii, rata a fost de curte , si m-am gandit ca fibra va fi mai „atoasa”. Am respectat reteta intocmai si a iesit foarte bine . Multumesc pentru reteta!
P.S. Sunt bucatar de weekend…….dar cu o reteta buna…
Multumesc pt vizita. Ma bucur ca ti-a placut.
Multumim pentru reteta, am avut toate ingredientele si a iesit perfect. Intrebare: sosul se poate pastra mai mult timp? Mi-a ramas, e delicios si e pacat sa il arunc. L-as folosi peste niste gratare…cred… Daca il pun in frigider, cat tine?
Tine cateva zile, pana la o saptamana, acoperit, in frigider. Se va ridica grasimea la suprafata dar nu e problema, il incalzesti din nou cand il folosesti.
Salut Razvan! Abia azi te-am „descoperit”, explici detaliat si asta ma bucura enorm. Am o intrebare, (de jumatate de an am 2 piepti de tara de rata in congelator) la pieptul de rata de tara sunt aceeasi timpi sau trebuie putin mai mult.
P.s. rata a gost tanara, pana-n 8 luni. Multumesc!!
Daca rata a fost tanara, se pastreaza timpii. In orice caz, rata din curte nu poate fi la fel de frageda ca cea de la magazin. Have fun 🙂
Still rocks!!! Merge de minune
Buna! eu sunt anti…talent la gatit. Cu toate astea, am facut pieptul de rata dupa indicatiile tale Razvan. A iesit o minunatie ! Multumesc ! O sa ma apuc de gatit.:) Mai ales dupa retetele tale. E de mare ajutor faptul ca explici si arati imagini.
Ma bucur! Poate mai incerci si alte retete de pe aici. Sunt (sper eu) la fel de bine explicate 🙂
Buna
ce garnituri merg , dat fiind ca carnea goala imi ramane in gat ! Rom bun ar merge ?
Multam !
Merge si cu rom, dar nu prea mult sa nu o facem prajitura. Garnitura … Ceva cartofi gratinati, dauphinoise sau o fasole verde la aburi cu 2 -3 nuci prajite aruncate discret in farfurie 🙂
Super reteta !!!!Top!
O refac de multe ori cu mare placere!
Multumesc 🙂
Am gatit-o doua oara. E geniala, sosul este divin!!! Felul in care se imbina aromele iti incanta papilele gustative.
Sotia mea a pregatit un piure de cartofi absolut genial care a mers de minune cu rata.
Pieptul trebuia pus in cuptor pe partea cu grăsimea. Efectiv a ruinat tot ce am facut pana la acel pas. Foarte proasta metoda!!!!
Asa si scrie in reteta: “Am asezat pieptul de rata pe hartia de copt cu pielea in jos (nu ca in fotografie), si am bagat la cuptor.”
salut, eu nu beau alcool asa ca nu stiu ce coniac e mai bun, spune-mi te rog, ce coniac recomanzi pentru gatit?
Nu dai gres niciodata cu o sticla de Miorita.
https://tinyurl.com/y4f9n737
F bun cu Miorita,doar asta aveam in casa.A iesit putin cam in sange,chiar daca era incalzit cuptorul si l am lasat cam 20-25 min.A fost oricum consumat in intregime,era fraged.Oare unde am gresit,sa iasa mai facut data viitoare?
Multumesc.
Daca il vrei mai facut, il poti tine mai mult in cuptor. Dar cu cat e mai facut cu atat va fi mai putin fraged.
Important este ca pieptul sa fie lăsat la temperatura camerei înainte de a fi gătit. Suplimentar un lucru pe care îl fac este sa las carnea să de odihnească 10 min după ce am scos-o din tigaie, iar apoi o pun la cuptor cu pielea în sus
Cea mai completa și corecta rețeta pt piept de rață.
Mulțumesc
De câțiva ani, de când am descoperit rețeta ta, o prepar periodic. Ne place la nebunie (a devenit una dintre rețetele noastre preferate încă de la prima încercare). Câteva mențiuni: dacă pieptul este foarte gras, după tăierea pielii conform recomandărilor, trebuie lăsat pe foc LA FOC MIC, ca să se scurgă bine-bine grăsimea în tigaie (altfel pielea se face maronie oricum, însă rămâne prea multă grăsime pe friptură). La cuptor eu folosesc întotdeauna 200 de grade Celsius (cuptor electric), pentru noi fiind perfectă la 11-12 minute (nu a ieșit niciodată prea tare și nici prea făcută). Prima dată am lăsat-o mai puțin și am scos-o, am despicat-o puțin și era prea puțin făcută pentru gustul nostru, deci am introdus-o imediat înapoi în cuptor și am mai lăsat-o câteva minute. Și noi o punem cu pielea în jos în cuptor, ca să se scurgă grăsimea rămasă tot în tavă/vas. S-a întâmplat să nu avem brandy/vinars o dată și am folosit rom Havana Club brun – aroma a fost minunată, gustul a fost puțin diferit (cu brandy/vinars are un gust ușor caramelizat). Mulțumim pentru această rețetă ușoară și rapidă care a intrat deja în meniul familiei.
Multumesc si eu pentru vizita!
Îmi poți spune te rog dacă este ok sa adaugi un cățel de usturoi la sos ? crezi ca ar afecta ? Merci mult de tot in avans
Din punctul meu de vedere nu prea se potriveste usturoi cu portocala. Sa zicem ca un catel nu are ce sa ii dauneze, dar pus intreg si scos din sos dupa cateva minute.
Este fantastic! De fiecare data cand avem un piet de rata, il facem cu sos de portocale…fenomenal
Am preparat aceasta rețetă.chiar acum aștept să se odihnească carnea.totusi sunt nedumerită când se pune sare?
Inainte de a il pune in tigaie, in perioada in care sta la temperatura camerei.
Bună!
As dori să știu dacă pieptul de rață poate fi consumat după o zi sau două, fără să-și piardă din frăgezime?
Doresc să-l pregătesc și să-l trimit la copii de sărbători.
Mulțumesc !
Pentru a fi consumat dupa mai multe zile, trebuie gatit weelldone si tinut la rece. Dar nu va mai fi la fel de fraged. Ma gandesc ca daca ii directionati pe copii catre blog, ar fi un experiment interesant pt ei sa il gateasca singuri, asigurand astfel un maxim de fragezime.
Sarbatori fericite!