Carnea de iepure a cazut destul de mult in uitare in zilele noastre. Desi are o carne frageda, gustoasa care poate fi folosita cu succes in multe preparate, iepurele este destul de greu de gasit iar pretul cam mare il face greu accesibil. La rata de inmultire a unei familii de iepuri si la usurinta cu care pot fi hraniti, mi se pare nejustificat pretul cerut in supermarket-uri pentru kilogramul de iepure. Inca un aspect demn de mentionat este ca se gaseste in 90% din cazuri congelat, lucru care ii scade mult calitatile. Carnea de iepure trebuie gatita proaspata, altfel poate deveni uscata.
Reteta de astazi provine din Franta, din regiunea Aquitaine, regiune recunoscuta atat pentru vinurile cat si pentru cognac-ul de o intalta calitate produs acolo. Asadar, selle de lapin farci aux pruneaux.
Va trebuie in primul rand un iepure, de preferat proaspat. Daca nu il aveti proaspat, trebuie sa se dezghete incet, in frigider, timp de o zi. Pentru aceasta reteta vom folosi spinarea iepurelui, iar restul in vom pastra pentru alta preparatie. Ma indoiesc ca veti gasi foarte usor doar spinarea iepurelui, extrasa corect, asa ca un iepure intreg este de preferat.
Dar inainte de toate, scoateti samburii la cateva prune, pe care le asezati intr-un bol si turanti peste ele un pahar de coniac de calitate. Este pacat sa stricati reteta asta folosind un brandy ieftin. Cat timp pregatiti iepurele, prunele vor absobi din aromele coniacului.
Prima operatiune este extragerea spinarii, printr-o metoda care necesita atentie si dexteritate. Trebuie sa incepeti cu picioarele din spate, continuati cu picioarele din fata, eliminand la final coastele.
Abia acum incepe operatiunea cea mai complicata, dar si plina de satisfactii. Spatele iepurelui trebuie dat jos de pe os, astfel incat sa ramana o singura bucata, impreuna cu burta. Folositi un cutit mic, foarte ascutit, si multa multa rabdare. Treceti cutitul incet, urmarind fiecare os din sira spinarii.
In final, dupa aceasta operatiune „chirurgicala” trebuie sa va alegeti cu spinarea iepureleui intraga si fara nici un os.
Cum spuneam, pentru reteta de astazi ne vom concentra exclusiv pe aceasta parte din iepure. Asezati-o pe o folie alimentara de plastic, dati un praf de sare si puneti in mijloc prunele care au stat in coniac, avand grija sa fie cat mai stranse intre ele.
Treceti una din jumatati peste prune, si incepeti sa rulati strans, avand grija ca prunele sa ramana in mijloc.
Dupa ce rulati, strangeti foarte bine folia alimentara, mai ales la capete, si legati foarte strans cu sfoara.Puteti folosi sfoara alimentara (se gaseste pe la Metro sau in magazine specializate), dar in cazul de fata cam orice sfoara este buna, deoarece nu intra in contact direct cu carnea.
Aceasta „rulada” trebuie sa o puneti in apa calda. Daca puteti mentine apa la temperatura de 75 – 80 de grade ar fi foarte bine. Altfel, incercati sa o tineti la foc mic, astfel incat sa nu dea in clocot.
In functie de grosimea „ruladei”, ea trebuie sa stea in apa intre 8 si 15 minute. Daca iepurele a fost mai mic si rulada nu este foarte groasa, 8 – 9 minute sunt de ajuns. Nu depasiti 15-16 minute totusi, indiferent de grosime.
Dupa ce o scoateti din apa, dati folia de plastic jos de pe carne si prajiti in ulei de masline amestecat cu unt, pana cand se rumeneste.
Cand este gata, rumenita pe toate partile, scoateti rulada pe un fund de lemn, si cu ajutorul unui cutit foarte ascutit taiati felii groase de un centimetru.
Se aseaza pe farfurie alaturi de cartofi gratinati (puteti face asta in mai multe moduri: asa sau asa) si de un pahar de vin rosu, sec dar cu note fine si fructuase. Eu am decantat un Zinfandel 2006 din California, care s-a potrivit de minune.
Cam asta este tot pentru astazi. Un preparat frantuzesc de inalta clasa, cu ingrediente putine dar de caliatate, care va va aduce mari satisfactii daca il preparati cum trebuie.
O saptamana frumoasa va doresc.
6 răspunsuri la “Iepure umplut cu prune”
Acum am apucat sa citesc si eu pe indelete reteta ta. Din cate vad, ai pregatit carnea prin tehnica sous-vide, ceea ce imi provoaca admiratie si curiozitate. Felicitari, Razvan!
Multumesc Mihai. Nu este chiar sous-vide, desi ideea cam asta era. Poate cum timpul voi reusi sa achizitionez si un aparat de vidat 🙂
E o reteta cu adevarat speciala. Insa m-as bucura sa aflu si cum ai gatit pulpele de iepure. Multumesc !
Sincer sa fiu nu mai retin cum le-am gatit :). Dar incerc sa revin cu o reteta si pentru pulpe – poate reusesc ceva mai simplu de data aceasta :).
Eu astept inca o reteta pentru pulpe 🙂
am gasit pulpe la market care arata asa de bine 🙂
Cine stie, poate in curand ai noroc 🙂