• 2 - 3 kg mere
  • o foaie de aluat de foietaj
  • 40 g unt

Bine v-am regasit! Sper ca ati trecut cu bine de “greutatile” vacantei de iarna. Pentru perioada de reveneala, va propun un desert foarte usor, fara zahar (da, ati citit bine, un desert fara zahar) si, asa cum v-am obisnuit, destul de simplu de facut si cu ingrediente putine. Am avut timp in aceasta vacanta sa urmaresc un mic serial produs de BBC in care star-ul este binecunoscutul chef Raymond Blanc. M-a inspirat acest desert al lui si m-am gandit ca este numai bun pentru perioada de dupa sarbatori. M-a inspirat si stilul lui, relaxat si glumet, dar in acelas timp profesionist. Gasiti pe youtube episoadele, va recomand sa le urmariti, chiar daca nu aveti de gand sa gatiti nimic.

Dar sa revenim la terina noastra. Ingredientul principal este marul. In principiu ar trebui folosit un anumit tip de mar, din acela cu coaja verde. Eu am avut mere ionatane asa ca le-am folosit pe acelea si nu mi s-a parut ca am facut rau. Intr-adevar, sunt convins ca as fi avut mai putin de munca cu soiul Granny Smith.

Am scos miezul merelor (cu un instrument dedicat, se gaseste in orice magazin), si apoi le-am curatat de coaja. E bine sa aveti un ajutor pentru a merge treaba mai repede.

Am feliat merele foarte subtire, in felii de 1 – 2 mm grosime. Fara o salamandra e greu de realizat pasul asta.

Am asezat merele apoi pe straturi, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Fiecare strat l-am uns cu foarte putin unt topit si am continuat pana cand s-a umplut tava. Observati ca nu am pus in tava decat mere. Fara zahar, fara alte prafuri. Marul are suficient zahar (fructoza) pentru a deveni placut dupa coacere. Deasemenea, are si suficienta pectina pentru a lega terina, deci nu este nevoie de nici un alt agent gelifiant.

Am am acoperit bine cu hartia de copt, apoi am infasurat tava in 2 straturi de folie de staniol, stranse bine, pentru a fi sigur ca umezeala ramane inauntru. Apoi tava a stat asa la cuptor, neatinsa, timp de o ora si jumatate la 180 de grade. N-am un cuptor destept care sa stie singur cum e treaba cu temperatura, dar am in schimb un termometru pentru cuptor, care ajuta mult in astfel de cazuri.

Dupa o ora si jumatate, am scos tava si am indepartat staniolul.

Din nou in cuptor, tot la 180 de grade, tot o ora si jumatate, dar de data aceasta fara folie de staniol. Acum vom carameliza zaharurile si vom da o culoare frumoasa terinei.

Pana s-a racit complet, am bagat la cuptor o foaie de foietaj. Pentru a nu se umfla, am acoperit aluatul cu o foaie de copt udata putin in apa. Astfel, aluatul s-a copt dar nu si-a marit dimensiunile foarte mult. Cand ambele s-au racit complet, am pus marul peste foietaj si am taiat surplusul.

La sfarsit am avut o prajitura formata din doua ingrediente, fara zahar, fara alte adaosuri, coapta incet si bine. Cred ca a meritat munca. Daca as schimba ceva la aceasta reteta, ar fi blatul. Foietajul s-a imprastiat cam tare si nu s-a imuiat deloc. Cred ca data viitoare voi face ca blatul ca aici. Ceea ce va recomand si dumneavoastra.

Altfel, aroma de scortisoar complimenteaza de minune marul, la fel si putin sos de vanilie. Aveti reteta de sos aici.

Va doresc un an cu bucurii.