Este simplu sa faceti o crema de vanilie care sa nu aiba arome, coloranti si prafuri. Timpul necesar este cam 15 minute si nu trebuie mari cunostinte gastronomice. Cred ca oricine poate sa faca cu succes aceasta crema care poate fi folosita la prajituri sau cu fructe. Daca la sfarsit adaugati si smantana pentru frisca si mai mult unt, va poate iesi o crema mai groasa care poate fi folosita ca glazura. Eu am folosit-o in stadiul de crema (deci fara frisca) pentru un brownie. Gusturile s-au completat perfect.
Folositi pentru aceasta reteta vanilia. In primul rand zaharul vanilat de obicei nu prea a vazut vanilie. Scuza n-aveti: se gaseste vanilie in piete la comerciantii de mirodenii sau pe site-uri de mirodenii de unde puteti sa comandati chiar si la bucata. Eu am cumparat si din mai multe hypermarket-uri asa ca as puta sa spun ca se gaseste cam peste tot.
Laptele, zaharul si semintele din pastaia de vanilie le puneti intr-un vas (ibric, cratita) la incalzit.
Pentru a folosi pastaia de vanilie, o taiati longitudinal si razuiti cu un cutit semintele.
Daca vreti, coaja pastaii o puteti pune intr-un borcan cu zahar. In cateva zile va aroma foarte placut zaharul. Daca nu, puneti si coaja alaturi de seminte in lapte. Incalziti laptele si amestecati pana se topeste zaharul (laptele nu trebuie sa dea in clocot ci doar sa se incalzeasca si sa preia aromele vaniliei. Lasati sa se racoreasca apoi.
Intr-o cratita puneti apa si incalziti-o pana la punctul de fierbere. Nu trebuie sa clocoteasca. Deasupra ei, puneti alt recipient care sa se potriveasca pe gura primei cratitei si in acel recipient puneti galbenusurile. Intr-un cuvant: Baine Marie. Am mai folosit metoda asta la ciocolata, la trufe si la alte cateva preparate.
Laptele (racit pana ramane doar putin cald), il strecurati peste galbenusuri si amestecati vreo 4 -5 minute pana cand sosul capata o textura legata, cremoasa. Daca nu puneti si coaja pastaii de vanilie, nu mai e nevoie de strecuratoare.
Cand sosul s-a legat, pentru a se ingrosa mai bine, adaugati lingurita de unt rece.
Cam asta-i treaba. Cum ziceam, a mers grozav alaturi de un brownie dar sunt convins ca ii veti gasi multe intrebuintari.
Voie buna!
25 de răspunsuri la “Crema de vanilie”
Un fel de creme patisierre fara agent de ingrosare 🙂 De mentionat faptul ca daca vrei sa se infuzeze ca lumea laptele cu vanilia iti trebuie cam 20 de minute in care sa stea vanilia in lapte. Temperatura ridicata ajuta la „stoarcerea” de aroma din orice, dar nu e suficienta. Trebuie si timp.
Tine-o tot asa 🙂
Foarte corect Dragos. Si in varianta mea, desi rapida, vanilia tot cam 20 de minute sta in lapte – pana incalzesti, pana se raceste. Oricum, cu cat mai mult cu atat mai bine.
Despre agentul de ingrosare – se poate ingrosa cu smantana pentru frisca si unt. Dar am preferat sa nu. Am pus foarte putin unt totusi.
Voie buna!
E, eu zic de amidon sau faina 😛
I got it 🙂
[…] Prajitura asta merge simpla, merge cu fructe dar se potriveste perfect cu sosul de vanilie prezentat aici. […]
Este foarte usoara si este si foarte buna!
Tine-o tot asa!:-*
Multzam 🙂
In situația în care vrei cantitate mai mare, de pildă vrei sa folosești 1 litru de lapte, se păstrează proporția ouălelor. Întreb pentru că ar însemna să folosești cam 24 de ouă, ceea ce pare puțin exagerat. Vreo soluție.
Mihai, recunosc ca nu am facut niciodata o cantitate asa de mare. Daca ar fi sa fac, cred ca as pune cam 18 – 20 de galbenusuri la 1 litru de lapte.
Daca totusi vrei sa folosesti cat mai putine oua, as zice sa legi sosul cu 200 de ml de frisca lichida (la 1 litru de lapte). Frisca se adauga la sfarsit, se mai tine pe foc 3-4 minute si apoi se da deoparte si se mai ameste un minut, doua.
Sorry, acum vad ca site-ul nu asuma diacriticele….dar se intelege ce am dorit sa intreb. Thx anticipat pt orice raspuns.
As vrea să incerc crema asta intru-un tort pentru petrecerea băieţelului meu in combinatie cu o crema de zmeură. Oare ar trebui să fac portie dublă ca să acopăr o foaie de blat de 24 cm diametru? Multumesc
Simona, la 24 de centimetri ar trebui sa dublezi cantitatile (e posibil sa iti mai ramana putina pe langa). Nu uita, crema facuta ca in articol va iesi destul de lichida. Ca sa se transforme in glazura, sau intr-o crema mai groasa care sa stea pe tort, la sfarsit adauga cam 20 de grame de unt in crema. Amesteca pana se topeste (foc cat mai mic) si apoi adauga 50 de ml de frisca pentru smantana.
La multi ani baietelului si succes la prajituri 🙂
super reteta,delicioasa…
multumesc,a devenit una dintre preferatele noastre
Multumesc si eu
Buna ziua, am dublat cantitatile si am respectat reteta, la final am mai adaugat si 50 ml frisca lichida … dar a ramas moale „crema”mea… cum o mai pot ingrosa?
Daca nu s-a ingrosat dupa ce s-a racit, poti sa ii adaugi foarte putin amidon si inca putin unt. Ar trebui sa rezolve problema.
exact asta am facut, s-a mai ingrosat putin, dar are consistenta unui iaurt acum chiar si dupa ce a stat la rece… daca as amesteca-o cu frisca batuta tare oare as putea sa obtin o crema care nu mai curge?
S-ar putea sa fie asta o solutie. Nu am folosit-o pana acum.
Buna seara! Incerc reteta a doua oara cu cantitati de 4 ori mai mari. Am pus 500 ml lapte, 12 oua, 3 pastai de vanilie si in jur de 150 gr de zahar(prima data mi-a iesit prea dulce cu 50 gr de zahar). De data asta nu am mai avut rabdare sa se raceasca laptele incalzit si l-am pus peste galbenusuri cam cald si vad ca nu se mai incheaga compozitia. Se poate repara in vreun fel? Cat timp e amestecul la bain-marie, apa de dedesubt trebuie sa stea in continuare pe foc? In privinta asta nu sunt detalii si cum nu am prea multa experienta cu astefel de creme, am ramas cam in pana de idei…:(
Am reusit pana la urma :). Am lasat-o la bain-marie sa scada pana s-a facut ca o budinca mai usoara (inainte sa adaug unt) . Asta dupa lupte seculare si amestecat pana m-a durut lingura :)). Singurul aspect care ma pune pe ganduri e faptul ca, desi am utilizat o cantitate destul de mare de ingrediente, crema rezultata nu cred ca-mi ajunge sa acopar doua straturi de tort. Dar ce sa-i faci, asa e cand vrei sa faci ceva bun de tot si fara adaosuri care sa ” umfle” compozitia. Sunt foarte incantata de crema aceasta pentru ca e singura pe care am gasit-o ce nu are amidon, faina sau alte prafuri de ingrosare. Multumesc Razvan!
Ma bucur ca ai reusit si ca nu s-a stricat compozitia. Multumesc si eu pentru vizita.
[…] Poate sa ramana si pentru a doua zi. Iar daca nu tineti post, puteti sa adaugati si o lingura de sos de vanilie […]
A ieșit bine crema, dar deși am pus numai 30 g de zahăr în loc de 50, tot e prea dulce. Blatul de tort l-am făcut cu foarte puțin zahăr pentru a compensa dulcele excesiv de la cremă. Sigur e corect 50g de zahar? La final am obținut 120g de cremă.
În afara de acest aspect sunt foarte incantata de rețetă pentru ca nu are faina sau amidon.
Pentru mine 50 de grame este OK, dar nu zice nimeni ca nu poti pune mai putin.
[…] poate fi prajitura sau mancare. De obicei este desert, se face cu crema de vanilie sau ciocolata, dar nu zice nimeni ca nu putem adapta. E un fel de budinca sau, mai degraba, un […]