• 3 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • o pastaie de vanilie
  • 130 ml de lapte
  • putin unt

Este simplu sa faceti o crema de vanilie care sa nu aiba arome, coloranti si prafuri. Timpul necesar este cam 15 minute si nu trebuie mari cunostinte gastronomice. Cred ca oricine poate sa faca cu succes aceasta crema care poate fi folosita la prajituri sau cu fructe. Daca la sfarsit adaugati si smantana pentru frisca si mai mult unt, va poate iesi o crema mai groasa care poate fi folosita ca glazura. Eu am folosit-o in stadiul de crema (deci fara frisca) pentru un brownie. Gusturile s-au completat perfect.

Folositi pentru aceasta reteta vanilia. In primul rand zaharul vanilat de obicei nu prea a vazut vanilie. Scuza n-aveti: se gaseste vanilie in piete la comerciantii de mirodenii sau pe site-uri de mirodenii de unde puteti sa comandati chiar si la bucata. Eu am cumparat si din mai multe hypermarket-uri asa ca as puta sa spun ca se gaseste cam peste tot.

Ingrediente crema vanilie

Laptele, zaharul si semintele din pastaia de vanilie le puneti intr-un vas (ibric, cratita) la incalzit.

Lapte

Zahar

Pentru a folosi pastaia de vanilie, o taiati longitudinal si razuiti cu un cutit semintele.

Pastaie de vanilie

Pataie de vanilie

Daca vreti, coaja pastaii o puteti pune intr-un borcan cu zahar. In cateva zile va aroma foarte placut zaharul. Daca nu, puneti si coaja alaturi de seminte in lapte. Incalziti laptele si amestecati pana se topeste zaharul (laptele nu trebuie sa dea in clocot ci doar sa se incalzeasca si sa preia aromele vaniliei. Lasati sa se racoreasca apoi.

Lapte cu zahar si vanilie

Intr-o cratita puneti apa si incalziti-o pana la punctul de fierbere. Nu trebuie sa clocoteasca. Deasupra ei, puneti alt recipient care sa se potriveasca pe gura primei cratitei si in acel recipient puneti galbenusurile. Intr-un cuvant: Baine Marie. Am mai folosit metoda asta la ciocolata, la trufe si la alte cateva preparate.

Galbenusuri la baine marie

Laptele (racit pana ramane doar putin cald), il strecurati peste galbenusuri si amestecati vreo 4 -5 minute pana cand sosul capata o textura legata, cremoasa. Daca nu puneti si coaja pastaii de vanilie,  nu mai e nevoie de strecuratoare.

Cand sosul s-a legat, pentru a se ingrosa mai bine, adaugati lingurita de unt rece.

Crema de vanilie cu unt

Cam asta-i treaba. Cum ziceam, a mers grozav alaturi de un brownie dar sunt convins ca ii veti gasi multe intrebuintari.

Voie buna!