Cum spuneam zilele trecute, la mine acasa a inceput revolutia sousvide. Si daca saptamana trecuta am vazut cum sta treaba cu rata, am zis sa incerc si o bucata mai dificila. Asa ca am ales de pe un galantar o bucata de muschi de vita. Am gasit o bucata care arata foarte bine, si care cantarea putin sub un kilogram.
Nu am folosit multe condimente pentru bucata de carne, pentru ca vroiam sa pastrez gustul cat mai aproape de „adevar”. In orice caz, condimentarea la metoda de gatit sousvide este putin diferita, pentru ca fiind intr-un mediu inchis toate condimentele raman acolo.
Desi acest lucru este adevarat pentru sare si piper, am fost surprins sa vad ca rozmarinul si salvia folosite de mine nu au dezvoltat foarte multa aroma, asa ca data viitoare am sa le prajesc foarte putin pentru a le elibera din arome.
Simplu, rapid, eficient am pus si un pic de garam masala peste carne, am sigilat totul intr-o punga, am setat 60 de grade Celsius la masinarie si gata. Adica gata preparatia, pentru ca am avut de asteptat timp de 6 ore.
Spuneam de condimente putine. Am pus cam o lingurita de garam masala pentru ca imi place foarte mult aroma. Amestecul acesta de condimente contine coriandru, chimion, scortisoara, piper, cuisoare, etc. Mie mi se pare ca amestecul se potriveste perfect. Am cautat mult timp pentru ca o perioada a fost mai greu de gasit in magazine, dar acum il poti vedea cam pe toate rafturile de condimente, chiar si .
Metodele folosite de mine pentru sigilarea pungilor sunt, deocamdata, primitive. Caut in continuare , iar pana atunci folosesc metodele descrise aici.
Dupa 6 ore, am scos carnea din baia de apa si am lasat-o asa, in punga, la rece, peste noapte. Iata cum arata carnea dimineata, scoasa din punga si uscata bine cu un servet.
Nu arata foarte apetisant, veti spune dumneavoastra. Dar n-am terminat inca cu dansa. Urmeaza un scurt si puternic tratament termic, pentru a activa reactia Maillard si pentru a un pic de culoare preparatului.
Parca asa mai venim de acasa nu? Ei bine da, dupa prajeala asta scurta dar intensa, am asezat bucata de carne pe un tocator si am feliat. Reusita 100%.
Medium rare pe toata grosimea carnii, carnea foarte suculenta, gustoasa si cu o textura de o poata manca orice baba cu proteza.
Cel mai frumos la bucata asta de carne este ca a fost perfecta si rece. Pentru ca m-am abtinut foarte tare tare si nu am terminat-o la o masa, mi-au mai ramas cateva felii si pentru sandivsuri. Cu rosii uscate, capere si ardei iute, pe o bucata de paine prajita, au fost fara seaman.
Iar pentru si mai multa aroma, un pic de parmezan ras deasupra nu strica niciodata.
Concluzia pana acum este urmatoarea: gatitul prin metoda sousvide asigura o gatire constanta in toata grosimea bucatii de carne. Aroma este foarte puternica, dar condimentele adaugate nu imprumuta foarte mult preparatului. Data viitoare voi incerca sa le prajesc putin.
Si inca sunt la inceput cu experimentele.
In rest, voie buna sa fie!
7 răspunsuri la “Cel mai fraged muschi de vita”
Salut,
Aproximativ cat este consumul de curent? Intreb asta pt ca am citit despre timpii lungi de functionare ai aparatului (6 ore in cazul de fata).
Pe timpul functionarii aparatului il tii sub supraveghere sau eventual poti pleca de acasa ? Ti se pare sigur ?
Multumesc anticipat,
Mihai
Salut Mihai,
Nu mi-am pus problema asta deocamdata. Pe aparat scrie 450 wats, dar nu stiu ce inseamna asta exact in consum efectiv, deoarece aparatul nu functioneaza non stop. Sta pornit pana ajunge apa la temperatura dorita, apoi porneste din cand in cand, destul de rar, pentru a regla temperatura. Inertia termica a baii de apa este destul de buna din cate am observat, si deocamdata nu am observat nici sa se evapore prea multa (cel mai mult pana acum am avut 12 ore la 75 de grade). Revin aici daca mai descopar si alte aspecte.
Pana acum am stat acasa doar prima data. In rest, am setat temperatura si timpul si mi-am vazut de treaba. Mi se pare foarte sigur si atata timp cat las masina de facut paine sau masina de spalat pornita cand nu sunt acasa, nu vad de ce nu as lasa si aparatul asta. Cum ziceam, am lasat si 12 ore ceva la gatit si nu am stat sa il pazesc. Sunt retete care implica o gatire de 36 de ore :).
Singura problema apare atunci cand se opreste curentul – acest aparat se reseteaza complet, nu stie sa revina la temperatura sau sa reia timpul de unde a ramas dupa o pana de curent. Aici devine un pic problematic pentru ca, in primul rand, temperatura din baia de apa incepe sa scada si poate ajunge la o temp critica (de ex daca sta intre 30 si 40 de grade devine fatal pentru un pui) si totodata daca vii acasa dupa o pana de curent nu ai de unde sa afli cand anume a fost pana de curent pentru a continua gatirea. Alte aparate au aceasta protectie si pornesc „de unde au ramas” dupa o pana de curent.
Salut,
Si multumesc pentru informatii!
Partea referitoare la oprirea curentului e cam aiurea. Daca am inteles bine in cazul in care se opreste curentul si aparatul este pornit, acesta se va opri si va ramane asa chiar si daca revine curentul.
Ai idee ce se intampla in cazul in care setezi temperatura de gatire la 60 de grade si pentru a economisi timp si curent pui apa fiarta in aparat, fara a-i masura temperatura. Iar apa fiarta are sa zicem 75 de grade ?! Aparatul:
– citeste caldura apei si o raceste pana la 60 de grade,
– asteapta scaderea temperaturii pana la 60 de grade si apoi incepe gatirea sau
– incepe gatirea si incalzeste apa doar cand va scadea sub 60 de grade ?
Aparatul pe care il ai l-ai achizitionat direct de la ei (http://www.gilesandposner.com/checkout.html)? Am observat ca nu livreaza in Romania (chiar daca Bulgaria este in lista).
Multumesc frumos,
Mihai
Da, daca se opreste curentul aparatul ramane oprit.
In cazul in care pui apa calda in aparat, acesta va citi temperatura si va sta oprit pana cand apa scade sub 60 de grade, dupa care va incalzi/ajusta doar cand vede ca este nevoie. Aparatul nu are cum sa raceasca apa, din cate stiu nici un aparat de pe piata nu poate sa faca asa ceva (nici nu ar avea prea mult rost). NU am testat inca daca da semnalul de incepere a gatirii doar cand temperatura scade la temperatura setata. Buna idee, voi verifica.
Aparatul l-am achizitionat de pe un site din Anglia: http://www.thehut.com/kitchen-appliances/giles-and-posner-sous-vide/10666707.html . L-am primit acasa in cam 5 zile, transportul a fost gratuit.
Razvan , am nevoie de ajutorul tau. Carnea gatita asa, in prima faza, poate fi pastrata 2-3 zile si apoi data tusa de final?
Da, sigur. Va recomad sa o pastrati vidata, in punga in care a fost gatita, la frigider. In orice caz, carnea se va mai intari, nu va fi la fel de moale ca imediat dupa gatire.