Am primit acum cateva zile un colet de la Dr. Oetker cu ingrediente pentru o prajitura. Am inteles de la ei ca au o campanie nationala prin care promoveaza noile esente. Pe langa clasicele estente de rom, vanilie si migdale, Dr. Oetker vin si cu esente noi, de cafea, portocale, lamaie si menta. Cu aceasta lansare vine si un concurs. Va las pe voi sa descoperiti despre ce este vorba aici. Este si o campanie nationala prin care puteti castiga zilnic diverse premii si chiar o bucatarie noua. Gasiti aici mai multe detalii despre cum puteti participa.
Acum, putin despre esente. Mie personal mi se pare ca cei ce folosesc excesiv esente triseaza un pic (sau mai mult in functie de cat de des le folosesc). Inteleg ca este destul de greu sa facem noi acasa lichide aromate din diverse ingrediente. Cateodata se poate (o cafea fiarta bine nu e chiar greu de facut) cateodata e mai greu. In orice caz, eu nu concep pricomigdale fara migdale sau un sirop pentru baclava fara vanilie adevarata. Dar nu sunt absurd si cateodata inteleg ca nu se poate fara, mai ales la prajituri, unde cantitatile exacte conteaza si timpii de preparare sunt de multe ori foarte lungi.
Vroiam sa fac de mult o reteta cu ciocolata si de data asta, si m-au inspirat ingredientele din pachetul primit. Este o reteta clasica, simpla, care se poate face destul de repede. Cu toate acestea, rezultatul nu este prea prietenos cu organismul nostru, si asa destul de sedentar. Are foarte mult unt si foarte multa ciocolata asa ca nu recomand sa serviti aceasta prajitura copiilor. Ii sfatuiesc si pe cei mari sa aiba mare grija cu dimensiunea portiilor. Este destul de usor sa cadem „in pacat” mai ales ca ciocolata poate provoca dependeta destul de usor.
Puneti faina pe un fund mare de lemn (sau direct pe blatul mesei) si adaugati doua galbenusuri un pachet de unt si zaharul.
Amestecati cu mana pana cand obtineti un aluat sfaramicios.
Dupa ce obtineti o astfel de textura, presati cu podul palmei astfel incat untul sa se topeasca si sa incorporeze faina, obtinand un aluat destul de bine legat.
Framantati pana cand obtineti o coca pe care o infasurati in folie de plastic, si apoi o tineti la frigider pana se raceste (10 – 15 minute ar trebui sa fie suficiente).
In continuare pregatiti ciocolata. Eu am folosit atat ciocolata amaruie cat si ciocolata cu lapte. Maruntiti ciocolata in cuburi mici si adaugati-o intr-o cratita impreuna cu un pachet de unt. Daca va faceti ciocolata singuri, ca aici, nu este nevoie sa o topiti.
LATER EDIT: in urma experientelor repetate am observat ca daca folosesc unt, tarta iese destul de tare. Pentru ca ciocolata sa iasa mai pufoasa, folosesc, in loc de unt, 200 de grame de smantana (cea mai grasa posibil, de preferat peste 30%). Se topeste ciocolata si separat se incalzeste smantana pana da in clocot. Apoi se pune smantana peste ciocolata si se amesteca cu un tel cateva minute. Nu va speriati daca la un moment dat incepe sa se „branzeasca” compozitia – amestecati in continuare si nu va opriti pana cand nu aveti din nou textura dorita.
Puneti oala pe cel mai mic foc posibil si amestcati in continuu. Atat ciocolata cat si untul sunt foarte pretentioase si se pot arde daca nu aveti grija. Deci folositi focul cel mai mic si amestecati in continuu. Pentru a fi siguri ca nu sunt probleme, puteti topi ciocolata la bain-marie. Va explica wikipedia mai multe despre acest procedeu. Eu il recomand pentru momentele in care topiti lucruri si vreti sa nu se lipeasca sau sa nu se arda. Intr-adevar, dureaza putin mai mult dar este in totalitate sigur.
Mie imi place ciocolata foarte amara. La un moment dat se gasea in supermarket ciocolata cu 99% cacao. Numai din aceea am mancat o perioada pana cand a disparut complet de pe piata. Probabil eram singurul consumator. In orice caz, daca vreti sa aveti o tarta amaruie, gustati din ciocolata topita si adaugati cacao pana cand ajunge la gustul care va satisface. Pentru o aroma deosebita, puteti adauga si 4 – 5 picaturi de esenta de cafea.
Cat timp ciocolata se topeste (nu uitati de ea si mestecati cat mai des), intindeti intr-o forma de tarta antiaderenta aluatul. Ridicati aluatul si pe peretii formei, cat mai sus, pentru a putea pastra ciocolata topita. Dati apoi la cuptorul preincalzit pentru maxim 15 minute, la focul cel mai mic. Pentru a nu se umfla, intepati aluatul in mai multe locuri cu o furculita.
Dupa ce il scoateti asteptati sa se raceasca si asezati deasupra zemeura proaspata. Daca folositi zmeura congelata aceasta va lasa foarte mult lichid si va strica baza tartei noastre.
Turnati deasupra ciocolata topita, avand grija sa acoperiti complet tarta.
Pentru decor eu am folosit cateva ornamente pentru prajituri, prezente si ele in pachetul cu bunatati de la Dr. Oetker. Sunt facute din napolitane si arata destul de bine.
Inainte de a taia tarta, ea trebuie sa stea la frigider cel putin o ora (poate si mai mult, pana simtiti ca ciocolata s-a intarit si poate fi taiata in siguranta). Eu am preferat o varianta simpla de prezentare, taind rotund, cu forma si adaugand in afara de decor si cateva fructe de padure.
Aveti in continuare si alte sugestii de prezentare a acestui desert. Puteti adauga cateva bucati de zmeura pe farfurie, fructe de padure, sau chiar gem sau dulceata de zmeura daca aveti una acrisoara, care sa completeze gustul dulce-amarui al ciocolatei.
Cum spuneam si la inceput, va recomad cumpatare cu aceasta reteta. Aplicati principiul putin si bun si, oricat de greu vi s-ar parea, incercati sa impartiti si cu altii prajitura. In orice caz, inainte de toate, ganditi-va intai la sanatatea voastra si a copiilor vostri si nu uitati ca si jumatate de ora de exercitii fizice pe zi ajuta foarte mult.
Voie buna!
14 răspunsuri la “Tarta cu ciocolata si zmeura”
Foarte tare reteta! Nu prea ar trebui sa caut retete ciocolatoase, si eu si fi-miu si tati suntem pe principiul „daca e cu ciocolata, pai atunci sa mancam pana lesinam”.
Ciocolata amaruie: „probabil eram singurul consumator”.. foarte funny…
Funny sau nu, cumva ciocolata cu 99% cacao a disparut de pe rafturi. The salut Gabi!
Foarte tare reteta, a iesit impecabil domnule. Abia astept sa o incerc.
PS: caut reteta perfecta de ceva timp si in sfarsit am gasit-o. FELICITARI!!!! :):):)
Merci Monica petru laude. Dar cred ca pana la reteta perfecta mai avem putin 🙂
Super tare tarta! Imi place la nebunie combinatia de zmeura cu ciocolata…plus ca am facut si eu ceva de genu si stiu ca a fost grozava 😉
Da, combinatia de zmeura cu ciocolata este delicioasa.
Merci de aprecieri.
Vreau sa fac tarta pentru Valentine’s day, dar nu sint sigura cit unt este necesar. Cite gr la un packet de unt? Multumesc.
Claudia, eu am folosit pachete de unt de 200 g. Poti sa iti iei back-up inca 100 de grame. In functie de ciocolata folosita iti poate iesi mai tare sau mai moale „umplutura”.
Succes!
Buna. Imi place reteta dar pozele sunt fenomenale, ele spun tot ,felicitari foarte reusite.
Multumim Mihaela!
trebuie sa o incerc !!! iti spun eu daca imi va iesi
Foarte bine Mada!
[…] vedere acest fapt). Mai puteti folosi ciocolata asta si la tot felul de retete: fie ca faceti cu ea o tarta sau o folositi langa branza coapta, este […]
[…] s-a imprastiat cam tare si nu s-a imuiat deloc. Cred ca data viitoare voi face ca blatul ca aici. Ceea ce va recomand si […]