Va amintiti desigur de ciocolata „de casa” pe care o faceau parintii nostri cu ceva vreme in urma. Cine nu a mancat ciocolata din aceea nu cred ca a fost pe la noi prin tara pe vremea comunismului. Ciocolata de casa reprezenta o solutie destul de eficienta, relativ ieftina (daca gaseai tot ce iti trebuie) si mai ales gustoasa.
Desigur, acea ciocolata nu are prea mare legatura cu ciocolata adevarata. Am facut de cateva ori ciocolata dupa o metoda foarte simpla, folosind doar 4 ingrediente: unt de cacao, praf de cacao, miere si coacaze dezhidratate. Desigur, ultima componenta este optionala si o puteti inlocui cu orice fructe dezhidratate / confiate sau cu nuci, alune, migdale, etc.
Untul de cacao este obtinut in urma presarii masei de cacao. Se prezinta ca o materie alb-crem, ca un unt mai galben, si este ingredientul de baza al ciocolatei albe alaturi de vanilie si lecitina. Untul de cacao are un punct de topire destul de redus (34 de grade Celsius) ceea ce il face util si in industria cosmeticelor. Am folosit cacao alcalinizata. Alacalinizarea are rolul de a intensifica aroma si culoarea produsului final.
Masurile pentru aceasta reteta sunt „dupa gust”. Incepeti cu o cantitate de unt de cacao, la care adaugati cel putin jumatate din cantintate de cacao praf (la 100 de grame de unt folositi cel putin 50 de grame de cacao). Mie imi place ciocolata foarte amara asa ca eu am folosit mai multa cacao (70 grame de cacao la 100 de grame de unt).
Iata si cum trebuie sa procedati. In primul rand, dati bucata de unt pe razatoarea mare si puneti continutul intr-un castron. Acest lucru este necesar pentru ca untul sa se topeasca rapid si uniform. Vasul trebuie asezat deasupra unei cratite cu apa fiarta (nu trebuie sa fie in clocot, dar trebuie sa se pastreze o temperatura ridicata).
Amestecati in continuu cu un tel pana cand untul se topeste complet si devine lichid. Cum spuneam si mai sus, punctul de topire este destul de scazut, asa ca nu va dura foarte mult pana cand veti obtine o compozitie perfect lichida.
In acest moment, dati bolul la o parte si incepeti sa adaugati praful de cacao. Daca folositi o strecuratoare, veti avea siguranta ca nu munciti mult la omogenizarea cocoloaselor.
Nu uitati sa amestecati in continuu cu un tel pentru a omogeniza compozitia. In mod profesional, compozitia este amestecata cu un blender special timp de cateva ore. Nu este cazul nostru, dar cateva minute tot sunt necesare.
Cand aveti in castron o ciocolata lichida, adaugati mierea. Atentie, daca adaugati zahar acesta are nevoie de mai mult timp pentru a se topi si va trebui sa mestecati in continuu pana la dizolvarea lui completa. Din nou preferintele voastre dicteaza cantitatea de „dulce” adaugata. Pentru mine, la 200 de grame de unt si 140 grame de cacao, au fost necesare cam 3 linguri pline de miere. Dar asta-s eu si imi place ciocolata amaruie. Puneti pentru inceput 3 linguri, gustati si adaugati miere pana cand ajungeti la gustul dorit.
Later edit: cand am scris reteta nu folosisem niciodata zahar. Se pare ca zaharul se dizolva extrem de greu in untul de cacao. Daca nu vreti sa va trosneasca in dinti cristale de zahar (desi poate fi si asta o experienta) incercati sa folositi totusi mierea, sau orice fel de indulcitor lichid.
Lasati sa se raceasca putin compozitia, asezati formele pe o hartie de copt si asezati in forme fructele.
Cand compozitia s-a racit putin si incepe sa fie cleioasa, turnati ciocolata in fiecare forma.
Mie imi place sa experimentez gusturi si senzatii noi asa ca in unele forme eu am pus si cativa fulgi de chilli. Am auzit ca unii folosesc menta, piper si tot felul de ingrediente ciudate. Limita este doar imaginatia fiecaruia.
Dupa 20 – 30 de minute in frigider, ciocolata noastra este gata de a fi scoasa din forme si savurata. O puteti impacheta in hartie si o puteti face cadou sau o puteti pastra pentru voi, invelita in hartie de copt in frigider (untul de cacao se topeste la temperatura camerei deci e bine sa aveti in vedere acest fapt). Mai puteti folosi ciocolata asta si la tot felul de retete: fie ca faceti cu ea o tarta sau o folositi langa branza coapta, este ideala.
Cam atat pentru astazi. Daca nu gasiti unt de cacao, scrieti-mi un mesaj si va spun de unde comand eu.
Voie buna!
37 de răspunsuri la “Ciocolata”
[…] atunci sunteti convinsi ca aveti in fata alegerea cea buna. Daca vreti sa mergeti si mai departe, aici gasiti si sfaturi despre cum sa va faceti ciocolata […]
[…] si adaugati-o intr-o cratita impreuna cu un pachet de unt. Daca va faceti ciocolata singuri, ca aici, nu este nevoie sa o […]
Nu am gasit unt de cacao…
Cristina, incearca aici: http://www.driedfruits.ro
Buna Razvan,
Multam de reteta. Arata foarte bine ciocolata.
[…] adica pe intelesul nostru smantana cu mai mult de 35% grasime). Ciocolata buna puteti face voi ca aici. Smantana grasa gasiti daca cautati bine prin supermarket-urile mai mari (dar intrebati si pe la […]
E perfecta! Cu unt de cacao nu am incercat pana acum, dar e timpul sa incercam:)
De unde ai luat forma de ciocolata ?
Multumim
Forma de ciocolata am luat-o de la glucoza. De obicei glucoza vine in forme din alea. Am pastrat cateva pentru ca nu sunt foarte adanci. Dar cred ca puteti gasi forme pe la Metro.
k,multumim de pont.
Ai prezentare frumoasa.
Nu gasesc unt de cacao.
Multumesc.
Ileana, eu am gasit pe http://www.driedfruits.ro
Multumesc frumos. Inteleg ca este singura sursa? O sa intru si eu , am vazut ca au si alte sorturi interesante.
Succese in continuare.
Nu e singura sura. De aici am luat eu. Am vazut si in alte parti dar mai scump.
Uite, am mai gasit ceva aici http://www.driedfruits.ro/index.php?route=product/product&path=39&product_id=225
o fi aceeasi calitate?
Asta este bio. Nu cred ca difera din punct de vedere sl gustului.
Ce inseamna DFS?
Dried Fruits NuStiuCe :). Din cate stiu eu inseamna ca este portionat si impachetat de ei.
Multumesc
Dragut! Dar lecitina unde mai incape?
Lecitina 🙂 ? Nu-i trebuie 😀
[…] in acel recipient puneti galbenusurile. Intr-un cuvant: Baine Marie. Am mai folosit metoda asta la ciocolata, la trufe si la alte cateva […]
Am facut ciocolata, dupa recomandarile dumneavoastra (doar ca eu am pus putina sare, atat cat sa se simta). Chiar si formele de ciocolata le-am luat de la glucoza. A iesit foarte, foarte buna. De acum incolo nu voi mai cumpara ciocolata. As vrea sa incerc si cu masa de cacao, sa vad ce iese.
Va multumesc, sunt foarte incantata de aceasta descoperire 🙂
Multumesc pentru vizita si feedback.
Buna ziua.
La http://www.naturallhome.ro gasiti unt de cacao ne dezodorizat cu miros placut de cacao la 100g, 500g
in loc de cacao se poate folosi carob (pudra de roscove)??
Miha, eu nu am folosit niciodata, asa ca nu pot sa iti zic nimic sigur. Dar poti sa incerci 🙂
Salut, am incercat si eu reteta, dar nu mi se omogenizeaza ingredientele. Atat mierea cat si carobul se lasa jos, iar partea sus este doar unt. Oare de ce? Gresesc undeva?
Buna,
Eu nu am patit niciodata asa ceva. O fi de vina carobul, pe care eu nu l-am folosit pana acum la aceasta reteta.
[…] o ciocolata de casa adevarata fara miere. Uitati de reteta aia comunista cu mult lapte praf. Gasiti AICI o reteta de ciocolata […]
Buna,
Ai pus si lecitina? daca da , de care
Buna. Nu am am folosit lecitina.
Buna. Doresc sa prepar ciocolata amaruie cu peste 85%cacao. Daca pun la 100g unt pst 85% cacao crezi ca iese? Sau de ce nu 100% cu cat este mai amara cu atat mai bine.
Ps: la miere se poate renunta?
Buna.
Referitor la cantitatile de cacao vs unt, poti sa experimentezi. Daca iti place 100%, nu zice nimeni nimic (eu personal sunt adeptul unei ciocolati amare, cateodata isi are rostul).
Nu am incercat sa renunt la miere niciodata, deci nu stiu ce sa iti zic. Mie mi s-ar parea putin extrem fara nici un pic de indulcitor. Pot sa iti spun doar ca zaharul nu se dizolva in untul de cacao. Deci nu poti sa inlocuiesti mierea cu zahar ca nu se va dizolva.
Bună, Răzvan. Mulțumesc tare mult pentru rețeta de mai sus. N-am făcut-o exact, in sensul ca am înlocuit mierea cu pulbere de frunze de Stevia (soțul meu are diabet).
Am pus și eu fructe uscate – am experimentat cu stafide, curmale tăiate mărunt, migdale pisate sau nuci. Am pus câteva picături de ulei esențial de portocale o data (ii da un gust foarte interesant) și i-am pus de fiecare data vanilie pisata. Și de obicei adaug și piure de alune, îmi place foarte mult gustul.
Am comentat și eu aici fiindcă m-am gândit ca poate inspira pe cineva :).
Numai bine și mulțumesc încă o data!
Bune ideile. Multumim pentru inspiratie 🙂
Pana acum am facut ciocolata clasica,acum am facut si cu roscove si miere.A iesit un picut mai moale si nu ferma la rupere din cauza mierii,dar excelenta la gust.Prima data am facut-o la Ibiza la fundatia Casita Verde unde am fost voluntari la aniversarea a 35 de casnicie.
Recomand.
[…] de cacao l-am topit (puteti face asta pe baie de aburi, ca la ciocolata, sau 1 minut la […]