Burrito


Despre shaorma am mai vorbit si v-am zis atunci parerea mea. Am scris si o reteta despre cum se face. Astazi vorbim in schimb despre fratele shaormei, respectiv burrito-ul mexican care de o vreme s-a americanizat destul de mult. Daca la baza continea de cele mai multe ori doar fasole rosie fiarta, carne de vita si ardei iute, toate invelite intr-o lipie din faina de grau, la un moment dat s-a adaugat in interiorul lipiei ardei gras si, eventual, putin orez.

Nu pot sa spun daca prefer aceasta varianta unei shaorme, dar zic ca are un mare avantaj: in timp ce shaorma are in compozitie destul de multe legume crude, interiorul unui burrito este gatit. Din acest motiv este foarte simplu sa pregatim mai multi, sa ii impaturim si sa ii tinem o perioada in frigider sau sa ii luam „la pachet” intr-un loc unde avem posibilitatea de a ii incalzi la microunde.

Preparatia nu-i cine stie ce complicaciune. Avand in congelator un piept de la o gaina, am facut burrito de pui. Cum ziceam, la baza se face din vita, dar cine sta sa numere toate versiunile posibile. Am taiat acest piept de gaina cubulete, si l-am lasat peste noapte intr-o strachina impreuna cu un amestec de condimente (piper dulce, scortisoara, cardamon, sumac, busuioc – se gaseste la supermarket sub numele de „condimente pentru shaorma”) si sos de soia. Tot cu o seara inainte am pregatit si orezul (in sensul ca l-am fiert in apa cu sare, la o cana de orez doua de apa fiarta).

Toate fiind la locul lor, am incins o tigaie si am pus in ea 2 – 3 linguri de ulei in care am calit rapid doi catei de usturoi taiati marunt si un ardei iute taiat la fel de marunt. Ardeiul iute e dupa gust si dupa puterea fiecaruia.

Apoi am adaugat ardeiul gras taiat cubulete. Daca credeti ca e prea mare bataie de cap dintr-o data, il puteti taia cu o seara inainte, in timp ce preparati orezul. Se pastreaza la frigider intr-o punga inchisa cat mai ermetic.

In acest timp am pus la incalzit o cutie de fasole rosie fiarta. Pentru mine e ok fasolea fiarta de la conserva, atat timp cat contine doar fasole, apa si sare.

Dupa ce s-au calit ardeii, am pus peste ei si orezul, rece. In orice preparat care contine orez prajit, acesta trebuie sa fie rece inainte de a il praji. In caz contrar se inmoaie prea tare si veti avea in tigaie un fel de terci. Deci, preparati orezul inainte si adaugati-l rece in orice preparat care presupune orez prajit sau calit.

Cand totul a prins o forma si un gust, am pus o alta tigaie pe foc si calit bucatile de pui aromate de peste noapte. Pieptul de pui este foarte simplu si usor de gatit, mai ales daca este cuburi, cu conditia sa nu il prajiti pana se transforma in talpa. Fiind bucati mici, puteti verifica de mai multe ori in timpul gatirii daca s-a facut. Cinci minute sunt suficiente intr-o tigaie foarte incinsa.

Toate fiind pregatite, a trebuit doar sa rulez lipiile, incalzite putin deasupra flacarii pentru a deveni mai maleabile. Peste orezul cu ardei am pus cateva boabe de fasole.

Apoi carne.

La sfarsit am adaugat patrunjel verde si sos. Puteti folosi orice sos va place. Eu am folosit un sos salsa facut in casa din rosii din gradina si ardei, putin picant si foarte racoritor si cativa stropi de Harissa pentru mai multa iuteala.

Langa lipiile rulate nu mai trebuie decat un vin alb racit bine sau o bere la fel de rece.

Cam atat pentru astazi. Reteta nu-i cea originala dar zic eu ca iesi onorabil daca pui pe masa niste lipii din astea umplute ca mai sus, cu niste sosuri suplimentare alaturi si ceva beri alaturi.

Pofta sa ai!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *