Chimichanga


Un nume interesant, un preparat simplu dar gustos. Chimichanga este un fel de mancare popular in unele state din Mexic, dar si prin unele zone din America. Mai ales in zonele unde este la ea acasa bucataria Tex-Mex, adica acea bucatarie care pune laolata ingrediente americane cu stiluri si creatii culinare mexicane.

Chimichanga este de fapt o tortillia, adica o lipie, umpluta cu diverse tipuri de carne, legume, orez, branza, fasole si multe altele in functie de zona si de specifiul restaurantului in care se serveste.

Noi am ales ingrediente simple, care se gasesc la magazinul din colt si am realizat acest preparat astfel:

Ca de obicei, inainte de orice am pus toate ingredientele la indemana. Am folosit carne de vitel pe care am ales-o din galantar (bucata din pulpa din fata) si am rugat macelarul sa o toace. Va recomand si voua sa procedati la fel. In acest mod vedeti exact ce carne va ajunge in mancarea voastra la final.

Ingrediente chimichanga

Am tocat ardeiul gras, impreuna cu ardeiul iute uscat. Ardeiul iute nu este obligatoriu. Daca nu vreti ca mancarea sa fie iute, pur si simplu nu puneti iuteala in ea. Intr-adevar, exista mitul ca mancarea mexicana este picanta, dar nu ne obliga nimeni sa o facem asa la noi acasa. Pana la urma, de aceea o facem acasa, ca sa fie dupa gustul nostru. In cazul nostru, dupa gustul meu, a fost prea putin ardei iute. Dupa altii a fost prea mult.

ardei gras, ardei iute uscat

Am tocat marunt si ceapa. Nu-i obligatoriu sa fie ceapa verde, intamplator din asta era prin camara.

Ceapa verde

Am pus in carne sare si piper, putin ulei de masline si ardeiul iute tocat marunt. Am adaugat si cateva linguri de salsa si o lingura de pasta de ardei dulce. De obicei aceasta pasta este foarte sarata, iar daca o folositi aveti grija si nu mai puneti sare in compozitie. Sarea din aceasta pasta va fi suficienta.

carne vitel, carne de vita

Salsa si pasta de ardei

Apoi am calit carnea intr-o tigaie pana cand a inceput sa isi schimbe culoarea.

Carne de vitel calita

Carne de vitel calita

Dupa ce caliti carnea, trebuie sa o scoateti din vas deoarece caldura vasului o va coace in continuare si umplutura va fi mult prea facuta la final. Separat am calit si legumele. Intai ardeiul cu ceapa.

Ardei calit

Apoi am adaugat si fasolea din conserva si porumbul.

porumb

Dupa ce s-au calit toate, le-am pus peste carnea de vita si le-am amestecat bine.

Inainte de a fi folosite, foile de tortillia se incalzesc cateva secunde direct intr-o tigaie uscata, apoi se pune in ele umplutura si se ruleaza.

Tortillia

Tortillia umpluta

Dupa ce am rulat toate foile, le-am prajit in ulei incins pe ambele parti. Se vor rumeni foarte repede asa ca va trebui sa va miscati rapid. Incercati intai cu 2 deodata si daca merge simplu cu intorsul lor, puteti pune si cate 4.

Tortillia prajita

Unele retete spun ca ca acest preparat trebuie prajit in baie de ulei pentru 5 – 10 minute. Eu am observat ca au tendinta de a se absorbi foarte tare uleiul si asta nu mi-a placut. La fel, pentru a nu se arde complet, ar trebui sa avem o friteuza in care sa putem controla temperatura uleiului. Asa ca alternativa mai simpla si mai sanatoasa este aceea de la pune pe o tava (hartia de copt e indicata pentru a nu se lipi) si tava sa mai stea in cuptorul incins pe la 180 de grade cam 10 – 12 minute.

Retele spun ca chimichanga se poate alatura atat cu sos de branza cat si cu guacamole. Daca nu stiati, guacamole este un sos de avocado. Am gasit intr-un magazin un borcan cu guacamole dar, cititnd ingredientele, supriza: sosul de avocado nu avea avocado in el. La fel si sosul cheddar din acelas magazin nu avea nici un fel de branza printre ingrediente. La mine nu merge cu pacaleli din astea asa ca, dupa 10 -12 minute de stat in cuptor, le-am servit simplu doar cu putin sos salsa picant alaturi. Poate ar fi mers si putin orez dar ne era cam foame asa ca am renuntat.

Unele retete specifica faptul ca chimichanga se serveste pe pat de salata. Asa ca daca vreti sa fiti „traditionalisti” puteti alege si aceasta forma de aranjare pe farfurie. Aveti grija insa sa mancati si salata, care-i tot mancare nu numai decor.

Sa fie bine!


8 răspunsuri la “Chimichanga”

  1. O singura mare problema are reteta asta: daca nu e picanta suficient mie imi pare fara farmec, daca e picanta le mai place altora 🙂
    Cred ca singura solutie e gatitul in 2 transe: una picanta una nu. 🙂

  2. […] si rasarituri, culori de toamna, dar a si fotografiat cap-coada o reteta pentru blogul lui Razvan, Tu ce mananci? In tot acest timp a oferit raspunsuri la intrebarile fara sfarsit al utilizatorilor forumului […]

  3. […] Timp de 9 zile Sony A7 a mers cu mine la un botez, pe campiile uscate ale baraganului, pe strazile capitalei, la sediul F64, noaptea in club, la munte la Cheile Gradistei, a vazut apusuri si rasarituri, culori de toamna, dar a si fotografiat cap-coada o reteta pentru blogul lui Razvan, Tu ce mananci? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *