Acum 2 saptamani credeam ca vine primavara. Acum nu mai sunt foarte sigur, pare mai curand ca va ninge din clipa in clipa dar sper ca iarna sa fie istovita si sa se retraga la ea acasa sa se odihneasca pana prin noiembrie – decembrie.
Daca tot am vazut eu soare si cald, am zis ca nu ar fi rau sa pornesc sezonul de gratare cum am vazut ca au mai facut si altii. Eu am zis sa incepem usor, si sa ne dezmortim cu o ciorba de peste. Nu este nici bors, nici ciorba pescareasca, este mai degraba o ciorba de legume, acrita cu lamaie si parfumata de la cateva bucati de peste. Ciorba asta e bine sa o faceti toamna, cand sunt legumele cu gust, dar nici daca le luati acum de la vreun supermarket nu o sa dati gres. Doar ca gustul este mai puternic toamna.
Intai de toate am scos o masa afara, la soare, pe care am pus toate ingredientele. Legume, peste, doua lamai si ceva verdeata. Am folosit cap de somon si de novac, precum si cateva bucatele de caras. Lumea zice ca e bine sa fie cat mai multi pesti diferiti in ciorba. Eu zic ca fiecare are gustul lui si ca nu e bine sa amestecam fara sens arome. Trei soiuri ajung.
Legumele au fost ceapa, cartofi, morcovi, ardei si brocoli. La legume nu-i chiar o regula. O fi la borsul pescaresc, cel clasic, dar la ciorba mea nu-i, iar cantitatile le reglez din ochi. Ce-am facut eu aici a fost pentru 7 persoane care au mai luat si la pachet, deci 20 de portii tot au iesit.
In primul rand am facut focul si am pus apa la fiert cu o mana de sare. Apoi am spalat bine legumele, si le-am taiat bucati, pe care le-am calit la foc iute intr-un wok. Intai morcovul (dureaza cel mai mult pana se inmoaie), peste morcov am pus ardeiul (gras si capia) iar la sfarsiti brocolli (asta se face cel mai repede).
Cand erau inca tari, am pus peste legume suc de rosii si le-am mai tinut pe foc.
In timp ce caleam legumele, apa din ceaun a inceput sa fiarba. Am taiat ceapa, nici foarte fin dar nici bucati prea mari, si am pus-o la fiert.
Dupa vreo 10 minute am pus si cartofii, taiati cubulete, la fiert peste ceapa.
Cand cartofii erau aproape fierti, am turnat in oala si bucatile de peste. Capatanile le-am taiat in bucati mai mici, si am avut grija sa indepartez toti solzii.
Am mai bagat lemne pe foc si am lasat sa dea din nou in clocot. Pestele a fiert apoi cam 10 minute, dupa care am turnat toate legumele in oala si am amestecat incet, cu grija sa nu sfaram pestele.
Am mai pus suc de rosii (puteti pune bulion sau putina pasta de tomate) si am lasat sa mai dea intr-un clocot pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Am dres ciorba cu sucul de la doua lamai si am pus 2 – 3 legaturi de patrunjel si marar. Am gustat si potrivit de sare si cam asta a fost.
Am pus in fiecare farfurie cate o bucata de peste, legume si ciorba.
Mesenii s-au aratat incantati si unii au cerut si a doua portie. Cred ca le-a placut.
Eu zic ca am inceput primavara destul de frumos. Anul asta am de gand sa folosesc mai des ceanunul si sa las pe locul doi gratarul cu ale lui fleici, cefe, copanele si mititei. Sa vedem ce iese.
O primava insorita va doresc.
8 răspunsuri la “Ciorba de peste”
Ce bine arata si cred ca a fost foarte gustoasa, ca toate mancarurile pe care le-ai gatit pana acum.
Ne bucuram ptr tine si speram sa ajungi unde vrei cu acest talent.
PS:multam fain ptr poza asta,chiar ne era dor de ei.Pupici multi la toti
Multumesc Roxa pentru incurajari. Sper sa ne vedem cat mai curand la lac sa facem un iepure de la Nasu’. Multa sanatate si bucurii si sa auzim de bine.
Desi sunt un mare amator de ciorba de peste nu m-am aventurat niciodata sa o gatesc.
Am riscat wekeendul asta si am si anuntat ceva prieteni de intentia mea de a gati ciorba de peste.
A iesit absolut super gustoasa, am fost laudat de toata lumea,la modul sincer.
Extraordinara reteta.
Multumesc! Ma bucur ca a fost apreciata!
Ciorba ca si ciorba, da’ detzurile alea de tuica de pe masa is mortale!
Ca si tuica din ele de altfel. Chiar daca era cam cald, tin minte ca a intrat la fix 🙂
nu am gatit ciorba niciodata, am urmat instructiunile tocmai asa. a iesit super tare. multumesc mult.
E perfect!