• capatani si bucati de peste
  • (somon, novac, caras)
  • 3 cartofi
  • 3 cepe
  • 4 morcovi
  • 7 ardei colorati (gras si capia)
  • 2 brocolli
  • 2 lamai
  • 1 litru de suc de rosii (sau bulion dar mai putin)
  • patrunjel, marar
  • sare, piper

Acum 2 saptamani credeam ca vine primavara. Acum nu mai sunt foarte sigur, pare mai curand ca va ninge din clipa in clipa dar sper ca iarna sa fie istovita si sa se retraga la ea acasa sa se odihneasca pana prin noiembrie – decembrie.

Daca tot am vazut eu soare si cald, am zis ca nu ar fi rau sa pornesc sezonul de gratare cum am vazut ca au mai facut si altii. Eu am zis sa incepem usor, si sa ne dezmortim cu o ciorba de peste. Nu este nici bors, nici ciorba pescareasca, este mai degraba o ciorba de legume, acrita cu lamaie si parfumata de la cateva bucati de peste. Ciorba asta e bine sa o faceti toamna, cand sunt legumele cu gust, dar nici daca le luati acum de la vreun supermarket nu o sa dati gres. Doar ca gustul este mai puternic toamna.

Intai de toate am scos o masa afara, la soare, pe care am pus toate ingredientele. Legume, peste, doua lamai si ceva verdeata. Am folosit cap de somon si de novac, precum si cateva bucatele de caras.  Lumea zice ca e bine sa fie cat mai multi pesti diferiti in ciorba. Eu zic ca fiecare are gustul lui si ca nu e bine sa amestecam fara sens arome. Trei soiuri ajung.

Legumele au fost ceapa, cartofi, morcovi, ardei si brocoli.  La legume nu-i chiar o regula. O fi la borsul pescaresc, cel clasic, dar la ciorba mea nu-i, iar cantitatile le reglez din ochi. Ce-am facut eu aici a fost pentru 7 persoane care au mai luat si la pachet, deci 20 de portii tot au iesit.

Ciorba de peste - ingrediente

In primul rand am facut focul si am pus apa la fiert cu o mana de sare. Apoi am spalat bine legumele, si le-am taiat bucati, pe care le-am calit la foc iute intr-un wok. Intai morcovul (dureaza cel mai mult pana se inmoaie), peste morcov am pus ardeiul (gras si capia) iar la sfarsiti brocolli (asta se face cel mai repede).

Ciorba de peste - legume

Cand erau inca tari, am pus peste legume suc de rosii si le-am mai tinut pe foc.

Ciorba de peste - Legume cu bulion

In timp ce caleam legumele, apa din ceaun a inceput sa fiarba. Am taiat ceapa, nici foarte fin dar nici bucati prea mari, si am pus-o la fiert.

Ciorba de peste - ceapa

Dupa vreo 10 minute am pus si cartofii, taiati cubulete, la fiert peste ceapa.

Ciorba de peste - cartofi

Cand cartofii erau aproape fierti, am turnat in oala si bucatile de peste. Capatanile le-am taiat in bucati mai mici, si am avut grija sa indepartez toti solzii.

Ciorba de peste - cap de somon, novac si bucati de caras

Am mai bagat lemne pe foc si am lasat sa dea din nou in clocot. Pestele a fiert apoi cam 10 minute, dupa care am turnat toate legumele in oala si am amestecat incet, cu grija sa nu sfaram pestele.

Ciorba de peste - legumele

Am mai pus suc de rosii (puteti pune bulion sau putina pasta de tomate) si am lasat sa mai dea intr-un clocot pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

Ciorba de peste - bulion

Ciorba de peste - ceaun

Ciorba de peste la ceaun

Am dres ciorba cu sucul de la doua lamai si am pus 2 – 3 legaturi de patrunjel si marar. Am gustat si potrivit de sare si cam asta a fost.

Ciorba de peste gustat

Ciorba de peste

Am pus in fiecare farfurie cate o bucata de peste, legume si ciorba.

Ciorba de peste

Mesenii s-au aratat incantati si unii au cerut si a doua portie. Cred ca le-a placut.

Razvan Anton - Ciorba de peste la Padureni

Eu zic ca am inceput primavara destul de frumos. Anul asta am de gand sa folosesc mai des ceanunul si sa las pe locul doi gratarul cu ale lui fleici, cefe, copanele si mititei. Sa vedem ce iese.

O primava insorita va doresc.