“Sunt un om norocos!”

Asa a inceput discursul domnului Gabriel Nicolescu, un nevazator din Romania care este primul beneficiar al unui caine ghid pentru nevazatori. Scurtul lui speech a fost tinut cu ocazia prezentei fundatiei Light into Europe, despre care v-am mai vorbit, in sediul Ubisoft Romania, in cadrul unei campanii de constientizare a activitatii acestei fundatii.

Gabriel Nicolescu

Gabriel Nicolescu

“Chiar daca par idealist, vreau ca prin puterile de care dispun, sa schimb ceva in bine in lumea in care traim. Tot ceea ce fac, fac voluntar, iar singura rasplata la care ma astept, acum ca nu mai vad, e sa aud lumea cum se bucura.”, spune Gabriel. Cum spuneam, in prezent, Gabriel este primul nevazator care beneficiaza de un caine ghid din Romania. Prin intermediul Fundatiei Light into Europe, Gabriel a primit-o in iulie 2010 pe Chloe, prima catelusa ghid pentru nevazatori din Romania.

Pentru a putea conduce un nevazator, un caine ghid trece printr-un proces foarte complicat care dureaza aproape 2 ani. Cainele trebuie sa fie invatat in afara comanzilor de baza si multe alte comenzi si cum sa se comporte in diferite situatii intalnite. Cainele trebuie sa fie astfel obisnuit cu cat mai multe medii si situatii. Pana sa intre in posesia unei persoane nevazatoare, el petrece o perioada de training in “familii gazda” unde invata aceste comenzi si unde este pus fata in fata cu diferite situatii.

Ieri am vazut labradorii la treaba si am simulat cu ajutorul unor ochelari cateva deficiente de vedere.

Light into Europe

Light into Europe

Am vazut si cum trebuie sa te comporti cu un catel care este in training.

Caine Ghid dresaj

Caine Ghid dresaj

Daca va intrebati cum puteti ajuta, va spun ca este foarte simplu: va puteti inscrie ca voluntari in programul de “Puppy Walkers”. Ce inseamna asta? Ca in functie de disponibilitatea voastra, puteti participa la un program in care sa invatati modul in care se lucreaza cu un caine care se afla in training, si puteti lua acest caine cu voi pentru al familiariza cu diverse medii. Puteti fi implicati in acest program o ora (pentru una din plimbarile zilnice), o zi sau un week-end (in care cainele va sta in permanenta cu dumneavoastra) sau chiar mai mult, devenind astfel familie gazduitoare pentru un caine ce va deveni ghid si va ajunge in final la cineva care are nevoie de el. Imi puteti trimite un mesaj mie, cu datele dumneavoastra de contact, iar cineva de la fundatie va lua legatura cu voi.

caine ghid in training

In permanenta veti fi coordonati de domnul Mircea Gaspar, dresorul fundatiei, care va oferi de fiecare data suportul lui si va va invata ce trebuie sa faceti si ce nu trebuie sa faceti pentru a ii asigura un program de antrenament potrivit cainielui pe care il veti avea in grija.

Despre Light into Europe v-am mai spus, puteti in continuare sa cititi cateva intamplari, cu bune si rele, amuzante sau triste, din viata lui Gabriel si poate veti incerca sa ajutati aceasta comunitate de oameni care au nevoie de suportul nostru pentru a duce o viata decenta: http://www.gabrielnicolescu.ro

Astazi am iesit cu Chloe si cu toate ca este ger, iar pe jos era sticla, a fost “haios”. Imi imaginez cum aratam in vreo patru situatii cand cu mana stanga o trageam pe Chloe in timp ce alunecam, mana dreapta cu bastonul se ridica undeva spre cer, iar popoul meu se indrepta spre pamant. Doar ca dansand kazacioc in tinerete la niste chefuri am ceva experienta si in acest fel am reusit sa nu ma “odihnesc” pe pamant. Este interesant cum Chloe la fiecare gramajoara de 5-10 cm de zapada se opreste, astfel ca eu eram nedumerit ce se petrece pe traseul nostru de zi cu zi. Pana cand am prins “spilul” si mi-am vazut de drum.

Un weekend linistit va doresc!