Saptamana trecuta am fost contactat de cei de la Dr. Oetker care mi-au propus sa particip la un concurs. Nu prea sunt genul care sa participe la concursuri dar asta a sunat interesant. Trebuia sa imi aleg o reteta din lista de aici: http://www.promotii-oetker.ro/paste2012/, cei de la Dr. Oetker imi trimiteau ingredientele iar la randul meu trebuia sa fac preparatul si sa vi-l prezint voua, si lor. La sfarsit, prin tragere la sorti, e posibil sa castig un set pentru prajituri. Asa ca le-am scris un mail in care le-am spus preferinta mea iar dupa cateva zile am primit un pachet cu tot ce imi trebuia pentru reteta si inca ceva peste (multumesc pentru vinul spumant, am sa il servesc la masa de Paste).
Deoarece imi place spanacul in cat mai variate forme, mi-a facut cu ochiul in retetarul lor o rulada cu spanac. Imi place foarte mult spanacul precum si combinatia de spanac cu branza si oua. Faptul toata lucratura asta urma sa fie imbracata intr-un aluat pufos m-a atras si mai mult. La prima vedere pare complicat dar veti vedea ca nu e chiar asa.
Deoarece este sezonul in care pietele sunt pline cu verzituri, puteti folosi spanacul crud. Dupa ce il curatati bine de pamant si dati cojile groase jos, puneti la fiert o oala cu apa si cand apa clocoteste, puneti spanacul in ea. Nu trebuie sa il lasati mai mult de cateva minute, pentru ca toate vitaminele si mineralele se vor pierde. Il scoateti apoi, il scurgeti bine de apa si il taiati cat mai fin. Daca alegeti spanacul crud, tineti minte ca prin oparire el se micsoreaza, deci pentru 400 de grame de spananc preparat va trebui sa luati cam 700 – 800 de grame de spanac crud.
Asadar, am citit reteta, am pregatit ingredientele si am pornit la treaba.
In primul rand am pus drojdia cu putin zahar si 2 linguri de lapte cald (nu fierbinte) sa se activeze.
Dupa 10 minute, am amestecat drojdia cu faina, un ou, o lingura de zahar si putina sare. Am amestecat putin si apoi am pus si untul. Nu l-am topit, era destul de moale pentru ca statuse la temperatura camerei asa ca a fost usor sa il incorporez in aluat.
Am adaugat apoi treptat cei 250 ml de lapte, si am amestecat intai cu o furculita, apoi cu mana, pana cand am ajuns la un aluat destul de moale ca sa iasa pufos dar suficient de tare pentru a pute fi lucrat.
In tot acest timp a trebuit sa ma feresc de „pradatori”, care nu mai aveau rabdare pana la finalul „prajiturii”.
Am lasat aluatul la crescut, timp in care am preparat umplutura. Adica am taiat marunt ceapa, am calit-o in putin ulei, am adaugat spanacul si la sfarsit usturoiul. Operatiunea asta nu a durat mai mult de cinci minute.
Dupa ce umplutura s-a racit putin, am adaugat branza, doua linguri de faina si 3 linguri de pesmet. Am amestecat bine si am incorporat si doua oua la final.
Am intins aluatul pe masa de lucru pe care am dat un praf de faina inainte (ca sa nu se lipeasca aluatul). Ar fi trebuit sa aiba cam 1 centimetru grosime. Al meu a avut mai putin dar mi s-a parut prea multa umplutura si vroiam sa o folosesc pe toata.
Am asaezat apoi peste stratul de spanac 2 oua taiate jumatati, si am rulat cu atentie.
Pentru a sigila cat mai bine rulada, am folosit o inventie inovatoare, o pensula care are atasata un recipient ce permite lichidului sa curga treptat. Cel putin in teorie asta ar trebui sa faca deoarece in practica s-a dovedit ca sistemul nu functioneaza cum ar trebui.
Am strans cu grija deranjul creeat de „explozia” de ou si am asezat rulada intr-o tava rotunda. Putem sa o asez si lunga intr-o tava normala dar am vrut sa incerc si alta forma. Asa ca rulada a intrat la cuptor, preincalzit la 180 de grade (sau pe la trei sferturi la cuptoarele fara reglarea temperaturii).
Dupa 25 de minute am scos rulada. Am lasat-o putin sa se raceasca si am taiat-o.
Eu cred ca a iest bine, desi nu prea pare o rulada. Cred a aluatul a fost prea moale si am gresit punand-o in forma rotunda. Si-ar fi pastrat mai bine forma intr-o tava normala. In orice caz, gustul a fost foarte buna, exact cum asteptam.
Rulada asta poate fi o buna alternativa la diverse droburi sau carnuri grele si chiar poate fi pusa pe masa de catre cei care vor sa iasa din rutina mielului de Paste si vor o masa festiva mai usoara dar consistenta. Poate fi si facuta si de post – daca inlocuiti untul cu putin ulei si renuntati complet la oua, dar nu va asteptati la prea mare lucru in situatia asta.
Cam atat pentru astazi. Va doresc un Paste Fericit, linistit si luminos.