Sa ne intelegem de la bun inceput: shaorma nu este fast food (chiar daca se face, serveste si mananca rapid), nu este o mancare rea iar faptul ca iti poti configura singur continutul ei ii da un mare avantaj in fata sandivis-urilor gata facute, cu un continut incert si sosuri dubioase. Imi rezerv dreptul de a nu discuta nimic despre Mec sau KFC sau alte super lanturi care promoveaza mancare de plastic.
Cand sunt in oras si nu am ragazul sa vizitez un restaurant, shaorma este singura mea alegere. Criteriile de alegere a locului sunt destul de simple si, cred eu, de bun simt. In primul rand, unde e lume multa este si rulaj mare, de unde rezulta o prospetime ridicata a ingredientelor. Daca ingredientele sunt la vedere, e si asta un lucru bun: iti poti da seama dupa culoare de prospetimea lor. Daca sunt multe sosuri care pot fi comandate, asta poate fi si bine si rau. Daca omul din fata ta poate sa iti spuna din ce sunt facute, asta e un lucru bun. Daca nu stie, de cele mai multe ori inseamna ca sosurile au fost la randul lor scoase din tuburi.
Lipia ideala, pentru mine, contine urmatoarele: carne de vita sau pui, varza, ceapa, rosii, ardei iute, mult patrunjel si eventual un strop de suc de rosii. In shaorma pe care o comand nu exista sosuri albe (cele mai multe sunt facute cu maioneza lungita) si nici cartofi prajiti (de obicei sunt reci si stiu cat de des se schimba uleiul in friteuzele alea asa ca nu prea e pentru mine).
Cam atat cu teoria. Concluziile le trageti voi si daca vreti sa vorbim mai multe va astept vineri, la Cora Lujerului, unde incepand cu ora 17:00 va voi povesti putin despre mancare sanatoasa in cadrul Food Revolution Day, o campanie initiata de Jamie Oliver.
Mai departe va explic cum am facut de curand o shaorma acasa. Este simplu, dureaza putin, si cu ingredientele corecte va asigurati de un fel de macare bun si sanatos. Nu mai zic ca este amuzat de impaturit si de mancat. Multi vor comenta ca ingredientele folosite de mine nu sunt cele clasice. Asa o fi, dar rau nu a iesit.
Pulpele de pui dezosate le-am taiat in fasii subtiri si le-am condimentat cu sare si piper, dupa care am turnat peste ele sos de soia (cel mai dark posibil). Pot sa stea asa de la jumatate de ora pana la cateva ore. Cu cat sau mai mult, cu atat mai bine. Am taiat ceapa si usturoi verde rondele, si le-am calit intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de masline.
Nu le-am lasat prea mult, si am pus peste ele puiul. Tigaia trebuie sa fie incinsa iar puiul trebuie sa sfaraie in continu.
Am amestecat de cateva ori in tigaie si cand puiul a fost aproape gata am adaugat putin sos de stridii si patrunjelul tocat marunt. Gasiti sos de stridii in multe magazine. Va recomand sa cititi ingredientele, deoarece sunt diversi producatori mai mult sau mai putin corecti.
Am prajit pe un grill electric ardeii grasi si ceapa, dupa care am taiat legumele in bucati mari (nu va chinuiti mult cu feliatul, nu are rost).
De data asta, am trecut peste regula cartofilor prajiti si asta doar pentru faptul ca au aparut cartofii noi. Nu trebuie curatati, nu trebuie feliati, se fac repede si sunt super gustosi. Asa ca am prajit cativa in ulei foarte incins.
Am pus ingredientele pe masa si fiecare si-a construit sandivsul dupa pofta inimii.
Eu am facut asa: intai de toate am uns lipia cu un sos de iaurt cu castraveti, marar si usturoi. Tzatziki pe numele lui. Va povestesc in curand si despre el.
A urmat ardeiul gras, aromat si colorat.
Desigur, este randul carnii.
Deasupra a venit o bucata de ardei iute (pus si el cateva minute pe grill pentru a ii elibera aromele).
La sfarsit, ceapa si salata verde.
Si acum partea interesanta: rulatul. Trebuie sa recunosc ca incep sa devin invidios pe dexteritatea celor care impacheteaza perfect lipiile astfel incat nu se pierde nimic din ele. Mie nu imi iese de fiecare data.
Cam asta a iesit: o shaorma gustoasa, cu carne frageda si bine facuta, cu legume proaspete si un sos racoritor. Cum ziceam, de data asta am pus si putini cartofi langa, de dragul primaverii.
Voie buna!
7 răspunsuri la “Un alt fel de shaorma”
Titlul e gresit. Nu e „o altfel”, e „un alt fel”.
Multumesc Oana, dar din pacate nu mai pot modifica acum :(.
Edit: am reusit. Multumesc
[…] amestecat energic, am potrivit de sare, am tinut la frigider si am folosit sosul asta la shaorma, in loc de maioneza. Eu l-am lasat asa, simplu, dar cativa stropi de ulei de masline, poate si […]
Exista si o varianta mai simpla si cred eu la fel de buna. Pulpe de pui dezosate le faci la gratar, din acela cu apa pe fund. Iti mai trebuie varza, rosii, castraveti, ardei, orice alte legume pe care le vrei, eventual si putin ardei iute. Pentru un sos sanatos merge un pahar de iaurt(prefer 0.1%), usturoi 2 catei sau mai mult dupa preferinta, marar. Usturoiul il razi mic, mararul il toci, amesteci cu iaurtul, sare si gata sosul. Puiul taiat, legumele taiate, sosul le pui in lipie si gata shaorma. Nu ai prajeala, nu ai ulei, ai fibre/proteine + carbohidratii din lipie. E satioasa, sanatoasa(pui la gratar + salata e la ordinea zilei), usor de facut si mai ales ai grantia ca e facuta de tine, si nu gasesti in ea toate nebuniile pe care le pun aia de la colt. Cum suna?
Suna perfect :)! Grill-ul e cea mai buna optiune pentru o carne facuta cat mai sanatos.
In functie ingredientele folosite,shaorma este o mancare sanatoasa.Eu recomand cat mai putina maioneza sau chiar deloc.Ceapa eu o prefer cruda nu calita,in Turcia de ex nu am vazut pe nimeni sa o caleasca 🙂 si daca ei nu stiu sa faca shaorma….
Maioneza e cam daunatoare si eu nu prea ii vad rostul in shaorma. Sunt multe alte sosuri care se potrivesc de minune, dar nu asta.