• o varza alba, proaspata
  • 500 g pulpa de porc
  • 100 g slanina afumata
  • 2 cepe
  • 5 rosii
  • 4 foi de dafin
  • boabe de piper
  • sare

Am fost week-end-ul trecut la Slobozia, la o petrecere, unde am cunoscut oameni noi si unde m-am distrat si m-am simtit exceptional. Le multumesc pentru ca m-au gazduit si ca m-au facut sa ma simt ca acasa. Am plecat de acolo cu amintiri frumoase, cu discuri cu muzica veche, cu miere de la stupii din gradina si cu o tuica proaspata, numai buna pentru a trata raceala care pare ca nu vrea sa imi dea pace.

Am mai plecat de acolo si cu o reteta. Mama lui Alin face varza intr-un mod special, ca un fel de ciorba de varza mult scazuta. Sau, daca vreti, o mancare de varza cu mult sos. Am replicat si noi aceasta reteta si v-o povestesc si voua pentru ca este usor de facut. Daca tot a inceput postul, va spun ca daca vreti sa iasa de post (sau vegetariana) nu trebuie sa faceti altceva decat sa renunati la a pune in ea carne.

Va trebuie in primul rand o varza pe care sa o taiati fasii cat mai subtiri. Un cutit ceramic este de preferat dar daca nu va descurcati cu el (eu nu prea il manuiesc cu precizie) merge cu orice cutit ascutit. Nu uitati sa scoateti miezul care este tare si nu e bun in mancare dar e bun sa il mancati crud.

Varza

Dupa ce ati taiat varza,  o asezati intr-o cratita mare, puneti sare peste ea si amestecati cu mana.

Varza taiata frecata cu sare

Urmeaza sa taiati doua cepe mari (cubulete) si jumatate de kilogram de pulpa de porc (cuburi mai mari). Le puneti pe toate la calit deodata cu doua trei linguri de ulei si sare.

Ceapa si carne de porc calite

Ceapa si carne de porc calite

Cand carnea s-a albit (nu trebuie sa se faca complet) si ceapa s-a inmuiat, le puteti pune in oala peste varza. Puneti si o mana de slaninuta afumata impanata cu carnea, pentru aroma.

Slanina afumata

Umpleti oala cu apa apoi si lasati sa fiarba. Acum puteti pune si cateva foi de dafin si boabe de piper (dupa gust si preferinte).

Varza cu carne, foi de dafin si piper

Dupe ce fierbe cam o ora, poate si mai bine, taiati cubulete cateva rosi (4 – 5 rosii ar trebui sa fie suficiente). Le adaugati si pe aceastea in oala, lasand sa fiarba fara capac inca 15 minute.

Rosii cubulete

Cam asta este tot ce aveti de facut. Cat timp oala fierbe aveti timp sa faceti si o mamaliga. Le puneti pe toate in farfurie si serviti cu o tuica fiarta alaturi, sa va fereasca de raceala.

Varza calita cu carne si mamaliga

Voie buna!