Primavara e plina de arome, texturi si gusturi. E pacat sa nu ne bucuram de ele, mai ales ca dureaza foarte putin. Daca produsele toamnei pot fi transformate pentru a te bucura de ele un an intreg prin diverse metode (congelare, coacere, murare, fierbere, si multe altele), aromele primaverii pot fi savurate doar in plin anotimp. Nu poti sa congelezi salata sau untisorul, nu poti sa murezi urzici sau sa pui ridichii la otet. Bine, fie, ridichii la otet poti sa pui dar nu prea pastrezi mare lucru din gust.
In padurile noastre gasesti in acest anotimp niste frunze deosebit de parfumate. Leurda, numele ei oficial allium ursinum dispare toatal la inceputul verii, deci acum este momentul ei. Din leurda se pot face multe lucruri – poate fi pusa in salata, in omleta, sau chiar in supa. Dar eu ma voi opri astazi la ceva simplu si aromat care, zic eu, merge atat la o cina frugala cat si la un mic dejun de duminica.
O bucata de unt se freaca cu sare folosind o lingura de lemn pana se inmoaie si se elimina apa din el. In timp ce frecati, veti observa ca in caston se formeaza lichid. Puteti sa il aruncati.
Taiati cat mai subtire o mana de leurda si o adaugati peste unt, amestecand. Cantitatea e dupa gustul fiecaruia asa ca nu vreau sa va dau o masura.
Daca vreti o aroma mai fina, puneti mai putina leurda. Daca vreti un unt puternic aromat, puneti mai multa. Secretul, ca de altfel la orice mancare, este sa gustati tot timpul. Cand ati ajuns la gustul perfect, va opriti.
Rulati untul astfel aromat intr-o folie de plastic si il puteti pastra in frigider cateva saptamani. Cand vreti sa serviti ceva rapid, prajiti o felie de paine si o ungeti cu unt. Va garantez ca nu o sa va puteti opri la o singura felie.
Daca vreti, puneti alaturi si cateva ciuperci trase in unt. Intr-o tigaie incingeti putin ulei, adaugati unt si prajiti ciupercile intregi pana cand se coloreaza frumos si se inmoaie. De abia atunci adaugati sare si le rasturnati pe o farfurie.
Va puteti opri aici pentru moment. Este suficient. Sau, puteti continua, si peste cele de mai sus sa puneti o pasare.
Dar despre asta, in episodul urmator.
Un răspuns la “Unt aromat cu leurda”
[…] mijlocul mesei, ca piesa de rezistenta, un platou mare care continea felii de paine prajita unse cu unt cu leurda, ciuperci trase la tigaie in unt, usturoiul copt (demential) si deasupra fazanul, colorat, […]