Prajitura ce urmeaza, daca poate fi numita prajitura, este deosebit de simplu de realizat. Ingredientele le numeri pe degetele de la o mana iar procesul in sine e o joaca. De fapt, este chiar indicat sa va jucati cu reteta asta pentru ca este destul de versatila. Atat cei mici cat si adultii se vor bucura de aceste „acadele”. Sa nu mai pierdem vremea si sa pornim la treaba.
In primul rand biscuitii. Ei pot fi cu cacao, cu cereale, simpli, cu zahar sau cate doi lipiti cu crema intre ei. Nu prea conteaza, atata timp cat sunt proaspeti si crocanti. As recomanda totusi niste biscutiti nu foarte dulci, deoarece pana la urma ii vom inveli in ciocolata.
Eu am folosit Oreo, pentru simplul motiv ca imi plac. I-am macinat foarte fin cu blender-ul de mana (daca aveti robot este si mai bine). Important este sa fie cat mai fin macinati si sa nu ramana bucati intregi. Daca nu aveti robot sau blender, nu e panica: puneti biscuitii intr-un prosop de bucatarie sau intr-o punga si macinati-i cu un sucitor, cu o lingura de lemn sau cu fundul unei cratite. Optiuni exista.
Am amestecat apoi macinatura de biscuiti cu mascarpone. Mascarpone este doar prima optiune. Puteti folosi si crema de branza, simpla, fara verdeturi sau arome.
Amestecand bine si incorporand toti biscuitii in mascarpone (sau in crema de branza), veti obtine o crema. Daca este prea moale, mai puteti adauga cativa biscuiti macinati. Din aceasta crema faceti bilute de aceiasi dimensiune, infigeti in fiecare cate o frigaruie de lemn taiata in doua sau in trei si bagati-le repede la congelator pentru 20 – 30 de minute. Cred ca merge si cu scobitori dar mi se par prea scurte si prea subtiri si nu cred ca ar face treaba buna.
Bilutele pot fi lasate chiar si cateva zile in congelator, dar jumatate de ora este suficient pentru ca ele sa se intareasca si sa puteti trece la pasul urmator.
Pana se raceste crema din congelator aveti timp sa pregatiti ciocolata. Din nou, si aici aveti libertate de miscare. Poate sa fie alba, neagra, cu lapte sau de menaj, important este sa va placa. V-am mai povestit despre Bain Marie si cu alte ocazii, asa ca va invit sa folositi cu incredere aceasta metoda pentru topirea ciocolatii.
Cand ciocolata se topeste complet, luati individual cate o biluta, invartiti-o prin ciocolata topita, scuturati excesul (invartiti si bateti cu degetul in bat) si infigeti acadeaua astfel obtinuta intr-o bucata de polistiren, sau intr-o cutie de carton si dati la frigider pana se intareste si invelisul de ciocolata.
Din nou, si aici aveti optiunea sa improvizati. Dupa ce scoateti acadeaua din ciocolata topita, o puteti ingropa in fulgi de cocos, sau in nuca macinata, sau in fistic maruntit sau in ce aveti pofta.
Cam asta e povestea de astazi.
Un week-end dulce va doresc.