Poate ca nu ati mai stat de mult acasa impreuna si vrei sa o surprinzi cu ceva gustos. Ti-ai dat seama si ca nu i-ai mai luat flori de mult, dar e cam frig sa iesi din casa, si trandafirii sunt peste tot inghetati. Si oricum nu au nici un miros, ca sunt din aia de sera, de nu ii plac ei. Poate ai musafiri de Craciun si te-ai saturat de chec-ul sau cozonacul clasic pe care il mananci de ani de zile si vrei sa ii impresionezi. Sau poate doar vrei sa faci o prajitura gustoasa, aproape fara zahar, care sa arate si bine.
In cazul asta, fa rost de niste mere rosii gustoase, cumpara ceva foietaj de la magazin, si cauta prin fundul camarii tava aia de briose pe care ai luat-o acu doi ani si ai folosit-o o singura data. Cam 4 mere iti ajung pentru o foaie normala de foietaj din care iti ies 7 „trandafiri”. Daca ai, e bun si niste gem mai moale sau ceva marmelada. Iti mai trebuie si un cutit ascutit sau o mandolina si cateva minute libere.
Daca ai spalat merele, poti sa le scoti mijlocul si sa le feliezi pe latime, cat mai subtire.
Stoarce o lamaie peste ele si opareste-le intr-o cratita. Adica toarna peste ele niste apa clocotita, lasa-le maxim un minut, si apoi scoate-le pe un servet sa se usuce. Scopul operatiunii este ca merele sa se inmoaie putin, dar daca le lasi mai mult vor deveni foarte casante.
Intinde foaia de foietaj cu un sucitor si apoi poti sa o tai in fasii. Ca sa masori fasiile corect, faci ca in poza de mai jos: pui o felie de mar pe una din bucati astfel incat sa iasa o portiune cu coaja in afara, si lasi tot cam atat aluat pentru a il putea impaturi. Restul fasiilor le faci la aceiasi grosime cu prima.
Acum ungi fiecare fasie cu marmelada, gem indoit cu apa sau zeama de la dulceata, si pui feliile de mar astfel inacat sa se suprapuna putin.
Impaturesti partea ramasa libera si poti sa rulezi, avand grija sa nu alunece merele din aluat.
Apoi, „trandafirul” obtinut il pui in tava de briose pe care ai uns-o cu unt. Ca sa fi si mai sigur ca nu se desface, poti sa ungi capatul ruloului cu putin galbenus de ou.
Treaba asta se repeta pana cand termini toate fasiile de aluat. Iar daca si cuptorul a ajuns la 180 – 200 de grade, e momentul sa pui tava in el si sa pui un ceas sa sune dupa 30 de minute.
Dupa ce timpul se scurge, poti sa verifici ce s-a intamplat cu „trandafirii” tai. Daca sunt copti frumos, presara niste zahar pudra si mai lasa-i 5 minute in cuptor.
Apoi, cand se racesc putin, poti sa ii scoti pe o farfurie si sa ii oferi cui vrei tu.
Ai zice ca-i mare lucru, dar nu-i.
Voie buna!
4 răspunsuri la “Trandafiri din mere”
Foarte frumos si cred foarte gustos.
Urmaresc de ceva timp situl tau si imi place.
Sarbatori fericite si An nou fericit!
Multumesc. Urari de bine si tie.
Arata super, dar mie nu mi-au iesit. Marul a inmuiat aluatul. Aluatul nu s-a copt, felia de mar s-a ars deasupra. Dar experienta mea nu se pune, sunt o catastrofa in bucatarie, urasc sa gatesc.
Mda, depinde si de cuptor / temperatura. Si la mine s-a intamplat de cateva ori ca unele sa iasa mai „necoapte” la mijloc. Arsura de la felia de mar e ok, mie imi place gustul, doar sa nu se carbonizeze total :).