Inca mai poti sa gasesti la piata ceva rosii bune, de gradina, cu gust decent. Nu iti trebuie din alea care arata ca pe coperti de reviste, cele mai gustoase sunt alea strambe, deformate. Iar daca ai tot mancat rosii in diverse forme si te-ai saturat de ele, reteta asta le da o alta forma, o textura diferita si le alatura unui fel de branza fina si delicata. Innobilam totul cu doua felii de trufa si putin pesto si ai un antreu/aperitiv sau chiar mic dejun de exceptie.
Gasim burrata in multe locuri acum si, chiar daca au aparut incercari timide de a reproduce burrata in Romania, pana cand ne perfectionam v-as recomanda sa mergeti tot pe cele produse in Italia. Pentru siguranta.
Procesul este relativ simplu. Iei cateva rosii super coapte si le pui in blender. Asa cum sunt ele, cu coaja, cu seminte, si nu opresti aparatul pana cand nu ai un sos cremos. Sosul asta, oricum ar fi el, il dai printr-o sita, sa elimi diverse bucatele ramase netocate. Rezulta un sos fin pe care il condimentezi cu sare si piper proaspat macinat.
Ca sa ajunga jeleu, avem nevoie de foi de gelatina. Folosim foi pentru ca preparatul nu este fiert, iar aceste foi se descurca foarte bine cand e vorba de „inchegarea” alimentelor reci. Cam 6 foi la 500 ml de lichid sunt suficiente.
Citesti pe plic cum se folosesc, dar las si eu aici scris, sa ramana mostenire. Foile se lasa la inmuiat in apa 5 minute. Se incalzeste foarte putin o parte din sosul de rosii si se adauga foile de gelatina. Se amesteca pana cand se dizolva complet iar apoi se impreuneaza cu restul sosului.
Ce rezulta pui in pahare sau in alte forme si dai la frigider pentru cel putin 3 ore (sau chiar mai multe, pentru siguranta).
Pentru alte texturi, poti taia cubulete rosii de diferite culori si le poti amesteca in jeleu.
Cand s-a intarit jeleul in frigider, pui burrata pe o farfurie, adaugi putin pesto, ceva trufa neagra (daca iti place, daca ai, daca gasesti).
In rest, in functie de imaginatie poti sa te complici cu diverse aranjamente, sau poti sa incepi sa mananci in liniste, alaturi de un roze fin si delicat.
Atat va zic: pofta buna si voie buna!