Da, chiar asa! Mai jos este reteta pentru cele mai bune gogosi. Nu glumesc, nu e reclama, nu e minciuna! Sunt pufoase, sunt dulci atat cat trebuie (nu ca nu poti sa mai pui ceva miere peste ele la o adica), sunt putin crocante la exterior si se fac usor in cativa pasi simpli. Alaturi sunt ingredientele si mai jos, pas cu pas, ce trebuie facut pentru a avea un lighean de gogosi pufoase.
Din ingredientele mentionate de mine au iesit 24 de gogosi. Mai mult decat suficient pentru o dupa-amiaza ploioasa.
Inainte de toate, incepem cu doua recomandari.
Ideal ar fi ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Adica scoase din frigider si puse undeva la indemana (asa te asiguri ca nu uiti vreun ingredient).
Apoi drojdia e bine sa fie proaspata, pentru ca va creste mai frumos, mai repede si o poti portiona mai usor (cati dintre voi aveti cantar care sa cantareasca exact 10 grame de drojdie uscata?). Pe unele pachete de drojdie proaspata gasiti si „marcaje” pentru diverse cantitati, asa ca este mai simplu.
Aluatul se face simplu. In primul rand pui drojdie cu putin zahar, o lingura de faina si cateva linguri de lapte la crescut la loc cald. Te uiti la ea pana incepe sa iasa din cana.
Intr-un bol amesteci laptele caldut, drojdia crescuta, zahar, oul, sarea si untul topit. Amesteci toata compozitia cu un tel si apoi torni putin cate putin faina (poate fi cernuta daca vrei). Intai merge cu telul dar pe masura ce adaugi faina trebuie sa pui mana la treaba si sa amesteci vreo 20 minute pana cand faina este incorporata. Nu e nevoie de mai mult, nu facem cozonaci.
Compozitia creste cam 45 de minute (pana se dubleaza in volum), dupa care se fac 24 de bile de aluat care se aseaza pe un blat de lucru infainat si se mai lasa sa creasca 10 minute.
Urmeaza impletirea, care se face conform desfasuratorului de mai jos:
Sau poate te lamureste mai bine filmuletul asta:
Dupa impletire, le mai lasam 20 de minute sa creasca (avem timp sa curatam blatul, sa spalam vasele si sa pregatim tigaia in care vom praji).
Prajim gogosile in ulei la foc mediu pana devin aurii pe ambele parti. Le scoatem intr-o farfurie, asteptam (cu greu) sa se raceasca cat de cat si apoi … pofta buna!
Sa fie bine!