- Pentru un pahar:
- 40 ml votca
- 200 ml apa tonica
- flori de busuioc
- 2 felii de lamaie
- cateva boabe de afine/coacaze
- gheata
Pentru ca am cules din gradina doua buchete mari de busuioc care au stat pe masa din bucatarie cateva zile, am tot simtit in toata casa mirosul de busuioc proaspat si mi-am dat seama ca aroma lui nu este potrivita doar pentru mancare. M-am tot gandit ce sa fac cu el, cum sa ii pun aroma in valoare altfel decat in salata sau intr-un pesto, pana cand mi-am dat seama ca poate fi mirosit dintr-un pahar in care se afla si ceva alcool si ceva acidulat.
Important este sa folositi flori de busuioc la „reteta” asta, deoarece au mai multa aroma si mai putin gust. Ne intereseaza aici aroma lui, gustul vine de la celelalte ingrediente. Gasiti la piata buchete intregi de busuioc proaspat, asa ca n-aveti nici o scuza.
Busuiocul este de mai multe feluri, dar cele mai intalnite feluri sunt cele de busuioc „clasic”, cel verde, si busuiocul rosu sau mov. Busuiocul rosu este mai aromat, florile sunt si ele colorate iar gustul este putin mai dulceag.
Pentru bautura asta ne mai trebuie o votca aromata. Eu folosesc Danzka cu aroma de coacaze negre. Desi nu imi plac bauturile aromate, Danzka face o votca aromata subtil cu un gust care nu te deranjeaza, numai buna petru cocktailuri sau chiar si simpla, foarte bine racita.
Cateva afine proaspete ajuta aroma dar si aspectul paharului, iar apa tonica amaruie intregeste gustul. Mai avem nevoie de putina lamaie pentru aciditate si cam astea sunt ingredientele.
Pentru a putea simti pe deplin aromele, avem nevoie de un pahar cu gura larga, ideal un pahar mare pentru vin, in care sa ne intre si nasul in momentul in care bem. Punem in pahar gheata, doua felii de lamaie stoarse in pahar si una nestoarsa, coacaze, votca, flori de busuioc si apa tonica.
Va mai trebuie putina umbra, o carte buna, o pisica lenesa si inca un cocktail.
Sa fie bine!