Cand ai de ales intre zeci si sute si mii de soiuri de dulciuri, bombonele, napolitate si ciocolati de toate felurile, sa te apuci sa faci bomboane acasa pare o pierdere de vreme. Te duci la magazinul preferat (sau comanzi dintr-o aplicatie) si poti avea tot ce (nu) te-ai gandit in materie de dulciuri. Zahar mult, cacao cat de cat, margarina, lecitina, toate la un loc impachetate in diverse ambalaje.
Cand nu vrei sa mananci zahar, situatia se complica putin, dar chiar si asa gasesti o oferta destul de variata de produse cu indulcitor (in general cu stevia, ca asa e la moda). Eu as vrea sa evit zaharul, asa ca am facut cateva experimente cu indulcitori zilele astea. Dintre cei incercati de mine, m-am oprit la Eritritol din cateva motive:
- este un indulcitor natural, produs din porumb prin fermentare cu ajutorul unor enzime
- are indice glicemic zero, deci practic este non-caloric si nu afecteaza in nici un fel nivelul de zahar din organism
- se elimina rapid din organism in proportie foarte mare (80-90% in 24 de ore)
Dar cel mai important aspect din punctul meu de vedere ramane acela ca, in afara de dulce, nu are alt gust suplimentar asa cum au alti inducitori. Gasiti eritritol prin supermarketuri mai mari sau online in multe locuri.
Pentru un prim experiment, am facut niste bomboane, un fel de raffaello folosind cateva ingrediente si eritritol.
Reteta e scurta, ingredientele sunt putine si preparatia e usoara. Va trebuie migdale crude, unt de cacao, fulgi de cocos si indulcitorul preferat (poate fi si zahar sau miere daca vreti).
Migdalele au stat in apa 3 ore, apoi le-am decojit.
Untul de cacao l-am topit (puteti face asta pe baie de aburi, ca la ciocolata, sau 1 minut la microunde).
Fulgii de cocos i-am macinat fin si am pastrat cativa pentru a inveli bomboanele.
Toate ingredientele au fost amestecate si transformate intr-o pasta. Apoi, bucatele mici, au fost transformate in bilute si au primit cate o bucata de nuca sau fistic sau migdala in mijloc (interesant ar fi sa folositi ceva mai sarat, pentru un contrast de gusturi).
Bucatelele date prin cocos macinat au intrat cateva minute la frigider (untul de cacao se topeste foarte repede dar se intareste la fel de repede).
Si cam asta a fost povestea. Bomboane dulci, aromate, low carb si low sugar.
Sa fie bine!