Poate ca nu e acum momentul pentru aceasta reteta. In fond, papadiile sunt in floare, salata verde creste, leurda se arata prin paduri, sunt alte retete cu care sa ne batem capul. Dar daca esti in pana totala de idei, gasesti la magazin “adidasi” de porc, mai iei si o bucata de rasol (poate fi si de vita, de ce nu), si dupa cateva ore de asteptare, ai o minunatie de mancare. Nu iti trebuie talent, nu trebuie sa urmezi cursuri de arta culinara, ai nevoie doar de rabdare, o oala mare si o strecuratoare.

Picioarele de porc le speli bine si le pui intr-o oala cu apa rece. Pui oala pe cel mai mic foc pe care il ai si astepti. In prima faza se va ridica spuma pe care o iei cu cu o spumiera. N-ai spumiera o iei cu lingura, cu o cana, cu orice. Apoi adaugi sare (nu prea multa, mare parte din lichid se va evapora) si lasi la fiert, pe cel mai mic foc cateva ore. Nu pot sa iti zic acum cate ore, pot fi 3 pot fi 5, dar cand vezi ca incep sa iasa oasele prin carne (sau sa cada carnea de pe oase, tot aia e) stii ca esti pe acolo.

Cureti niste usturoi, cat iti place, tragi alaturi niste boabe de piper, chiar si cateva foi de dafin.

Acum scoti carnea din oala si cu atentie extragi toate oasele si oscioarele. In tipul asta, zeama mai sta putin la fiert cu usturoiul, piperul si dafinul. O vanturi bine (adica amesteci viguros), o reglezi de sare si o lasi putin deoparte.

Carnea fara oase o asezi in caserole,  in farfurii adanci, in ce ai prin casa. Mai apoi strecori zeama peste carne si lasi toate recipientele intr-un loc rece (in camara sau pe balcon de exemplu), iar cand incepe sa se inchege piftia poti sa bagi totul la frigider.

Pentru o piftie perfecta:

  • focul trebuie sa fie foarte mic – daca dai focul tare, piftia va deveni neclara
  • aduna spuma de fiecare data – la fel ca mai sus, spuma da o culoare inchisa
  • adauga la inceput o cantitate mai mare de apa si las-o sa scada cu cel putin 50% – in caz contrar, piftia nu se incheaga
  • dupa ce se raceste bine se va ridica grasimea la suprafata – poti sa o iei cu o lingura si sa o arunci, sau mai bine sa prajesti ceva in ea.

Si asta este. Te pui la masa cu un borcan de hrean ras alaturi si zici ca-i bine!

Si, apropos, stii cum imparti o piftie in doua? Simplu, o faci pifty – pifty!