Falafel

Photo by Alin Popescu

Cateodata mi se intampla sa fac mai multa mancare de acelasi fel decat as vrea sa mananc. Nu sunt genul care ma plictisesc repede de un fel de mancare (pot manca si o saptamana la rand acelasi lucru), dar cateodata nu pot sa termin mancarea si aceasta se invecheste. Si cum nu-mi place risipa, incerc mereu sa gasesc o metoda de a transforma un fel de mancare in altul. Daca imi ramane o pulpa de pui, ii scot osul si fac repede un sandivis cu ceva branza sau ce mai gasesc prin frigider. Daca am vreo conserva de mazare, pot sa transform niste carne la cuptor intr-o mancare satioasa. Verdeturile care incep sa se ofileasca merg rapid la o omleta „verde”. Fructele se transforma in suc. Si exemple pot gasi nenumarate.

Blocuri inainte de furtuna

Poza de mai sus nu are legatura cu reteta. Asa arata cerul cand am constatat ca in frigider aveam un castron cu hummus ramas de cateva zile. Din hummus-ul acesta am pregatit o macare care ne-a potolit repede foamea. Am tras langa el o lingura de faina, cativa ardei iuti si putin ulei de masline picant. Asta aveam atunci. As mai fi pus si un strop de susan, poate un pic de patrunjel, dar astea data viitoare cand voi fi mai pregatit.

Ingrediente falafel

Am incorporat faina in hummus (sa se tina) si am adaugat ulei picant si ardei iute tocat marunt. Cu aceasta compozitie am facut cateva bilute (mi-am umezit mainile pentru ca altfel hummus-ul s-ar fi lipit de mana ca o coca nabadaioasa).

Falafel

Am pus ulei intr-o tigaie (nu foarte mult), si am prajit „chiftelele” de naut , intorcandu-le frecvent, pana cand s-au rumenit bine pe ambele parti.

Falafel

Falafel

Cand s-au rumenit bine, am pus chiftelele pe bucati de hartie, sa mai scoata din ulei (nu era mult ulei in ele, dar mai bine deloc decat putin). Cateodata nu ma pot abtine si mananc orice cu ardei iute.

Falafel cu ardei iute

In loc de lipie sau paine am folosit cateva frunze de salata verde…

Falafel in salata verde

… iar in loc de maioneza am avut putin tzatziki. Puteti pune si mujdei, si iaurt frecat cu menta si smantana cu usturoi. Eu zic sa va feriti totusi de maioneza.

Falafel cu tzatziki

Cam asta a fost. Mie imi pare ca ne-am descurcat onorabil cu ce am gasit prin frigider.

Asa ca, ganditi-va de doua ori inainte sa aruncati mancarea de care nu mai aveti pofta.

Voie buna va doresc.


Un răspuns la “Falafel”

  1. Hummus cu turmeric, rosii semi-uscate din ulei si rucola. Un soi de bistro din Freiburg, cu mancare organica si naturala, serveste o tartina asemanatoare si este absolut geniala. Ei pun si patrunjel (putin) in hummus si inca putin pe deasupra, in loc de rucola mea. Marele lor atuu este painea de casa pe care o fac ei, care estea cea mai buna paine pe care am mancat-o vreo data… la asta evident ca nu pot ghici mare lucru despre reteta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *