• 800 g calamar
  • 400 g conserva rosii cuburi
  • o legatura ceapa verde
  • un ardei/gogosar rosu
  • 3-4 catei usturoi (optional)
  • masline verzi
  • capere
  • ardei iute
  • patrunjel (sau busuioc verde)
  • ulei de masline (sau unt)
  • sare, piper

Daca in perioada asta esti fost ingrijorat ca nu gasesti mai nimic pe rafturi, da o tura pe la raionul de congelate. Traditionalistii au luat toata fasolea, mazarea, conopida, ba chiar si baby morcovul si tot ce au mai gasit de cuvinta. Sunt convins ca nu s-a gandit nimeni “hmm, ia uite, as putea sa imi umplu congelatorul cu calamar si scoici”. Asa ca, daca nu mai gasesti nimic la raft ia niste calamar congelat (mare, mic, nu mai facem nazuri in vremurile astea).

Pentru ca #stamacasa, facem o mancare pentru toata familia, mai groasa, gustoasa, in care sa inmoi paine sau mamaliga. Inspiratia e din Italia, ca au si ei mamaliga si mamaligarii lor, asa ca daca nu ai prin camara un sos de rosii din gradina, obligatoriu ia un sos de rosii italian. Gasesti si cu busuioc si cu usturoi. In cazul de fata merge cu ce iti place, dar as zice ca usturoiul intra mai bine in toata constructia din tigaie.

O ceapa verde, un ardei/gogosar rosu, extra usturoi (ca trebuie sa miroasa a mancare), niste masline verzi si capere, ardei iute dupa gust si ceva patrunjel (daca n-ai patrunjel e bine si busuioc proaspat). Nu-i musai nici una din astea, dar e bine sa le ai pe toate.

De aici incolo e rapid. Faci intai sosul: pui in tigaie la prajit, in ulei de masline, toate ingredientele “uscate” deodata (in afara de patrunjel), desigur, feliate.

Lucrezi repede pentru ca usturoiul se arde si o sa devina amar si o sa te superi ca nu ti-am zis sa te grabesti. Calesti toate astea cateva secunde, pui sare, piper si apoi conservele de cuburi de rosii.

Cozile de la ceapa e bine sa le pui acum, mai spre sfarsit, dar nu e rau nici daca le-ai pus la inceput pe toate. Gusti de sare, piper, adaugi un strop (doi) de zeama de lamaie pentru parfum si jumatate de lingurita de zahar (sa mai reglezi putin aciditatea, nu trebuie sa fie sosul dulce).

Gata sosul. In rest e joaca. Tai calamarul in bucati (sau il lasi intreg daca e mai mic) si il tragi in tigaie 30 de secunde, poate un minut, in unt incins. Daca insisti mai mult, se intareste si nu e cazul acum sa faci ture prin fata cabinetelor de stomatologie.

Amesteci bucatile mici cu sosul, iar cele mari le lasi pe deasupra, sa stie si bunica-ta ce lighioana ai pus in tocana.

O mamaliga cu parmezan sau o paine proaspata te ajuta sa consumi tot sosul. Cat despre cratita, iti garantez ca va ramane goala.

Sa fie bine!