Flan de broccoli


Flanul poate fi prajitura sau mancare. De obicei este desert, se face cu crema de vanilie sau ciocolata, dar nu zice nimeni ca nu putem adapta. E un fel de budinca sau, mai degraba, un soufle fara pretentii. Se face usor si se mananca repede, trebuie doar sa ai rabdare cu el in cuptor. De data asta am folosit broccoli, dar, cu putina creativitate se poate face in multe feluri.

Flanul poate fi facut si fara a mixa toate ingredientele, amestecand oua, branza si smantana intr-un vas rezistent la cuptor, si adaugand bucati de broccoli inainte de a introduce la cuptor. Desigur, ii putem face si o baza din faina si unt (ca la quiche) dar de data asta nu ne complicam.

Unii mai adauga faina / amidon in compozitie pentru a il lega, dar mie nu mi se pare necesar si cred ca ramane mai pufos daca nu adaugam faina.

In primul rand trebuie sa ai ingredientele pregatite.

Buchetele de brocoli le rupi in bucati (inclusiv tulpina) si le pui la fiert in apa cu sare, pana s-au inmuiat. Le adaugi intr-un castron sau direct in vasul blenderului impreuna cu smantana, oua si parmezan (parmezanul poate fi si grana padano dar poate fi si cascaval).

Dupa ce s-a transformat totul intr-o pasta, reglam de sare si piper si turnam in formele unse cu unt. Nu exagerati cu sarea, deoarece avem un sos de asoa sarat. Forme gasiti de cumparat, dar putem folosi si cani rezistente la cuptor sau chiar vase mai mari de ceramica / jena unse si ele cu unt.

Punem formele intr-o tava, adaugam apa fiarta pana la jumatatea formelor si apoi tava merge in cuptorul preincalzit la 160 de grade (foc de sus+jos, fara ventilator). In 45 de minute sunt gata.

Pana e gata prajituro-mancarea, punem in vasul blenderului ansoa (ar fi bine sa il desarati putin inainte, intr-un castron cu apa) si ulei de masilne (pentru fiecare file de ansoa adaugati cate o lingura de ulei). Mixam pana cand obtinem un sos.

Verificam ce se intampla in cuptor si, daca flanurile sunt gata, le lasam putin la racit, le scoatem din forme si le mancam cu sos sau ca garnitura la carneturi sau branzeturi.

Voie buna sa fie!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *