Guacamole


Guacamole!

Astazi gasim acest termen pe multe meniuri de restaurante, bodegi, terase si birturi. Il gasim prin cinematografe, alaturi de cipsuri din tortilla, il gasim pe malul marii alaturi de creveti sau alte „fructe” ale marii, si cam pe oriunde vrei sa iei o masa rapida sau un snack.

Desi un preparat in voga, guacamole a fost descoperit prima data in 1697, ca fiind un amestec de avocado, sare si lime, macinate foarte fin intr-un mojar, pana ajung de consistenta unui sos. Asta este preparatul original, care a suferit ceva modificari in trecerea lui prin timp. S-au adaugat rosii, ceapa, usturoi, busuioc, seminte de pin, smantana si multe altele. Asa ca de la reteta de baza, originala, reteta de guacamole s-a dezvoltat putin.

Cel mai important lucru este sa folosesti un avocado bun. Sunt multe soiuri de avocado pe lumea asta, dar cel mai bun soi pentru guacamole este soiul numit Hass. Este foarte aromat si in acelas timp foarte cremos. Ca sa fii sigur ca iti iese reteta, avocado trebuie sa fie moale la atingere. Daca este tare, poate fi lasat cateva zile la temperatura camerei.

In afara de avocado, eu mai folosesc rosii, usturoi, putina ceapa verde (doar partea verde) sau chives, suc de lamaie, sare si frunze de coriandru.

Daca ai ingredientele la indemana, totul este simplu. Cel mai important, pentru un guacamole cremos, este sa tai rosiile cubulete, sa le dai cu sare si sa le lasi la scurs intr-o sita. Eu scot si miezul rosiilor, astfel incat raman doar cu pulpa.

Dupa ce cuburile de rosii s-au scurs de zeama, poti marunti restul ingredientelor. Intr-un mojar adaugi avocado si usturoi dat pe razatoarea mica. Transformi totul intr-o pasta si apoi adaugi cozile de ceapa verde, frunzele, rosiile, sucul de lamaie si ulei de masline. 

Toata operatiunea dureaza 15 minute si daca prajesti doua felii de paine, ai tot ce iti trebuie pentru un mic dejun sau pentru o gustare buna si sanatoasa.

Sa fie bine!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *