• un pui de dimensiuni medii
  • 2 linguri de unt
  • 4 morcovi
  • 3 cartofi
  • 3 cepe
  • anason stelat
  • batoane de scortisoare
  • salvie proaspata
  • sare, piper

Dupa 2 ani de gatit, pozat si vorbit despre mancare, a sosit momentul pentru primul DSLR. Asa ca, odata cu mult asteptata vinere neagra, am purces spre cumpararea unui aparat Nikon D3100, cu un obiectiv, un blitz extern si ce ii mai trebuie omului care pozeaza mancaruri intr-o bucatarie mica si intunecata. Aparatul este pentru incepatori, asa ca mine, deci pentru inceput nu va asteptati la mari capodopere fotografice. Nu va speriati, inca va veti mai putea bucura de poze facute de Alin.  O sa ne mai intalnim la fripturi fotografiate, tulburel si povesti. Am mult de invatat in domeniul asta, de la incadrari, lumini, cromatica, white balance, levels pana la prelucrarea fotografiilor, softuri de prelucrare si multe alte bazaconii.

Acum sa revenim la partea cu bucataria. Se apropie sarbatorile, vom fi stresati de cadouri, alergaturi si meniuri festive si, ca de obicei, vom avea tendinta sa ne complicam mai mult decat este cazul. Cu ocazia inaugurarii aparatului, am vrut sa fac ceva bun de mancare, interesant ca arome, dar fara sa trebuiasca sa fac multe operatiuni. Asadar, am luat un pui  intreg (eu l-am luat dintr-o curte, de langa fratii lui, ceea ce va recomand si dumneavoastra), pe care l-am ferchezuit bine cu unt aromat si l-am tinut in cuptor pana m-am jucat putin cu noua achizitie.

Pentru ca se apropie Craciunul, am zis sa aromez puiul ca de sarbatoare. Asa ca am folosit cateva batoane de scortisoara si putin anason.Anason, Scortisoara

Puiul l-am dat cu sare pe toate partile, inclusiv in interior, cu o zi inaine, si l-am scos din frigider cu vreo ora inainte sa incep munca la el.Pui cu anason si scortisoara

Am amestecat untul cu sare, piper si salvie. Salvia o tin in congelator pentru a o avea proaspata cand nu gasesc prin magazine. Cea uscata imi pare ca nu are nici un gust asa ca prefer sa sar peste ea daca nu am salvie verde, proaspata. Sare nu am pus foarte multa deoarece puiul era deja sarat.unt aromat

Cu amestecul acesta de unt am uns puiul pe toate partile, ba chiar am indepartat usor pielea de pe carne si am introdus unt din acesta aromat si sub piele. L-am lasat putin sa se odihneasca, timp in care am curatat cateva legume si le-am pus intr-o tigaie impreuna cu anasonul, scortisoara, putin ulei de masile si oleaca de apa. Puiul a venit peste legume (e bine daca nu e in contact direct cu tigaia), si a intrat la cuptor.

Regulile zic ca e bine sa tineti puiul (daca e pui, nu gaina de 3 ani) la cuptor cam 30 – 35 de minute pentru fiecare kilogram. Eu l-am tinut pe al meu cam o ora si 20 de minute. La ochi. Din cand in cand l-am mai scos si am pus peste el grasime scursa in tigaie, si tot din cand in cand, daca auzeam ca sfaraie cam tare, mai adaugam cate un strop de apa.

Cum ziceam, pana m-am jucat putin cu noul aparat, pana am golit un pahar de vin, puiul a fost gata. L-am scos pe o farfurie si l-am lasat 10 minute sa se odihneasca sub un stergar.

Pe farfuria mea a intrat o jumatate de piept feliat, un copanel si cateva legume drept garnitura.

Pieptul a fost foarte fraged, copanul suculent cu pielea crocanta (doctorii zic ca nu-i buna, ca-i cu colesterol, eu zic ca nu te omoara daca nu exagerezi).Piept de pui la cuptor

Puiul asta, chiar daca-i simplu, merita facut la o sarbatoare, merge pe masa de Craciun sau de Revelion (daca va decideti sa “dati porcul pe pui”) sau oricand aveti pofta de o masa copioasa.

Sfat1: Merge sa bagati in pui o potocala sau o lamaie. Cel mai bine o opariti inainte cateva minute in apa, iar apoi o intepati in cateva locuri cu un cutit ascutit. Astfel va asigurati ca puiul incepe sa se gateasca si dinspre interior.

Sfat2: In momentul in care bagati puiul la cuptor puteti sa ii acoperiti copanele si aripile cu putin staniol. Dati staniolul jos cu 15 minute inainte de a scoate puiul din cuptor. Astfel, partile mai subtiri nu se vor arde.

Voie buna va doresc!