Ioan Stoica este un prieten de-al meu. Lui ii place sa fotografieze, dar nu orisicum, ci cu atentie la orice detaliu, cu pasiune si cu foarte multa rabdare . Chiar vreau sa va spun ca, spre deosebire de mine, chiar are extrem de multa rabdare. In afara de diverse proiecte personale (cum ar fi cel cu oamenii de la metrou care mie mi-a placut mult), Ioan spune ca iubeste frumosul, pe care il gaseste „in ochii oamenilor, in momentele lor de fericire, in modul cum se imbraca, cum se bucura sau se intristeaza, cum isi vorbesc. ” Acest lucru l-a indemnat sa incerce si fotografia de eveniment. Dar va las sa descoperiti mai multe despre Ioan pe blogul sau – http://ioanstoica.ro/photo/
Acum cateva saptamani vroiam sa fac o salata frumoasa, iar Ioan a avut ideea sa se joace cu aparatul in jurul meu. Ce a urmat puteti vedea mai jos. Eu am vrut sa fac o salata cat mai colorata, cat mai atractiva din punct de vedere cromatic. Stim ca cei mici nu sunt mari consumatori de verdeturi si, sper eu, adaugand multa culoare in farfurie le vom distrage atentia de la cartofii prajiti si o vom putea indrepta spre o salata sanatoasa dar si gustoasa.
In primul rand va trebuie o salata. Si daca „laptuca” obisnuita vi se pare „banala”, gasiti de cumparat si specia Lollo Roso o salata creata si colorata. Apropos, stiati ca in Anglia exista o asociatie formata din cultivatori de salata, care doresc sa educe publicul cu privinta la importanta salatei in meniul zilnic al oamenilor? Vedeti aici ce si cum, noi ne intoarcem la lucrarea noastra.
In afara de salata, mai aveti nevoie de ardei grasi, diverse culori, o ceapa rosie (v-am zis ca salata este colorata) si rosii cherry.
Eu am avut niste rosii cherii galbene, crescute la tara, pline de gust si aroma.
Daca vreti un „extra kick” incercati si putin ardei iute. Daca ii scoateti semintele nu va fi foarte iute, in schimb veti beneficia de o noua aroma in salata voastra. Daca nu va place iuteala, sau daca salata este pentru copii, renuntati la ardei.
Spuneam ca vrem ca lucrarea noastra sa iasa din tipare, sa atraga prin culori dar si prin gusturi si arome deosebite. Iar pentru asta, marul ne ajuta. Asa ca daca aveti cateva ionatane in zona, nu ezitati sa le folositi. Folositi razatoarea si radeti la sfarsit cand salata este gata.
Si acum, dupa ce avem toate ingredientele la un loc, sa inceapa joaca.
Rupem foile de salata, le rulam ca pe un trabuc, apoi le taiem fasii subtiri.
Taiem apoi ardeii grasi, aruncam semintele, ii facem cubulete si ii asezam peste salata.
Urmeaza ceapa, curatata de coaja si taiata cat de subtire puteti.
Salata incepe sa arate foarte bine. Dar inca nu suntem gata.
Taiati rosiile cherry pe jumatate si le adaugati si pe ele. Pare migalos sa taiatii rosiile, dar va garantez ca merita.
Scoateti semintele la ardeiul iute, taiati marunt si adaugati in bolul de salata. Mai avem putin.
Ne apropiem de final, asa ca urmeaza condimentele.
Oregano uscat (merge perfect cam cu orice contine rosii).
Sare.
Piper proaspat macinat. Nu mult, doar pentru aroma.
Pentru ca totul sa se lege, trebuie putin ulei extravirgin. Eu il prefer pe cel de masline, dar poate fi si de floarea soarelui.
Ultimul actor din scena este otetul balsamic.
Am terminat cu ingredientele. Este timpul sa amestecam bine salata, dar cu grija pentru a pastra rosiile intregi.
Nu uitati sa gustati mereu si sa reglati de sare/piper/ulei/otet dupa gustul vostru. Asta va recomand sa faceti la orice fel de mancare – gustati in continuu in totate fazele de preparare pentru a va asigura ca asezonati totul perfect.
Salata-i buna pentru toata lumea, recomandata langa fripturi sau langa branzeturi si chiar si goala sau cu doua trei crutoane de paine unse cu ulei si frecate usturoi.
Eu va doresc un weekend frumos si multa voia buna, si ii multumesc lui Ioan pentru timpul petrecut impreuna!
3 răspunsuri la “Salata colorata”
Frumos reportaj, colorata salata! Sunt fan! ;))
Multumiri Elena 🙂
in orice moment al anului, cand vei mai simti nevoia unei salate, poti gasi la noi in dere toate tipurile de salate verzi, rosii, crete, iceberg, romana, baby leaf-uri, salate Batavia, salate cu frunze de stejar, etc