Supa de rosii la cuptor


Daca mai demult am facut o supa de rosii clasica, de data asta am modificat putin modul de lucru. Vedeti mai jos cum faceti cam cea mai buna supa de rosii, in cativa pasi simpli.

De la inceput va spun ca ingredientul principal trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Nu poti face supa asta in decembrie decat daca folosesti rosii de la conserva. Abia poti sa o faci si acum daca nu ai o sursa de incredere de unde sa iei rosii mari, zemoase, moi.

Nu iti trebuie cele mai bune rosii ci alea care incep sa se cam duca. Alea pe care le gasesti pe jos in gradina sau care la piata sunt trase mai la marginea tarabei – rosiile „de bulion”.

Iti mai trebuie vreo doua cepe si o capatana de ustoroi. Ceapa si usturoiul le calesti pe aragaz, in unt, intr-o tava care apoi va merge la cuptor. Crede-ma, e cel mai bine asa.

Rosiile le tai bucati mari si scoti partile stricate. Nu te chinui sa dai cojile jos sau altceva. Bucati mari, puse in tava dupa ce s-a calit ceapa.

Peste rosii pui sare, ceva zahar (o lingurita, maxim, ajuta la scaderea aciditatii). Si tava intra la cuptor (180 de grade, foc de sus, ventilator) pana cand pare ca rosiile vor incepe sa se arda. E mult lichid acolo, putin probabil sa se intample asa ceva. Dar 20-25 de minute sunt suficiente.

Acum diferenta la reteta asta o face restul lichidului pe care il adaugi la acest pas. Desigur, poti adauga apa. Asta ar fi cel mai simplu dar pentru ca asta sa devina cea mai buna supa de rosii pe care ai mancat-o pana acum, iti trebuie stock de pui. Adica supa de gaina. Daca nu gasesti la magazin, fierbe niste oase si niste piele de gaina, la foc mic. Daca faci treaba asta la inceputul lucrului, vei avea o supa de pui fix cand ai nevoie de ea. Adica acum.

Opresti focul la cuptor acum si, dupa ce ai pus supa de pui peste rosii, adaugi ceva condiment. De obicei rosiile se asociaza bine cu busuiocul dar si oregano si chiar cu putin cimbru proaspat (nu exagera cu cimbrul, are o aroma foarte puternica).

Mai dai un clocot, mai gusti zeama, mai reglezi de una alta si adaugi smantana. Ca sa fii sigur ca nu se „branzeste” intai pui smantana intr-un castron si adaugi incet cate un polonic de zeama, mestecand, astfel incat temperatura smantanii sa creasca usor pana cand ajunge la temperatura lichidului din tava.

Acum iti trebuie un blender, sau orice aparat care sa poata transforma continutul tavii intr-un fel de crema.

Despre crutoane nu-ti mai povestesc, am mai zis la cealalta reteta de supa de rosii cum se face.

In farfurie pui acum supa, stropesti cu ulei de masline, mai adaugi un guguloi de smantana si niste crutoane si mananci. Tot. E greu sa te opresti. Dar nu-i bai, e sezonul rosiilor si mai gasesti cateva sa faci si maine la fel.

Tine minte: vara e scurta. Profita de ea!

Sa fie bine!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *