• 6 gogosari
  • 500 g carne de porc
  • 50 g orez
  • 3 cepe
  • 300 ml bulion de rosii
  • o rosie mare
  • 500 ml supa de pui
  • Condimente:
  • sare, piper
  • cimbru
  • boia afumata
  • marar, patrunjel
  • tarhon, salvie pt sos

„Lucrare grea, în fond, dacã mã gândesc de câte ori am fost pus în fata unor
fierturi fade si pietroase, cu gust de orez si ruginã apoasã, denumite inconstient
ardei umpluti. Mâncare nationalã, aceastã gãtealã poate fi paradisiac de gustoasã,
dar numai cu un pic de efort si cheltuialã.”

Radu Anton Roman

Incepand de la citatul de mai sus, m-am dus intr-o zi la piata gandidu-ma cum sa fac sa fac niste ardei umpluti buni. Si tot gandindu-ma, a rasarit ideea de a face ardei umpluti dar in loc de ardei sa folosesc gogosari. Gogosarii sunt tot (un fel de) ardei, asa ca n-are ce sa strice. Si asa am venit acasa cu 6 gogosari mari si grasani. Teo s-a ocupat sa procure niste carne de porc si restul aveam prin casa.

La umplutura si la sos sunt multe variante. Eu nu zic ca ar fi vreuna mai buna sau mai rea, dar cred ca reteta de mai jos poate fi considerata de baza. Mai puteti inflori pe ici pe colo, mai puteti adauga, scoate … dupa gust … cum ar zice gospodina.

Presupunand ca ai 6 gogosari mari, iti vor trebui cantitatile scrise in aici in dreapta. La jumatate de kilogram de carne pui 50 de grame de orez (in poza e mai mult ca eu am mai facut si alte lucuri daca tot m-am starnit). Daca ai mai multi gogosari, multiplici. Daca ai mai putini as zice ca n-are sens sa arzi gazul.

Ceapa tocata marunt impreuna cu orezul si cu usturoiul se calesc in untura (unt, ulei, ce ai prin casa) impreuna cu sare si piper. Le calesti cat sa fie un orez semi-gatit. Adaugi apoi bulion si cimbru.

In timpul in care se calesc cele de mai sus pregatesti gogosarii. Le faci practic un „capac” decupand usor coada. Scoti semintele si vinisoarele albe (pot fi iuti, pot fi amare).

Ideal tot in timpul asta pui condimente pe carnea tocata. Sare si piper ar fi minimul obligatoriu. Boia afumata ajuta daca vrei sa ii dai o nota de fum. Patrunjel, marar sunt binevenite. De aici incepe creativitatea fiecaruia – pudra de curry, garam masala, scortisoara, nucsoara. Gandeste-te unde vrei sa calatoresti cu mancarea asta si fa-ti de cap.

Cand este gata calita ceapa cu orezul, le lasi putin sa se raceasca si le adaugi peste carne, amestecand si omogenizand. Fiecare imbucatura trebuie sa aiba atat carne cat si ceapa, orez si condimente.

Cu acest amestec umplii acum gogosarii, dupa care le pui capacul si ii asezi intr-un vas incapator si suficient de inalt astfel incat sa poti avea lichid pana la 3/4 din inaltimea ardeilor.

Pentru sos iti recomand sa folosesti supa de pui. Stock cum se mai numeste. Gasesti gasesti de cumparat dar eu n-am fost multumit de nici o varianta. Pe repede inainte, in 30 – 40 de minute fierbi niste oase / spinari / gaturi de pui si obtii acest lichid pe care il poti folosi. Desigur ca poti face mai mult si il poti tine in congelator luni de zile.

Dar daca n-ai chef sa mai faci si pasul asta, poti pune apa. Nu va fi la fel!

Totodata in sos e bine sa pui bulion si ceva condiment (eu am pus putin tarhon si putina salvie). Dar daca este sezonul rosiilor, feliaza cea mai mare rosie pe care o gasesti si pune cubuletele in tava/oala.

Acopera recipientul cu capac sau cu o folie de alumiu (stransa bine la margini). O ora si jumatate la 180 de grade cu capac. Inca 30 de minute fara capac (si, daca ai optiunea, cu ventilatie), adauga inca putin gust si culoare mancarii.

Acum ai tot ce iti trebuie. Intr-o farfurie pui un gogosar si sos cat iti place. Iar daca vrei sa ai un sos colorat frumos in care toate aromele s-au imbinat, scurge cumva tot lichidul din vas intr-un blender si in cateva secunde vei avea un sos lung si foarte gustos, care complimenteaza perfect gogosarul umplut.

Sa fie bine!

„Superbã gãtealã româneascã! Finã, elegantã, suculentã. Si ce zestre! Dupã
cine s-o dai? Dupã un Riesling de Corcova, cã are fermitate si noblete echilibratã,
dar si umor acid? Dupã o Creatã de Teremia Mare (vin numit si… Riesling
de Banat!) cã e energic si cinstit (si mai are si pedigree national strãvechi)?
Sau dupã un Merlot de Panciu – fire artisticã, nelinistitã, mereu tânãr si
expansiv?
Dificilã alegere.”

Radu Anton Roman